Raser mot politiet etter overgrepsanklager

Mor og far ble arrestert i barnehagen for overgrep mot datteren. Nå går saken mot henleggelse. Forsvarer krever offentlig unnskyldning fra politiet.

KRITISK: Advokat Henrik Birkeland representerer kvinnen som sammen med sin mann ble pågrepet for overgrep mot datteren. Saken blir trolig henlagt, etter at politiet fikk rapport om at skadene hos jenten skyldes sykdom.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

BT har tidligere skrevet om ekteparet fra Nordhordland som i fjor høst skal ha blitt arrestert i barnehagen da de hentet sin ett år gamle datter.

De ble anklaget for overgrep mot datteren, basert på skader i jentens underliv. Tirsdag ble det kjent at saken mot foreldrene går mot henleggelse.

Advokat Henrik Birkeland representerer moren.

— Det har vært forferdelig belastende for henne å bli beskyldt for så forferdelige handlinger mot sitt eget barn. Hun ble også fratatt omsorgen, og hun har ikke kunnet jobbe så lenge hun har hatt siktelsen hengende over seg, sier Birkeland.

Faren og moren hadde tirsdag ikke fått jenten sin tilbake fra barnevernet.

- Arrestert foran andre foreldre

En rapport fra medisinsk sakkyndige skal slå fast at skadene på jenten ikke kan kobles til foreldrene.

Birkeland har lest rapporten og er sterkt opprørt - på begge foreldrenes vegne. Han peker på at jenten har hatt en ganske vanlig sykdom, og at den indirekte har ført til det politiet har omtalt som skader.

— Rapporten utelukker straffbare forhold fra foreldrenes side, sier Birkeland.

Han reagerer kraftig på politiets handlemåte i saken.

— Her blir mor og far pågrepet foran andre foreldre i barnehagen, av uniformert politi. Så går både politi og bistandsadvokat ut i media og snakker om at skadene på barnet er forenlige med overgrep. Det var det aldri belegg for å si, noe den medisinske rapporten bekrefter, sier advokaten.

Ifølge ham ble rykteflommen i lokalmiljøet så stor at foreldrene har bestemt seg for å flytte fra kommunen de bor i.

— Det valget har de tatt fordi de oppfatter seg som uriktig stigmatisert. Det at politiet og jentens bistandsadvokat gikk så høyt på banen, medførte en enorm rykteflom. De er allerede begynt på prosessen med å flytte, sier Birkeland.

Krever dementi

Morens advokat forventer en formell unnskyldning, og vil at politiet skal «gå ut og dementere» koblingen til overgrep.

Advokaten varsler også erstatningssøksmål fra moren, og antyder at det fort kan bli sekssifret.

— Når saken blir formelt henlagt, vil vi begynne å jobbe med et erstatningskrav fra mor. Det vil gjelde både dekning av økonomisk tap og oppreisning for tort og svie. Samlet snakker vi kanskje om et krav i størrelsesorden 100.000 kroner, sier Birkeland.

Han mener også politiet har opptrådt klanderverdig, at etterforskningen har manglet fremdrift, at mange etater har vært inne i etterforskningen uten å vite om hverandre - og at mor er holdt urettmessig unna innsyn i saksdokumenter.

— Vi vil gjøre noe opp mot politiet. Men hvor langt vi vil gå, er ikke avgjort ennå. Jeg har i tankene å bringe saken inn for Spesialenheten, men vi har ikke konkludert, sier advokat Birkeland.

Arrestert samme dag

Mistanken om overgrep oppsto etter at den lille jenten ble levert i barnehagen en mandag i slutten av september i fjor. Etterforskningen startet ved at barnehagen kontaktet barnevernet, som så kontaktet politiet.

Begge foreldrene ble siktet for seksuell omgang med barn. Siktelsen la til grunn at det påståtte overgrepet skjedde kort tid forut for levering i barnehagen.

Faren måtte sitte flere uker i varetekt, men ble løslatt i siste halvdel av oktober. Moren ble aldri fremstilt for varetektsfengsling. Hun ble løslatt etter tre dager i politiets forvaring. Begge har frem til nå beholdt statusen som siktet.

Det var avisen Nordhordland som først omtalte henleggelsen av overgrepssaken.

«Meget spesiell»

Farens forsvarer, advokat Jan Bakke, sier at han ikke vil kommentere nærmere før den endelige henleggelsen kommer fra statsadvokaten.

— Min klient har aldri erkjent noe straffskyld. Når man ser på saken nå, så har han sine ord i behold, sier Bakke.

Politiadvokat Janne R. Heltne, påtaleansvarlig for saken, betegner saken som «meget spesiell».

— Politiet måtte etterforske saken. Jeg skjønner selvfølgelig at dette har vært en stor belastning for foreldrene. Nå tyder mye på at skadene skyldtes en sykdom hos jenten, sier politiadvokaten.

Hun påpeker at det er statsadvokaten som har såkalt kompetanse til å henlegge saken mot foreldrene.

— Jeg antar likevel at saken vil bli henlagt innen kort tid, sier Heltne.

Hun ønsker ikke å kommentere forsvarerens kritikk nærmere, eller at han vurderer å anmelde saken til Spesialenheten.

POLITI OG BISTAND: Politiadvokat Janne R. Heltne (til v.) sammen med bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs. ARKIVFOTO: John Christian Nygaard
Publisert