Til aksjon for BHG

Byrådet godtar at Bergen Handelsgymnasium legges ned. Men nå manes det til kamp for den 108 år gamle skolen.

Publisert: Publisert:

VIL IKKE FLYTTE: Jonas Nybakk, Tord Sorø og Kristoffer Sundal er glad i gamle Bergen Handelsgymnasium. Dersom fylkespolitikerne gjør alvor av forslaget om å legge ned skolen, varsler de nytt demonstrasjonstog, slik det var forrige gang skolen ble truet, i 2006. - Jeg tror mange er villige til å kjempe for skolen, sier Sundal.

— Dette er en ærverdig skole med et godt miljø. Jeg tror ikke noen av elevene ønsker å flytte herfra, sier Jonas Nybakk, Tord Sorø og Kristoffer Sundal.

3.-klassingene ved Bergens Handelsgymnasium (BHG) synes ikke det gjør noe at skolebygget er gammelt.

I forslaget til skolebruksplan for Hordaland fylkeskommune foreslår administrasjonen å legge ned en rekke skoler, deriblant Bergen Handelsgymnasium. Skolen fra 1904 er en av de klassiske sentrumsskolene.

Les også

Ti skoler kan forsvinne

Opprør i egne rekker

Byrådet i Bergen har ingen innvendinger mot planen i sitt forslag til høringssvar, og nevner ikke BHG i det hele tatt. Men nå er et gryende opprør i gang i bystyret, som skal behandle høringssvaret i september.

— Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være nødvendig å fjerne BHG, og synes byrådet burde stå mer opp for skolen. BHG er en populær skole med gode søkertall og gode resultater å vise til, sier Idun Bortne (V).

Hun får støtte fra Peter Christian Frølich (H). Han er tidligere elevrådsleder ved BHG, og vil jobbe for å snu sitt parti i saken.

— Jeg mene vi må ta hensyn til historie og tradisjonsbærende skoler, og synes ikke høringsuttalelsen tar opp i seg dette. Skolen er dessuten populær, og har glitrende resultater, sier han.

Blir voksenopplæring

Den endelige skolestrukturen vil bli bestemt av politikerne i fylkestinget, men det ligger i kortene at det ikke er mulig å komme utenom nedleggelser.

"Bergen Handelsgymnasium held til i eit skolebygg som er dårleg tilpassa den verksemda som skal drivast i ein moderne skole. Kapasiteten er liten og areala lite fleksible jamført med behov for å kunne variere undervisninga. Skolen er ikkje universelt utforma" skriver administrasjonen i sin begrunnelse for å legge ned skolen.

Den foreslår i stedet at de 457 elevplassene overføres til Årstad videregående og nye Amalie Skram videregående, som er under bygging på Nygårdstangen. Den nye skolen skal åpne neste år, og vil ha kapasitet til 900 elever. Det er allerede vedtatt at Tanks og Lønborg videregående skoler skal legges ned til fordel for den nye skolen.

Mens de to sistnevnte skolebyggene skal selges for å bidra til finansieringen av Amalie Skram, vil BHGs hovedbygg kunne bestå i noenlunde samme funksjon. Huset i Kalfarveien bør kunne brukes til å samlokalisere voksenopplæringen, mener administrasjonen.

Tre sentrumsskoler truet

Bortne peker på at Bergen sentrum, dersom Tanks, Bjørgvin og BHG blir nedlagt, kun vil stå igjen med to videregående skoler – Amalie Skram og Katedralskolen.

— Vi mener det i hvert fall er rom for tre skoler, og da er BHG den beste kandidaten til å beholde, sier hun.

Også Frølich maner til kamp for 108-åringen i Kalfarveien.

— BHG har en x-faktor. Elevene er glade i skolen, selv om den har slitte gardiner, sier han.

- Nostalgi

Skolebyråd Harald Victor Hove (H), som selv er tidligere elev ved skolen, lar seg likevel ikke rokke.

— Vi kan ikke bevare skoler basert på nostalgi. En skoles kvalitet ligger ikke i bygget, men i undervisningen. Og dersom elever og lærere flytter til Amalie Skram vil kvaliteten bevares, men i nye, flotte lokaler. Akkurat som at kommunen må revurdere skolestrukturen innimellom, få fylket få gjøre det samme, sier han.

Publisert: