— For Hordaland sitt vedkommende vil det blåse full storm på kysten og i fjellet fra ettermiddagen og utover, sier vakthavende meteorolog Trond Thorsteinsson ved Meteorologisk Institutt.

Det tilsvarer en vindstyrke på rundt 25 meter i sekundet. Lenger nord vil uværet bli enda sterkere, sier han.

— Vi venter mer vind i Sogn og Fjordane. Spesielt ved Stadt og langs kysten av Møre og Romsdal kan man få vind i orkans styrke, sier Thorsteinsson.

Beveger seg raskt

Fredag kveld ligger ekstremværet Nina i havet vest for oss, mellom Irland og Island.

— Nina beveger seg ganske raskt, og er ventet å treffe Vestlandet ut på ettermiddagen i morgen, sier statsmeteorolog Mette Skjerdal til BT kl.21.30 fredag.

Skjerdal forklarer at det fortsatt er noe usikkert hvilken bane uværet tar.

— Men vi vil uansett få kraftig vind lørdag. Det er ventet liten storm og vindkast med 30-40 sekundmeters styrke. I utsatte strøk venter vi full storm, sier hun.

Nærmere midnatt lørdag vil vinden minke noe, men det vil fortsatt være sterk kuling på søndag.

— Vi får visst alt av vær på lørdag: vind, nedbør, høye bølger og vanskelige kjøreforhold i fjellet, sier Skjerdal.

- Hold deg unna fjellovergangene

Vegtrafikksentralen på Vestlandet forteller at de har kalt inn ekstra mannskaper for å håndtere uværet på lørdag.

— Vi kan derimot ikke love at det er nok. Både snørydding, hensynet til Sotrabrua og størrelsen på området vi skal dekke, kan medføre at det stenges enkelte steder, sier trafikkoperatør Ken Ove Holm.

Han ber folk som tenker å kjøre over fjellet planlegge noe annet på lørdag.

— Folk bør være klar over at de trolig vil kunne møte stengte veier i morgen. Det er ikke et godt tidspunkt for å teste fjellovergangene, sier Holm.

Holm har en klar oppfordring til alle bilister som skal ferdes på lørdag

— Du bør ikke kjøre over bruer som er stengt på grunn av vinden, selv om det ser trygt ut, sier han.

Belag deg på oversvømmelser

HØYE BØLGER: Grafikken fra Meteorologisk institutt viser at det er ventet høy bølgehøyde lørdag.
Skjermdump/Meteorologisk institutt på Twitter.

Meteorologisk Institutt varsler store bølger langs vestlandet lørdag ettermiddag, som kan medføre til skader langs kysten.— Kombinasjonen høy vannstand og store bølger vil kunne bringe med seg lokale oversvømmelser, varsler Thorsteinsson.

Det skal derimot ikke være fare for flom, sier han.

— Bør folk begrense ferdselen på lørdag?

— Man bør være forsiktig når man ferdes utenfor. Det gjelder spesielt utsatte plasser som ytterst ved kysten og på fjellet.

- Utfordrende situasjon

BKK mener de er godt forberedt på uværet som kommer, men vil ikke peke ut de husstandene som er mest utsatt.

— Vi rykker ut på de feil som kommer umiddelbart, og derfor har vi styrket mannskapet vårt i helga, sier Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK Nett.

Det kan bli vanskelig å utbedre alle feilene som vil kunne oppstå med en gang, medgir hun.

— Utfordringen med mye vind er at trær velter over linjen. Det kan bli krevende i områder som er vanskelig tilgjengelig, pga ulendt terreng og snø. Får vi mange feil samtidig vil gjøre det vanskelig å rette feilene umiddelbart, sier Tuvin.

Usikkert for flytrafikken

På Flesland er det usikkert hvorvidt flyene vil gå som normalt lørdag ettermiddag, sier Cathrine Framholt, kommunikasjonsansvarlig i Avinor.

— Vi følger været time for time, og kan ikke si nå hvorvidt det blir full stans i flytrafikken eller ikke. Vi kan derimot si at vi er forberedt, sier Framholt.

— Hvilke råd har du til reisende lørdag ettermiddag?

— Man bør møte til normal adgangstid og følge med på informasjonen Avinor og flyselskapene gir, sier hun.

- Bind fast hagemøblene

Hos forsikringsselskapet Tryg forventer de stort skadeomfang på lørdag. Kommunikasjonssjef Ole Irgens er klar på rådene folk bør følge.

— Rydd inn alt som kan blåse bort. Fortøy båten skikkelig og sjekk at båter på land ligger trygt sikret i krybben. Hold deg ellers innendørs hvis det ikke er ytterst nødvendig å gå ut, sier han.

Rent spesifikt er det enkelte faremomenter du bør være klar over, mener Irgens.

— Du bør gå gjennom hagen og ta inn grill, trampoliner og hagemøbler. I tillegg tar du en runde på taket, for å sikre takbeslag og andre løse ting som kan bli tatt av vinden, sier han og understreker at det også er viktig at du sjekker sluk og avløp slik at vannet kan renne unna.

- Kan bli skader for millioner

— Har dere prognoser på hvor dyr stormen kan bli?

— Historisk sett har v i grunn til å forvente skader i millionklassen, men vi har ikke noen prognoser på hva stormen vil føre til, sier Irgens.

Du har derimot et ansvar selv også for skadene, understreker han.

— Husk at du overfor forsikringsselskapet skal du begrense skaden så langt det er mulig. Det er et ansvar den enkelte har før man ringer forsikringsselskapet.