Løslatt etter ølflaskekast. Etter fem dager knivstakk han lensmannen.

34-åringen som knivstakk Kvam-lensmann Terje Kvalvik er varetektsfengslet i fire uker. Han har forklart at han sov med kniv i frykt for at folk skulle ta seg inn i boligen hans.

STUKKET MED KNIV: Kvam-lensmann Terje Kvalvik slapp heldig fra kniv-basketaket med 34-åringen. - Men det er ofte litt tilfeldig hvordan det går når du stikker noen i ryggen med kniv, sier politiadvokat Ørjan Ogne. ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN Roar Christiansen

— Det er ofte litt tilfeldig hvordan det går når du stikker noen i ryggen med kniv. Nå gikk jo dette heldigvis bra. Legen har så langt ikke sagt noe om marginene i saken, altså hvor lite eller mye som skulle til før skadene kunne blitt mer alvorlige. Det blir en del av den videre etterforskningen, sier politiadvokat Ørjan Ogne.

Tatt en uke før

Torsdag ble mannen varetektsfengslet i fire uker. Retten var nemlig enig med Ogne i at det var fare for at den enslige mannen kunne angripe politiet på ny.

15. januar kastet han en ølflaske etter politiet i forbindelse med en pågripelse. Han sparket også etter en politikvinne og kom med trusler.

I rettsmøtet beklaget mannen at han hadde skadet lensmannen, men anket fengslingsvedtaket. Han mente det ikke var fare for at han skulle gjøre det samme igjen. En uke senere knivstakk han lensmannen.

Sliter med rus og angst

— Han er i en livssituasjon der det er påkrevd med fengsling etter to slike alvorlige hendelser. Vi frykter det samme kan skje igjen, sier Ogne.

Etter det bt.no kjenner til har mannen slitt med rus og angst. Han skal ha forklart at han stakk lensmannen etter at politiet tok seg inn i boligen hans. Situasjonen var kaotisk og politiet brukte pepperspray, ifølge den siktede mannen.

Det var ikke hans ønske at noen skulle bli skadet. Mannen har forklart at han sov med kniv fordi han fryktet at fremmede skulle komme inn i boligen.

- Stukket i ryggen

Det var tirsdag morgen denne uken at politiet i Norheimsund rykket ut til en bolig i Øystese i Kvam.

Ved 09-tiden kom meldingen om at utrykningen, som i utgangspunktet var ment å stoppe mannen i å ringe politiets 112-sentral, hadde endt med knivstikking.

— Lensmannen i Kvam og Samnanger ble knivstukket i ryggen av en 34 år gammel mann i forbindelse med et oppdrag, sa operasjonslederen i Hordaland politidistrikt kort tid etter hendelsen.

Senere samme dag, etter legesjekk av lensmannen, opplyste politiet at Kvalvik hadde fått to knivstikk i skulderregionen. Bakgrunnen for de mange telefonene skal ha vært at mannen følte seg ensom og var redd.

Hadde stikkvest på

Ifølge Ogne traff kniven lensmannen i overgangen mellom skulder og rygg på venstre side.

— Det skjedde i et basketak. Lensmannen hadde en såkalt stikkvest, en lett vernevest, og må ha blitt stukket der vesten ikke dekket. Det er ikke stukket gjennom vesten.

Tirsdag 15. januar ble Kvam-mannen oppsøkt på sin bopel fordi han var mistenkt i en trusselsak. Uinteresserte i å snakke med politiet skal han da ha svart med å kaste en ølflaske etter ordensmakten.

- Sparket og spyttet

Ølflaskekastingen tirsdag den 15. januar skal ifølge Ogne også ha endt med basketak mellom politiet og 34-åringen.

— Han skal ha sparket og spyttet, og endte i arresten. Der satt han frem til 17., da han ble løslatt etter avhør. Så gikk det altså bare fem dager til knivepisoden med lensmannen.

Advokat Beate Hamre representerer 34-åringen under torsdagens fengslingsmøte, men ønsket ikke å kommentere saken.

Saken er overført fra Kvam til Bergen for å unngå habilitetsproblemer.