Gisseltakere krever 180 millioner

Gruppen som holder Kjartan Sekkingstad fra Sotra fanget, har lagt ut ny video av gislene.

Publisert Publisert

BRUTALT: Gisseltakerne fra Abu Sayyaf krever løsepenger i en ny video som er publisert i dag. Kjartan Sekkingstad (til h.) er blant gislene.

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En ny video av de fire gislene, som ble bortført på Filippinene 22. september, er lagt ut på nettet i dag.

56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal ved Mindanao, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Krever løsepenger

I videoen leser hvert av de fire gislene opp terrorgruppen Abu Sayyafs krav om løsepenger: Én milliard pesos for hvert av gislene.

Det utgjør rundt 180 millioner norske kroner med dagens kurs.

  • Overvåkingsbilder: Her blir Kjartan fra Sotra kidnappet
    Sotra-væringen Kjartan Sekkingstad sier, under sterkt press fra en mann med en stor kniv, at han har det etter forholdene greit.

Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra. Foto: PRIVAT

De tre andre gislene blir truet på lignende vis i den halvannet minutt lange videoen. Opptaket avsluttes med nye trusler på engelsk, og en hyllest på arabisk til Gud og profeten Muhammed.

Tungt væpnet

«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad i videoklippet.

Også for tre uker siden la Abu Sayyaf ut en video av gislene. Det nye opptaket ser ut til å være filmet i jungelen, slik som sist.

  • Eksperter om terrorgruppen: Dette er Abu Sayyaf
    Bak gislene står flere menn, alle bevæpnet med automatgevær. Enkelte av dem er maskerte, mens andre viser ansiktet. Mannen som truer gislene med kniven, er ikke maskert.

BT var tirsdag i kontakt med pressetalsmann Antonio Rivera i det regionale politiet på Filippinene. Han var ikke kjent med den nye videoen.

— Vi har ikke informasjon om noen nye bilder etter den første videoen som ble publisert, sier han.

Les også: Vet hvem gisseltakerne er

- Vet ikke hvor de er

Anonyme etterretningskilder har tidligere hevdet at det pågår forhandlinger med gisseltakerne. Rivera kan ikke svare på om det er kontakt mellom Abu Sayyaf-geriljaen og myndighetene.

— Jeg har ikke noen informasjon om eventuelle forhandlinger. Det jeg kan sier at gisseltakerne ikke har kontaktet gisseltakernes familier eller de ansatte ved Oceanview Resort, sier han.

En filippinsk general har tidligere avvist at det er aktuelt med forhandlinger.

- Hva vet dere om gislenes tilstand?

— Vi vet ikke noe, heller ikke hvor de befinner seg. Det er heller ikke noe nytt om etterforskningen. Vi har folk i felten som jobber med saken, men de har ikke kommet med noen nye opplysninger. Vi håper bare gislene er i god behold, sier Rivera.

Terrorgruppen har tidligere løslatt utenlandske gisler mot løsepenger. Der har gjerne utgangspunktet for frigivelse vært astronomiske krav, men endt opp med forholdsvis moderate utbetalinger.

Norske myndigheter har som grunnprinsipp at løsepenger ikke utbetales.

Publisert