— Det å miste moren er åpenbart dypt tragisk for dem, sier Per-Kjetil Stautland.

Han er bistandsadvokat for barna, som nå sitter igjen uten mor etter dødsulykken i Vågsøy i fjor. Fem av barna er voksne og bor i henholdsvis Norge, USA og England. En mindreårig sønn av avdøde bor i Polen.

«Ganske uforståelig»

— Når de i tillegg mistet moren som følge av ganske uforståelig grov uaktsomhet, preger det dem selvsagt ekstra, sier bistandsadvokaten. Han viser til at det er snakk om høy hastighet og ruspåvirkning.

— Påkjørselen skjedde dessuten midt på lyse dagen, på et relativt oversiktlig sted med gode kjøreforhold, sier Stautland.

En dansk lege i 40-årene er tiltalt etter dødsulykken. Skjærtorsdag i fjor var legen på vei hjem etter nattevakt som vikarlege ved Nordfjord legevakt i Eid. Politiet mener han var ruspåvirket av legemidler og kjørte i minst 125 km/t. Han kom over i motsatt kjørefelt og frontkolliderte med den 49 år gamle, polske kvinnen.

Det ble ikke funnet bremsespor etter noen av bilene. Politiet har også etterforsket hvor lenge legen jobbet før han satte seg bak rattet, og om han kan ha sovnet Etter hva BT forstår, vil det i utgangspunktet ikke bli noe sentralt tema under rettssaken.

— Det er det som står i tiltalen som blir tema. Der står det ingenting om at tiltalte skal ha sovnet, sier politiadvokat Ragnhild Olaug Gram Skår, påtaleansvarlig for saken i politiet.

- Over normalnivået

Barnas bistandsadvokat sier oppreisningskravene vil ligge et stykke over normalnivået i saker om uaktsomt bildrap. Ifølge Stautland har det skjedd en økning i erstatningsnivået i senere tid, og det finnes rettspraksis for 100.000 kroner i «normaltilfeller» - for hver av de etterlatte.

— Hvis retten finner bevist det som ligger i tiltalen, er det i denne saken absolutt snakk om en større uaktsomhet enn i saker som ligger i normalsjiktet for oppreisning, sier Stautland. Den tiltalte legens forsvarer, advokat Paul-Inge Angelshaug, sier tiltalen ikke kom uventet.

— Saken fikk et fatalt utfall, noe min klient tar sterkt inn over seg. Han er kraftig preget av det som skjedde, sier Angelshaug.

— Det at han ikke har kunnet bidra til å opplyse saken, har for ham vært en ekstra belastning og gjort dette til en veldig tung prosess. Det har ikke vært mulig for ham å forklare noe om hendelsen. Han husker ikke noe. Det var et voldsomt sammenstøt, og han ble selv hardt skadet.

Under rehabilitering

Legen oppholder seg nå i Danmark og får fortsatt behandling for skadene han fikk i kollisjonen.

— Han er ikke i en jobbsituasjon nå og er under rehabilitering. I tillegg bærer han denne saken med seg hele tiden, sier Angelshaug.

Om oppreisningskravet som er varslet fra avdødes seks barn, sier forsvareren dette:

— Det kan høres ut som en floskel, men denne saken har veldig mange ofre. Noen har lidt et ekstremt stort tap. Vi har forståelse for at krav om oppreisning kommer, og det er noe vi vil ta stilling til underveis.

Rettssaken etter dødsulykken kommer trolig opp for Fjordane tingrett i slutten av juni.

— Jeg tror det er et felles ønske for alle å få saken opp og gjennomgått så snart som mulig. Det blir tungt. Men ventetid bidrar bare til å øke belastningen for alle parter, sier Angelshaug.