Ser du noe mystisk på dette bildet?

På dette taket i Dokkeveien befinner det seg en bergenshemmelighet de færreste kjenner til.

PÅ TAKET: Hvis du studerer dette bildet nøye, oppdager du kanskje den lille hemmeligheten?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg aner faktisk ikke hva som er historien bak denne, men vi syntes den var veldig sjarmerende og sto fint til resten av huset da vi kjøpte det, forteller Karl Erik Sylthe, dagens eier av Dokkeveien 3.

Les også

Kjenner du disse 25 hemmelighetene?

BT har i en serie tatt for seg hemmeligheter i Bergen. Og mellom tipsene om kanonkuler, falske vinduer og grotter i fjell, dukket dennelitt rare figuren opp fra en leser. Og for de som ennå ikke har lagt merke til hva vi snakker om. Se godt til høyre på bildet. Der er det nemlig en figur av en hvit mannmed nattlue som går i søvne.

Les også: Her har noen i kommunen hatt det gøy

— Vi kommer ikke til å fjerne den. Vi liker den så godt, men skulle gjerne kjent bakgrunnen for at den henger der, sier Sylthe.

- Veldig spennende

Det er Hilde Johansensom har tipset om søvngjengeren. Hun jobber i området, men la først merke til figurenfor to år tilbake.

— Jeg syntes den var veldig stilig ogganske søt. Plutselig en dag så jeg den bare. Jeg synes slike ting er veldig spennende, forteller hun.

SØVNGJENGER: Hvis du studerer hustakene i Dokkeveien nøye, oppdager du kanskje denne.

Heller ikke hun kjenner historien bak figuren. BT møter flere naboer i området som har lagt merke til mannen, men ingen vet hvorfor den henger der eller hvor den kommer fra. Erik Midttun, daglig leder av Kolonialen Sydneshaugen, forteller at den har stått der helt siden han startet butikk i bygget på motsatt side av gaten.— Den må være over fire år gammel, sier han.

Kjenner du til en bergenshemmelighet? Tips BTs journalist ved å trykke her.

Fra Tyskland

Etter å kontaktet megleren som solgte boligen for tre år tilbake, kommer BT endelig i kontakt med en mann som kan løse mysteriet.

TETT PÅ: Nåværende eier har tatt et nærbilde av figuren til BTs lesere.

— Denne figuren ble kjøpt i Tyskland for over seks år siden. Der er slike figurer på takene ganske vanlige, og vi tenkte at den var litt stilig der og da. Men for å være helt ærlig, syntes jeg også at den var litt rar, forteller Ali Mostofi, tidligere eier av bygget. Les også: Hakekors, falske vinduer og grotter i fjellet

Likevel monterte han den fast for seks år tilbake, og siden har den stått der. Den har overlevd flere stormer.

— De fleste bergensere legger ikke merke til den, men mange turister tar bilder av den når de går fordi. Jeg tror de ser på byen på en annen måte og er mer detaljorienterte. Vi hadde egentlig en plan om å henge opp et slags speil der, slik at det så ut som om han gikk ut av et vindu. Det ble med tanken, sier Mostofi.

Han er svært glad for at byggets nye eier lover å ta vare på søvngjengeren, slik at mannen med nattlue kan fortsette å glede bergenserne.

— Den passer så fint inn der, sier han.

Fra veien ser det kanskje ut som om tidligere eier har måttet klatre på taket for å montere figuren. Det stemmer ikke. Her er det nemlig en skjult takterasse.

5 andre bergenshemmeligheter:

1. Bekkalokket: I Christies Gate ved møbelbutikken Slettvoll er det et bekkalokk med et spørsmålstegn laget i stein. - Jeg synes bare det er koselig at noen har tatt seg bryet med å glede andre og skape forundring. Litt som en geriljaplanting. Det er ingen garanti at noen oppdager det, men det er kanskje ikke poenget. De som har gjort det, har nok hatt stor glede av det selv, sa Marit Guntveit, da hun tipset om denne hemmeligheten. BT har snakket med flere brosteinsleggere, meningen kjenner historien. Mysteriet er dermed ikke løst. Les mer her.

bekkalokk.jpg

2. Hakekorsene: Balkongene i Christian Michelsens gate 5 er utsmykket med symboler som har fått mange bergensere til å reagere. Ved første øyekast kan man kanskje tro at dette stammer fra krigen, men det er feil. Korset, også kalt Svastika, er blitt brukt som et lykkebringende symbol, magisk tegn og som ornamentover hele verden. Huset er fra 1920 og på tegninger fra 1927 kan man se korsene på plass i smijern. Noen av korsene går motsatt vei av det vi kjenner som hakekors, mens andre går samme vei. Foto: Finn Arnesen

Hakekors.jpg

3. Kanonkulen: I veggen på huset som ligger i Øvre korskirkeallmenningen 3 er det også en kanonkule. Kulen ble trolig funnet i ruinene etter bygningen som sto der før brannen rundt 1700. Byantikvaren mener at denne er blitt murt inn igjen i veggen i nyere tid. Man antar at denne kulen stammer fra samme slag som kulen i Domkirken. Lesertips: Frank Solemdal. Foto: Hanne Louise Åkernes

kanonkule2.JPG

4. Bordellet: Norges eldste bordell finner man i Bergen. I Steinkjellergaten 10 var det aktiv bordellvirksomhet allerede i 1455. Kaffehuset Friele ble startet i samme bygg. Lesertips: Historiker Jo Gjerstad Foto: Helge Svela

nummer10.JPG

5. Dragen: Mange barn har oppdaget denne hemmeligheten, men ikke alle. Bak Sparebanken Vest i Kaigaten er det en lang drage med grønt hode og åpen munn. Like nedenfor er en rutsjebane. Siren Sundland, konserndirektør i Sparebanken Vest forteller til BT at dragen ble oppført som følge av et utsmykkingsprosjekt i Kaigaten på 80-tallet. Banken betalte for kunstverkene som er rettet mot den yngre garde. Lesertips: Jonny Eriksen Foto: Hanne Louise Åkernes

dragen.JPG

For å se resten av hemmelighetene, trykk her. Tips BTs journalist om andre hemmeligheter her.

Publisert: