66 fortsatt på sykehus

Seks er alvorlig skadet. - Bare flaks at ikke 40 er døde, sier brannsjef.

Publisert Publisert

UTBRENT: Slik så vogntoget ut like etter at slokkingen var avsluttet. Foto: Arvid Gilje, Brannvesenet

TIL BERGEN: Tre skadde personer ble mandag ettermiddag sendt til Haukeland universitetssjukehus med 330-skvadronens redningshelikopter. Foto: Øyvind Lefdal Eidsvik

STORE MANNSKAPER: Medisinsk personell blant annet fra Haukeland universitetssjukehus er flydd inn til Gudvangatunnelen. Foto: Arne Hofseth

SØK: Røykdykkere gjør seg klare til å lete etter folk inne i tunnelen. Foto: Arne Hofseth

RØYKLAGT: Røyken som velter ut av tunnelåpniingen preger hele Gudvangen mandag ettermiddag. Foto: Linn Kvam

HELIKOPTER: Både luftambulanse og Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen er på stedet. Foto: Arne Hofseth

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Til sammen 66 personer ble sendt til sykehus etter at et østeuropeisk vogntog tok fyr inne i Gudvangatunnelen på E16 i Sogn og Fjordane mandag.

I første omgang var det Voss sjukehus og Lærdal sjukehus som mottak de skadde, men etter hvert har mange blitt videresendt til henholdsvis Bergen og Førde.

Klokken 21.30 mandag kveld var situasjonen ved de fire involverte sykehusene slik:

Førde sentralsjukehus: 29 pasienter.

Voss sjukehus: 16 pasienter

Lærdal sjukehus: Tre pasienter igjen, resten er overført til Førde

Haukeland universitetssjukehus: 20 pasienter – derav seks alvorlig skadet, ti lettere skadet og fire med ukjent tilstand.

Helse Førde opplyser at Lærdal sjukehus totalt mottok 44 pasienter. Alle er stabile, men senkomplikasjoner kan oppstå. Pasientane er eksponert for røyk, og det er behov for overvåking i ett døgn, melder Helse Førde i en pressemelding.

— Etter alvorligheten på hendelsen, har dette gått bra. En mann i 40-årene er lagt i narkose med respirator. Han er blant de tre som er fraktet til Haukeland, sier Olav Lødemel, anestesioverlege ved Voss sjukehus.

De har ikke brannskader, men pusteskader.

— Vi kommer til å beholde de 16 vi har over natten. Vi har tilkalt ekstra leger og sykepleiere, sa Lødemel mandag kveld.

Pårørendesenter

Det er nå opprettet et pårørendesenter ved Park hotell.

— Vi har aktivert både barne-og voksenpsykiatrien. Men ingen har behov akkurat nå. Det vil bli i løpet av kvelden og i morgen, sier Lødemel.

FLAKS OG DYKTIGHET: Skadestedsleder Arvid Gilje, som også er brannsjef i Aurland kommune, sier flaks og dyktighet gjorde at ingen omkom. Foto: ARNE HOFSETH

Skadestedsleder Arvid Gilje, som også er brannsjef i Aurland kommune, sier de har evakuert 41 personer på Flåm-siden og 20 på den andre siden.— Det var bare flaks at ingen omkom. Vi kunne like godt hatt 40 omkomne her. Det var flaks og dyktighet, sier Gilje til BT.

— Traileren var i full fyr, men vi var tidlig ute, sier han og fullroser redningsmannskapene.

Kjørte i fjellveggen

Alle nødetatene rykket ut umiddelbart da meldingen om brannen kom.

— Vi fikk slokket den, og tok hånd om føreren av vogntoget, i tillegg til føreren av en tom turistbuss som sto der inne, sier John Erik Johnsen, varabrannsjef i Aurland brannvern, Johnsen til BT.

Ved brann i Gudvangatunnelen er ventilasjonsanlegget forhåndsinnstilt for å blåse røyken mot Gudvangen. Dette er fordi brannmannskapene fra Aurland har kortere vei til tunnelen enn kollegene på andre siden. Når røyken blåses mot Gudvangen, gjør det det mulig å drive slokkingsarbeid fra motsatt side.

Dette skjedde også mandag. Mens brannfolkene jobbet med å slokke, ble altså de drøyt 8 kilometrene med tunnel i retning Gudvangen røyklagt. Likevel begynte flere personer å gå i denne retningen etter brannen.

— 5-6 biler hadde kjørt i fjellveggen i kaoset, og så begynte folk å gå, sier Johnsen.

Brannfolkene fikk også plukket opp en del av disse personene.

Ifølge Johnsen skal brannvesenet litt før klokken 15 ha søkt gjennom hele tunnelen uten å finne flere mennesker.

