Lege må i retten etter dødsulykke

Seks søsken mistet moren da Anna Cieślak (49) omkom i en trafikkulykke i Vågsøy. Mandag begynner rettssaken mot legen som er tiltalt for uaktsomt drap.

Publisert Publisert

FRONTKOLLISJON: En 47 år gammel mann må møte i retten mandag, tiltalt for uaktsomt drap etter en dødsulykke i Vågsøy i fjor. Seksbarnsmoren Anna Cieślak (49) omkom i kollisjonen. Foto: Øystein Torheim (arkiv)

FRONTKOLLISJON: En 47 år gammel mann må møte i retten mandag, tiltalt for uaktsomt drap etter en dødsulykke i Vågsøy i fjor. Seksbarnsmoren Anna Cieślak (49) omkom i kollisjonen.

Den danske vikarlegen var på vei hjem fra nattevakt da han kolliderte med Cieślaks bil. Ulykken skjedde på Bryggja i Vågsøy skjærtorsdag, 27. mars i fjor.

Omkom på stedet

Ifølge tiltalen kom legen over i motsatt kjørefelt før han frontkolliderte med Cieślak.

Den 49 år gamle kvinnen omkom på stedet, mens legen (47) ble fløyet til sykehus, alvorlig skadet. Også en passasjer i seksbarnsmorens bil ble skadet, og begge bilene ble totalvrak.

Statsadvokaten mener mannen kjørte i minst 125 kilometer i timen i 80-sonen. Det ble ikke funnet bremsespor på ulykkesstedet.

Catharina Skage er bistandsadvokat for Cieślaks etterlatte. Hun sier ulykken har rammet de seks barna hardt.

— Håper på rettferdighet

— Det har selvfølgelig vært tungt for dem. De er mellom 13 og 28 år, men det er aldri noe tidspunkt for å miste en mor, sier Catharina Skage. Cieślak var polsk statsborger, men hadde bodd og arbeidet i Måløy i flere år. Da ulykken skjedde bodde barna i Norge, Polen og USA.

Bistandsadvokaten vil legge ned påstand om erstatning mellom 150.000 og 200.000 kroner for hvert av de etterlatte barna.

— De håper på at alt som har skjedd kommer frem i retten, og at det blir rettferdighet, sier Skage.

Mannen er tiltalt for uaktsomt drap ved bruk av bil, og for kjøring i ruspåvirket tilstand. Ifølge tiltalen var han påvirket av tre ulike medikamenter da ulykken skjedde. Folkehelseinstituttet har beregnet at påvirkningen tilsvarte en promille på 0,5.

Påtalemyndigheten varsler at det kan bli lagt ned påstand om at 47-åringen mister retten til å kjøre bil for alltid.

- Husker ikke mye

— Han er forberedt på å møte i retten, men det er ingen tvil om at det blir vanskelig og tungt. Han har forklart seg så godt han kan for politiet, og ser frem til å få saken overstått. Den har allerede blitt utsatt én gang, sier mannens forsvarer, advokat Paul-Inge Angelshaug.

Legen var på vei hjem etter å ha jobbet nattevakt på Nordfjord legevakt på sykehuset i Eid. Ulykken skjedde etter at han hadde kjørt i om lag 45 minutter.

47-åringen nekter straffskyld, men forsvareren vil ikke gå nærmere inn på hva han har forklart om hendelsesforløpet.

— Han vil redegjøre for dette på mandag. Utfordringen har vært at han ikke husker så mye. Det var en kraftig smell, og det kan være vanskelig å forklare seg om detaljer når han ikke har noe klart minne. Han ble selv hardt fysisk skadet i ulykken, i tillegg til den psykiske belastningen. Det har vært en lang rekonvalesens, sier Angelshaug.

Retten blir satt i Sunnfjord tingrett i Førde mandag morgen, før det etter planen blir befaring på ulykkesstedet tirsdag. Det er satt av fem dager til rettssaken.

Publisert