Her kommer kabelen som ikke kunne legges

For tre år siden var det umulig. Nå planlegges en sjøkabel gjennom hele Hardangerfjorden, og like til Skottland. Eidfjord kommune har inngått avtale om tomt. Ingen lokale interesser er med.

SIMASTRØM: Her i bunnen av Simafjorden vil kabelen til Skottland gå i sjøen. Utbyggerne har alt begynt å betale leie for tomten, rett sør for elveutløpet. I 2011 var konklusjonen at en slik kabel ikke kunne legges.
  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Vi mener de tekniske utfordringene ved legging og drifting av kabel i Hardangerfjorden er håndterbare, sier Tommy Løvstad, prosjektansvarlig i selskapet NorthConnect

— Jeg blir helt matt. Mine reaksjoner egner seg ikke på trykk, sier Jan Ivar Rødland, tidligere Granvin-ordfører og frontfigur i kampen mot monstermastene, og for sjøkabel.

Mot strømmen

Det blir neppe noen folkeaksjon i Hardanger mot den planlagte sjøkabelen, som skal føre strøm fra Sima i Eidfjord. For det var en slik kabel de slåss for , da kampen sto i 2010 og 2011.

Den gang var svaret fra Statnett og regjeringen at det ikke lot seg gjøre, verken teknisk eller økonomisk.

Etter en turbulent politisk sommer, høst og vinter, ga Jens Stoltenberg og hans mannskap grønt lys for å føre strømmen fra Eidfjord til Samnanger over fjell og fjord, via høyspentmaster. I vinter sto anlegget ferdig.

I sommer signerte ordfører Anved Johan Tveit (Sp) i Eidfjord en avtale med NorthConnect. Den vil om noen år gi kommunen betydelige inntekter i form av eiendomsskatt på det anlegget som skal komme, der kabelen skal starte sin ferd mot Skottland.

— Hos oss var det ingen strid om dette, vi ser bare positivt på en sjøkabel herfra. De første fem årene får vi lite penger, da skal NorthConnect leie tomten. Men når omformerstasjonen står ferdig, kommer inntektene, sier Tveit til BT.

Store penger

NorthConnect er et svensk/norsk selskap med adresse i Kristiansand. Det eies av andre energiselskap, og har planer om å bruke 15 milliarder kroner på kabelen mellom Sima og Hardanger. Den skal føre norsk strøm fra norsk vannkraft vestover, og britisk strøm fra britisk vindkraft østover, alt etter marked og behov.

— Hva betyr avtalen med Eidfjord kommune, som dere signerte i juli?

— Den er en viktig brikke i utviklingen av prosjektet, og den innebærer at vi har sikret rettigheter til tomten der landanlegget er planlagt plassert, sier Tommy Løvstad.

— Dere har også utredet å la kabelen gå fra Samnanger, er det forlatt?

— Vi anser Simadalen som det beste ilandføringsstedet, og jobber aktivt for å realisere det. Mulighet for ilandføring i Samnanger er beholdt som en reserveløsning.

En annen strøm

I februar 2011 la fire utvalg, nedsatt av regjeringen, frem sine konklusjoner om master kontra sjøkabel mellom Sima og Samnanger. To av rapportene advarte både mot geologiske utfordringer, undersjøisk rasfare, store forsinkelser og betydelige overskridelser.

— Hvorfor er det mulig å legge sjøkabel nå, Løvstad?

— NorthConnect er et helt annet type prosjekt, med en lang likestrømskabel til Skottland, og med et annet ilandføringspunkt enn det Statnett vurderte. Vi har vurdert kabel til Simadalen som gjennomførbart.

Må endre loven

Noe av det siste de rødgrønne gjorde før de gikk fra borde, var å endre energiloven. De ga Statnett monopol på å føre strøm ut og inn fra Norge. Denne loven må endres om sjøkabelen til Skottland skal bli noe av.

Og det vil bli gjort, det står nedfelt i Sundvolden-erklæringen mellom Høyre og Frp.

Statsråd Tord Lien sier:

— Olje- og energidepartementet behandler nå søknaden fra Statnett om etablering av utenlandsforbindelse til Tyskland og Storbritannia. Jeg legger opp til å starte arbeidet med å endre energilovens eierskapsbegrensninger så snart konsesjonssakene er ferdigbehandlet.

Føler matthet

I Granvin sitter tidligere ordfører og tidligere Ap-medlem Jan Ivar Rødland (53) og føler seg matt. Han sto fremst i kampen mot mastene og for sjøkabel. Da det hele var over meldte han seg ut av partiet, og Ap stilte ikke liste ved kommunevalget i 2011.

— Hvem er du mest oppgitt over?

— Kuvendingen Hordaland Arbeiderparti gjorde, fra å være aktivt mot mastene, til å snu, og samtidig avvise sjøkabel som mulig alternativ.

— Har du vært oppe i fjellet og sett mastene?

— Nei, det har jeg ikke gjort, og det vil jeg ikke. Det er for sterke følelser knyttet til saken fortsatt, sier Rødland.

NETT_Simadalen-Peterhead.jpg
Publisert
BT anbefaler

«Alle så barnet vårt gå til grunne»

Da foreldrene ga barnevernet omsorgen for sin psykisk syke datter, ble livet hennes nærmest umulig å leve.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nina har ikke turt å drikke vannet på ti år. – Er litt skremt.

  2. Ble historisk på «Bergens nasjonaldag»

  3. Nabo: – Eit under at vi ikkje mista huset

  4. Han var kjendisadvokat og gift med ordføraren. Bak fasaden var Odd Drevland (71) i ferd med å gå til grunne.

  5. To sjåfører promilletatt

  6. Vannet fosset på skolen. – Det er nok store skader.