Omtrent to prosent av pasientene får større komplikasjoner. Freddy Jonas (65) ble operert på Voss 23. september.

En lekkasje fra magen gjorde at han endte opp med å være på sykehus i ni uker etterpå. Legene plasserte et stent i magen hans, men den klarte ikke å forhindre at infeksjonen i magen blusset opp igjen.

Dermed måtte enda en ekstra sykehusinnleggelse til.

— Jeg har hatt ni operasjoner i magen etterpå. Jeg har fått helt skrekk for sykehus, sier Jonas.

— Dersom en lekkasje først inntreffer blir det et mer langvarig og av og til veldig komplisert forløp med flere sykehusinnleggelser. Vi bruker mye tid på å informere folk om at dette. Vi vil skremme folk litt med hva som kan skje, sier overlege Hans Jørgen Nielsen ved Voss sjukehus.

Veide 150 kilo

— De fleste opplever en eller annen negativ effekt av operasjonen, men totalt sett ser vi at de fleste sier de er fornøyd, sier anestesilege Olav Lødemel.

Jonas har veid 150 kilo og gikk ned til 115 kilo før operasjonen. I de ni ukene etter operasjonen har han nesten ikke klart å spise. Det har ført til ubehag og mageknip.

— Dette hadde jeg ikke gjort om igjen, sier Jonas.

Tre dager etter at stentet er fjernet går det bedre. Han klarer å spise uten at det gjør vondt.

— Nå blir jeg stappmett av et egg. Jeg ser litt lysere på alt nå. Men de siste ukene har vært så tøffe at jeg står på det samme: Jeg hadde ikke gjort det igjen, altså, sier Jonas.

Siste utvei

En regner med at rundt 100.000 nordmenn i dag fyller kriteriene for å få en slankeoperasjon. Bare noen få prosent får det.

Helseministeren regner med en jevn økning i operasjoner fremover.

— Mange som har medisinsk overvekt, trenger hjelp. Det er skapt et skeivt bilde av at dette er en lettvint løsning. Men disse menneskene har prøvd mye før. Og de må gjennom tøffe operasjoner som krever mye av dem før og etterpå. Det er dypt urettferdig når en fremstiller dette som en enkel løsning, sier Høie.

— Vi venter vel alle på en pille som kurerer overvekt. Men inntil den tid er det kirurgi som fungerer, sier Nielsen.