Klokken 15.59 kom den endelige bekreftelsen på at hele tunnelen er gjennomsøkt, og at alle er kommet seg ut.

Uklart skadeomfang

Giftig gass kan fylle en tunnel i løpet av minutter ved en tunnelbrann, og et katastrofeteam fra Haukeland sto mandag ettermiddag parat til å flys inn med helikopter.

20 av de evakuerte skal ha kommet seg ut av tunnelen til fots. De er fraktet til Voss sykehus, tilsynelatende uskadet. Gruppen stammer fra en turistbuss som skal ha kollidert like etter at brannen startet. Ifølge Hordaland politidistrikt har de gått gjennom hele tunnelen. Øyenvitner beskriver hvordan personer dekket i sot kom ut av røykhavet i tunnelåpningen.

Helse Bergen har foreløpig ingen detaljer om skadeomfanget for pasientene som er fraktet dit.

Også ved Lærdal sjukhus er det hektisk aktivitet.

— Vi har tatt imot rundt 20 personer. Flere av dem går ved egen hjelp, men er fulle av sot i ansiktet og naturlig nok preget av hendelsen, sier kommunikasjonssjefBernt Ove Flekke i Helse Førde.

Han har foreløpig ikke oversikt over skadeomfanget.

Flere personer satt fast

Politiet ble varslet om brannen i et vogntog i Gudvangatunnelen klokken 12.04. Politi og brannvesen fikk melding om at flere bilister satt fast i den røykfylte tunnelen, og det ble slått full katastrofealarm.

Traileren begynte å brenne 3,5 kilometer inne i tunnelen på Flåm-siden, sier operasjonsleder Odd Arne Solvåg i Sogn og Fjordane politidistrikt.

E16 er en av hovedfartsårene mellom Bergen og Oslo, og Gudvangatunnelen er drøye 11 kilometer lang (se faktaboks). Brannen oppsto nærmest tunnelmunningen mot Aurland.

Først klokken 12.55 ble brannen meldt slukket.

VEIEN STENGT: Ambulansehelikopteret og politiet har stilt seg opp på Øst-siden av tunnelen. Foto: STATENS VEGVESEN WEBKAMERA

— Trykket på den store knappen

Hordaland politidistrikt har fått i oppgave å ta seg av tunnelmunningen på Gudvangen-siden.

Dit er det flydd inn personell med medisinsk utstyr fra Haukeland. Sivilforsvaret har kjørt ut varmetelt og forsyninger, og Røde Kors har fått beskjed om å mobilisere.

— Vi har trykket på den store knappen. Vi er fortsatt forberedt på det verste, sa operasjonsleder Ronny Lentføhr ved Hordaland politidistrikt mens søkene i tunnelen fortsatt pågikk.

Hovedredningssentralen bisto med å fly inn brannfolk fra Bergen. Tre ambulansehelikoptre, et Sea King-helikopter og et loshelikopter ble sendt til stedet . Brannvesenet rykket ut med mannskaper både fra Aurland, Voss, Lærdal og Bergen.

KØ: Ved 14-tiden er det lange køer mot Gudvangen. Foto: ARNE HOFSETH

Lange køer

Også Flenjatunnelen ble stengt på grunn av brannen, opplyser trafikkoperatør Roger Lemme ved Vegtrafikksentralen til BT.

Han forteller at det er lange køer på stedet, og at de får mange henvendelser fra publikum.

— Det kan bli stengt i en time eller ut hele dagen. Det er for tidlig å si. Uansett må de sjekke det tekniske når det er over, sier Lemme.

Inntil videre er det omkjøring via riksveg 7 over Hardangervidda og riksveg 13 Vikafjellet. Her kan du følge med på trafikkmeldinger.

Lemme sier at branner som denne er svært uvanlig (se også faktaboks).

— Dette skjer heldigvis veldig sjelden, sier trafikkoperatøren.

Havarikommisjonen på vei

Havarikommisjonen for veitrafikk er på vei til Gudvangatunnelen for å undersøke ulykkesstedet.

-Tre av våre folk er på vei fra Lillestrøm. Jeg regner med at de kommer frem og kan begynne arbeidet i kveld, sier avdelingsdirektør Rolf Mellum i Statens Havarikommisjon for Transport.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

kart2.jpg

FULL FYR: Et vogntog sto i brann i den 11 kilometer lange Gudvangatunnelen mandag ettermiddag. Foto: MONIKA BLIKÅS

RØYK: - Det kom mye mer røyk en stund etter at dette bildet ble tatt, sier Lise Kvam, som satt i en av de første bilene som kom til tunnelen etter at den ble stengt. Foto: ASK KVAM

Publisert