Statsråden risikerer ny høring

Asylbarnmarerittet er ikke over for Anders Anundsen. Tirsdag skal kontroll- og konstitusjonskomiteen drøfte om han skal kalles inn til ny høring.

Publisert Publisert

RISIKERER HØRING: Anders Anundsen (Frp). FOTO: HÅVARD BJELLAND Foto: Håvard Bjelland

  • Tron Strand
  • Kjetil Gillesvik
  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SKREV BREV: Per Olaf Lundteigen. FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD Foto: ijord, Thomas Winje

Ingen smilte bredere enn justisminister Anders Anundsen (Frp) da regjeringen onsdag presenterte en løsning på asylbarnkonflikten. Etter flere måneders politisk drama, omtalte statsråden det som en gledens dag.Gleden kan snart bli avløst av mer drama. BT vet at de rødgrønne partiene i kontroll— og konstitusjonskomiteen sterkt vurderer å kalle justisministeren inn til en ny høring. De skal ha møte i morgen, der spørsmålet vil bli drøftet.

Les også

Solberg: - Anundsen har stått som en bauta Det kan ta måneder før Shaimaa får komme hjem

Bakgrunnen er Dagsavisens oppslag 25. mars om at Anundsen forsøkte å forhandle seg bort fra mistillitsforslag fra Venstre og KrF. I bytte mot ikke å stille mistillitsforslag eller kritisere justisministeren for hardt, skulle KrF og Venstre få gjennomslag for å hente barna hjem.

— Ap er i dialog med saksordføreren i denne saken. Konstitusjon kan ikke være politisk valuta. Vi har et problem hvis tillit er noe en kan forhandle seg til, sier Jette Christensen (Ap).

Tause aktører

BT har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder at justisministeren skal ha kommet med et forslag i den retningen Dagsavisen beskrev.

KRITISK: Jette Christensen (Ap). FOTO: RUNE SÆVIG

Etter det BT forstår skal utspillet fra Anders Anundsen ha blitt levert til Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun skal deretter ha formidlet det videre til KrF-leder Knut Arild Hareide.Begge de to partilederne skal ha presentert utkastet i sine respektive partigrupper. I Venstre skjedde det for hele stortingsgruppen, mens KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde for saken i KrFs gruppestyre på Stortinget, får BT opplyst.

«Hvis det blir høring så kan ikke Anders Anundsen lyve om saken. Det er for mange som vet hva som har skjedd,» sier en kilde til BT.

Ingen av de involverte som BT har vært i kontakt med har ønsket å uttale seg om saken offentlig. Trine Skei Grande har tidligere avvist å kommentere, mens Hareide har sagt at han ikke har diskutert et slik forslag med statsråden «direkte».

— Vil være alvorlig

Fra flere hold får BT bekreftet at Venstre og KrF skal ha hatt ulik holdning til utspillet. KrF var tvert avvisende, mens Venstre skal ha vært mer positive. Venstre mente det viktigste tross alt var å la de berørte barna få prøve sakene sine på nytt.

Problemstillingen ble imidlertid aldri aktuell når det kom til stykket. Noen få dager etter at Venstre og KrF ble tilbudt en avtale, ble nemlig Anundsens forslag om å hente barna hjem avvist i hans eget parti. Det er uklart hvor stor del av Frps stortingsgruppe som var orientert på dette tidspunktet.

— Vi holder nå på å vurdere hvordan vi kan få denne saken best belyst. Offentligheten trenger å få vite hva som har skjedd, sier Jette Christensen (Ap).

KrFs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, vil ikke motsette seg en ny høring.

— Dersom denne informasjonen er riktig, ønsker vi at den skal komme frem. Det vil i tilfelle være alvorlig, sier Grøvan. Hans komitékollega Per Olaf Lundteigen (Sp) sendte et skriftlig spørsmål til statsråden etter Dagsavisens oppslag. Han bad om å få vite «hva som er fakta i saken».

— Jeg vil ta stilling til spørsmålet om ny høring når jeg har fått svar fra statsråden. Det kommer an på hva han skriver, sier Lundteigen. Det samme sier saksordfører i asylbarnsaken, Bård Vegar Solhjell (SV).

— Det kan bli aktuelt å diskutere saken tirsdag, sier Solhjell.

Ikke ulovlig

Ifølge jussprofessor Eirik Holmøyvik ved UiB, som er ekspert på konstitusjonelle spørsmål, vil det beskrevne forsøket på hestehandel ikke være i strid med grunnloven eller annet regelverk. Statsråden risikerer riksrett og i verste fall fengselsstraff dersom han ikke gir fullstendig og sann informasjon til Stortinget. Å forhandle seg vekk fra kritikk, slik han nå blir beskyldt for, er derimot fullt lovlig, ifølge Holmøyvik.

— Konstitusjonelt og juridisk er det ikke problematisk om Anundsen har forsøkt å få til en slik avtale. Men det vil være et klart brudd med parlamentarisk skikk og bruk. Statsråden bør la kontrollsaken gå sin gang, uten å prøve å sparke beina under prosessen ved å gjøre avtaler på bakrommet, sier Holmøyvik.

Publisert

Sakene flest leser nå