Knallvalg for Senterpartiet

Senterpartiet (Sp) gjør sitt beste kommunevalg siden 1995. - Dette ser svært bra ut, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Publisert Publisert

VALGVINNER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ankommer partilederdebatten på Stortinget i Oslo sent mandag kveld. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På landsbasis får Senterpartiet 8,5 prosent av stemmene i årets kommunevalg. Sist gang partiet hadde høyere oppslutning var i 1995, året etter at partiet ledet landet mot et nei i folkeavstemningen om EU.

Allerede da de første resultatene begynte å tikke inn mandag kveld, var det klart at Senterpartiet hadde gjort et godt valg.

— Dette ser svært bra ut, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum da han ankom partiets valgvake i Mathallen i Oslo. Partifellene tok imot lederen med trampeklapp.

Les også: Sp får ordførerkjedet tilbake

- Vil kjempe mot sammenslåing

Opptellingene viser at partiet får til sammen 1.776 representanter inn i kommunestyrer rundt i landet, 300 flere enn i forrige kommunevalg.

— Det å få lov til å være lagleder for en slik gjeng som oss i Senterpartiet, det er fantastisk, sa Vedum i sin tale. Han forklarte det gode resultatet med at regjeringens politikk i kommunene har slått feil.

— Folk ønsker ikke det enorme sentraliseringsprosjektet til regjeringen, sa Vedum, og lovte økt innsats mot den planlagte kommunereformen.

— Får vi større innflytelse, betyr det flere i kommunene som kjemper mot kommunesammenslåing. Vi er tydelige på at vi vil lytte til folk lokalt.

Gode fylkestall

I Kristiansund går partiet fram med hele 21,7 prosentpoeng, til 24,1 prosents oppslutning. Dermed går partiet fra en til elleve representanter i bystyret. Striden om sykehussentralisering har trolig vært avgjørende for mange når de skulle stemme.

Også innenfor kjerneområdene gjør Senterpartiet det bra.

I Sogn og Fjordane får partiet en oppslutning på 33,3 prosent i fylkestingsvalget, en framgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

Partiet er også den klare vinneren i Nord-Trøndelag, med 26,8 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en framgang på 7,2 prosentpoeng.

Les også: Syv ting du må vite om valget

Rødgrønn framgang

Det var spesielt mot slutten av valgkampen at senterpartiet fikk vind i seilene. 5. september gjorde partiet blant annet sin beste måling på 16 år i en måling gjort for Nationen og Klassekampen.

Valgforsker Frank Aarebrot sier han skjønte hvilken vei det gikk:

— Senterpartiet gjør det alltid bedre på valgdagen enn på målingene, så da de fikk gode målinger, var det et veldig godt tegn for dem, sier han til NTB.

Han mener at Senterpartiet rir på den samme bølgen som de andre rødgrønne partiene når de nå går framover.

— Alle de tre rødgrønne partiene går fram, påpeker han. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Brannutrykning til Haukeland

  2. UiB-student koronasmittet – faddergruppe i karantene

  3. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  4. Voss: – Korona-smitta tidde om nærkontaktar

  5. Han har tre uker på å løfte Brann-sesongen videre

  6. E16: Tre biler i kjede­kollisjon

  1. Kommunevalg 2015