Slik søkte han etter telefonen som aldri ble funnet

Mats Hjelle lette etter Monika Sviglinskajas (8) forsvunne mobiltelefon. - Arbeidet var krevende, sier den pensjonerte politimannen.

Publisert Publisert

SØKER: Dette apparatet skulle finne Monikas telefon. En Recco-søker er laget for å finne folk som er tatt i snøskred. Radarstråler sendes ut og reflekteres av spesielle brikker i skiklær, men apparatet kan også brukes til å finne annen elektronikk

steinsland flyfoto.pdf Foto: knut hjortland

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ringte moren sju ganger i minuttene før hun ble funnet død 14. november 2011. Siden har mobiltelefonen vært sporløst forsvunnet. Derfor ble hele eiendommen og området rundt leiligheten på Sund grundig gjennomsøkt.

— En teori var at Monika selv eller noen andre hadde kastet mobiltelefonen fra seg. Derfor skulle vi undersøke om den lå i hagen eller hadde landet i skrenten foran huset, forteller Mats Hjelle.

Den pensjonerte politimannen forteller for første gang hvordan det grundige søket ble gjennomført.

En såkalt Recco-søker brukes opprinnelig for å finne folk som er tatt i snøskred. Radarstråler sendes ut og reflekteres av spesielle brikker i skiklær. Men slike søkeapparater kan også brukes til å finne annen elektronikk.

— Mobiltelefoner er mye vanskeligere å finne, fordi signalene er svake. Man må være veldig tett på for at signalene skal fanges opp, kanskje maks et par meter, forteller han.

Måtte klatre i bratt skrent

Hjelle, som på det tidspunktet var politioverbetjent, er en av Norges fremste spesialister på Recco-søking. Han har tidligere blant annet deltatt i søk etter telefoner på Utøya. Han ble kalt inn for å gjennomføre søket et par dager etter at drapet skjedde. Monika og moren Kristina Sviglinskaja bodde i en sokkelleilighet på Steinsland i Sund kommune. Huset er omgitt av en hage og store grøntarealer. Tomten har utsikt over havet, og foran hagen går en bratt skrent ned til vannet.

— Først lette politifolk så godt de kunne. Så søkte hundepatruljene der de kom til. Til slutt søkte jeg over hele området med Recco-søker. Men det eneste jeg fant var noen rustne kasseroller. Den forsvunne mobiltelefonen fant vi aldri, forteller Hjelle.

Kan finne avslåtte telefoner

Da Monika ble funnet død hadde hun kun på en truse og T-skjorte, og hun hadde ikke sko på. Et sentralt spørsmål i saken er hvordan åtteåringen kan ha løpt ut uten klær, og kastet fra seg en telefon så langt at ingen kunne finne den.

— Må telefonen være skrudd på for at du skal finne den?

— Nei, jeg kan også spore opp telefoner som er «døde». Selv om denne telefonen hadde gått tom for batteri, kunne søkeren ha funnet den, sier Hjelle.

Det gule apparatet ble sveipet fra side til side, ca. en meter på hver side av kroppen. Dersom signaler plukkes opp, piper det i høretelefonenene. Søkearbeidet pågikk en hel dag.

— Terrenget nedenfor huset er bratt og ufremkommelig. Brannvesenet måtte sikre meg i en klatresele, og firte meg ned i et tau utfor en skrent. Arbeidet var krevende.

Beviset som forsvant

I avhør har Monikas mor Kristina Sviglinskaja forklart at hun hadde gitt datteren en Nokia-telefon, slik at åtteåringen skulle føle seg trygg når hun var alene hjemme. Alenemoren hadde lange arbeidsdager på et fiskemottak i Sund, og datteren kom seg til og fra skolen alene. Moren kunne ikke ha med seg telefonen inn i produksjonslokalet på fiskemottaket. Derfor var avtalen at Monika bare trengte å ringe én gang. Plukket ikke moren opp telefonen der og da, lovet hun å ringe opp igjen så fort hun så det tapte anropet.

I den første pausen på fiskemottaket hadde hun sju tapte anrop fra datteren. En politirapport viser at den første telefonen kom fra datteren klokken 8.40. Klokken 8.43 skjedde det noe som gjorde at åtteåringen trykket på ringeknappen om og om igjen. Hun forsøkte å få tak i moren sin hele fem ganger i løpet av to minutter og fem sekunder. Etter klokken 08.46 om morgenen ble det stille.

Tok seg god tid

Mats Hjelle, som har vært politimann i 36 år, mener det faglige som ble gjort i forbindelse med søk på stedet, var grundig og solid gjennomført. Store, spisse steiner nede ved vannet gjorde at han måtte ta seg god tid for å søke i alle sprekker.

— Hva tenker du om at mobiltelefonen aldri er funnet?

— Den kan jo være kastet hvor som helst. Du kan aldri være helt sikker på at den ikke er i området vi søkte i. Men det tror jeg er lite sannsynlig.

Politiet vil ikke svare

Politiet anså mobiltelefonen som et viktig spor for å oppklare saken. Likevel er det fremdeles uklart hvordan politiet kunne slå seg til ro med at den var forsvunnet.

— Hva var politiets teori om hvor mobiltelefonen var blitt av?

— Det kan jeg ikke svare på nå, fordi det er en pågående etterforskning på gang. Både Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten skal gjennomgå saken, sier Gry Benedicte Halseth, informasjonsrådgiver for Hordaland politidistrikt.

— Hvorfor valgte politiet å slå seg til ro med at telefonen var borte, og så henlegge saken?

— Vi kan ikke diskutere den type detaljer i pressen, sier Halseth.

Publisert