Det er stadig meslingutbrudd både i Europa og i andre deler av verden.

En rapport fra Det europeiske smitteverninstituttet viser at Tyskland (spesielt Berlin), Italia, Slovenia, Bosnia og Hercegovina, Serbia og Kirgisistan har pågående utbrudd. Særlig de to første på listen er aktuelle ferieland for mange nordmenn.

— Kontakt helsestasjonen

I så fall kan det være en god idé å vaksinere familiens yngste før avreise, sier Ellen Furuseth, lege ved vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet.

— Hvis barnet ditt er under 15 måneder og du skal feriere i Berlin eller Italia, er det verdt å ta kontakt med helsestasjon og forhøre seg om muligheten til å fremskynde vaksineringen, sier Furuseth.

Ved fleste helsestasjoner i Bergen melder de om pågang fra foreldre som vil fremskynde vaksinasjon av babyene sine.

— Vi ser at flere kommer og fremskynder dette i forbindelse med reiser. Dette gjør vi etter de retningslinjene som smittevernoverlegen har gitt, sier Marianne Chyba, ledende helsesøster i Fana bydel.

Nok med ett stikk

Norske barn får første dose av MMR-vaksine (vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) når barnet er rundt 15 måneder - med mindre foreldrene takker nei. I sjette klasse får de et påfyll.

Hvis barnet er mellom 12 og 15 måneder, kan det få fremskyndet vaksinen, uten at det er nødvendig med noe ekstra påfyll før i sjette klasse. Er barnet mellom 9 og 12 måneder, må det få et nytt stikk ved 15 måneder.

— Man må da gjøre en avveining om det er verdt å fremskynde, sier Furuseth.

Ned til ni måneder

Laveste alder for MMR-vaksine er ni måneder. Spedbarn er beskyttet av mors antistoffer, hvis hun har fått vaksine eller hatt sykdommen.

— Hva med å fremskynde påfyllvaksinen for barn som nærmer seg sjette klasse?

— Det er ikke nødvendig, de aller fleste er godt beskyttet av vaksinen de fikk 15 måneder gamle.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad forteller at de som skal til risikoområder, får vaksine ned til ni måneder i Bergen.

— Vi får også en del henvendelser fra dem som er vaksinert etter vaksinasjonsprogrammet. Men vi ser ikke noen grunn til at de skal vaksinere seg ekstra, sier Søbstad.

Ubeskyttede voksne

Meslingvaksine ble innført i Norge i 1969. I 1983 ble kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) innført med to doser (alder 15 måneder og 13 år). De som er født før 1960, har sannsynligvis hatt meslinger, for da bølget epidemiene gjennom folket med få års mellomrom.

Voksne født i årene før vaksinen kom, kan ha falt mellom to stoler. Ikke fikk de smitte, fordi forekomsten falt da vaksinen ble innført, og ikke fikk de vaksine.

— Disse voksne bør derfor sjekke egen og foreldrenes hukommelse. Har de ikke hatt meslinger, må de gjerne bruke anledningen til å ta MMR-vaksine samtidig med barna, sier Furuseth.

Utbrudd i Europa

Utbruddet av meslinger i USA har fått vaksinedebatten til å skyte fart.

— Det er et paradoks at noen få hundre smittede i USA får så mye oppmerksomhet, for i Europa har det i mange år vært store meslingutbrudd, påpeker Furuseth og legger til:

— Forklaringen er antagelig at meslinger var erklært utryddet i USA.

I Europa var det i fjor ca. 10.000 tilfeller av meslinger, åtte av dem i Norge. Tre år tidligere var det tre ganger så mange meslingtilfeller i Europa, uten at det vekket særlig oppmerksomhet.