Kjent professor omkom på fisketur

Det var professor Lars Haaheim som omkom i Sveio i natt. 65 år gammel.

OMKOM: Lars Haaheim omkom på fisketur natt til onsdag. MARIUS TVINNEREIM SUNDE

Professor eméritus Lars Haaheim var en kjent influenasekspert og forsker. Haaheim etablerte Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

Influensasenteret ved UiB har forsket på influensavirus, vaksiner og immunitet i mer enn 30 år. Lars Haaheim var en viktig internasjonal aktør innen forskningsfeltet.

Var på fisketur

Lars Haaheim hadde vært ute på fisketur og ble meldt savnet ved 01-tiden av famillien da han ikke kom hjem.

Han ble funnet omkommet rett etter klokken 02.10.

— Først ble båten funnet uten ham, sier lensmann Kåre Ravn Ottosen til bt.no.

Like etter fant redningsmannskapene Haaheim, litt sør for Ryvarden fyr i Hordaland.

- Ulykksalig

Ifølge Haugesund Avis var båten en 14 fots plastbåt.

Store styrker var med på den timelange redningsoperasjonen. Både politi, redningsskøyte, helikopter, Røde Kors og Norges redningshunder deltok.

Politiet vet ennå ikke hva som er årsaken til ulykken. Det skal ikke ha vært spesielt dårlig vær i området, selv om det regnet mye.

— Alt tyder på at dette er en ulykksalig hendelse, sier operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Håkon Tornes til bt.no onsdag kveld.

- Utrolig trist

Leder for Influensasenteret, Rebecca J.Cox, har jobbet sammen med Lars Haaheim i 20 år.

— Han var en dyktig og fargerik person som var høyt respektert som fagekspert både nasjonalt og internasjonalt. Det er utrolig trist og vår medfølelse går til hans familie. Det er også et stort tap for influensa-verdenen, sier Rebecca J.Cox.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Sigmund Grønmo, fikk beskjeden sent onsdag kveld.

— Det er veldig trist. Jeg kjente han godt. Han hadde også et meget stort navn innen vaksineforskning både nasjonalt og internasjonalt. Han nedla et stort arbeid for influensasenteret i Bergen. Det er et stort tap for vitenskapen på dette området at han nå omkom. Det er også trist for hans nåværende og tidligere kolleger og for hele Universitetet i Bergen. Min medfølelse går til familien, sier Sigmund Grønmo.