Torsdag denne uken ble en mann i 40-årene varetektsfengslet i én uke, siktet for falsk forklaring i forbindelse med etterforskningen av Veronica Heggheim Stegegjerdets dødsfall.

22-åringen ble funnet død i Barnesfjorden utenfor Sogndal, 14. november i år. Da hadde hun vært savnet i nær tre uker.

— Ut fra de opplysningene vi sitter på, mener vi at siktede har avgitt falsk forklaring i vitneavhør, sier regionlensmann Asle Karoliussen i Sogn og Fjordane.

Ifølge VG er siktede identisk med mannen som kjørte Stegegjerdet hjem dagen hun sist ble sett, lørdag 25. oktober.

Han ble tidlig i etterforskningen ansett som et viktig vitne for politiet.

- Ingen kobling

Mannens forsvarer sier til BT at siktelsen ikke har direkte sammenheng med 22-åringens dødsfall.

— Han er siktet for brudd på narkotikalovgivningen og for å ha avgitt falsk forklaring. Han er ikke anklaget av politiet for å ha noe med Veronicas forsvinning å gjøre, eller det at hun senere ble funnet død. Det er viktig å få frem, sier forsvarer Trygve Staff.

Mannen erkjenner straffskyld for oppbevaring av cannabis, men avviser at han har forklart seg uriktig overfor politiet.

— Min klient tar det tungt at han nå sitter fengslet. Heldigvis er det snakk om en relativt avgrenset fengslingsperiode, sier Staff.

Regionlensmann Karoliussen bekrefter at politiet ikke har grunnlag for å si at mannen har noe med forsvinningen eller dødsfallet å gjøre.

— Siktelsen er knyttet til falsk vitneforklaring. Det er umåtelig viktig at vitner gir riktige opplysninger, sier han.

Ifølge politiadvokat Katrine Trønsdal i Sogn mener politiet at mannen bevisst har forklart seg uriktig.

— Det var faren for bevisforspillelse som gjorde det nødvendig å varetektsfengsle ham, sier Trønsdal.

Av hensyn til etterforskningen kan politiadvokaten ikke gå konkret inn på innholdet i kjennelsen fra Sogn tingrett. Kjennelsen er unntatt offentlighet.

Trønsdal forklarer at politiet fortsatt står midt i en omfattende og krevende etterforskning. Rundt ti politifolk er tilknyttet etterforskningen.

— Det er av sentral betydning å få på plass det totale hendelsesforløpet. Da er politiet avhengig av objektiv informasjon, og av at vitner forklarer seg sannferdig.

Stilte til intervju

Det var en turgåer som fant Stegegjerdet død i Barsnesfjorden, som ligger en drøy kilometer fra hjemmet hennes. En foreløpig obduksjonsrapport ga ikke grunnlag for å konkludere med at 22-åringen ble utsatt for noe kriminelt før hun døde, men politiet venter fortsatt på den endelige rapporten. Den vil blant annet inneholde svar på en del prøver som ble tatt.

Mannen som nå er siktet for falsk forklaring, ble intervjuet av Sogn Avis tidligere denne måneden. Da uttalte han blant annet at han angret på at han kjørte Stegegjerdet hjem denne dagen.

— Det hele er bare grusomt. Jeg har gått rundt og vært konstant kvalm. Følelsen av å være helt hjelpeløs, det har vært knalltøft. Jeg har ikke maktet å holde fokus på det dagligdagse. Jeg har hele tiden tenkt på hva som kan ha skjedd og hvor hun er, sa mannen i intervjuet.

Forsvarer Trygve Staff sier mannen nå er bekymret for hvilke misforståelser siktelsen eventuelt kan føre til.

— Det sliter på ham at avislesere kan få inntrykk av at han er siktet i Veronica-saken. Det er han ikke, han er siktet i sin egen sak, sier han.

Forsvareren forteller at siktede er innstilt på å bidra til å oppklare eventuelle misforståelser rundt sine forklaringer.

Politiet vil foreløpig ikke gå inn på hva siktede har forklart i avhør. Mannen er hjemmehørende i Indre Sogn.