- Vi står på randen av et folkemord

I hele natt vil kurdiske aktivister protestere mot IS på Torgallmenningen.

Publisert Publisert

PROTEST: Med kurdiske flagg og bilder av PKK-lederen Abdullah Öcalan demonstrerer et 30-talls kurdere ved Sjøfartsmonumentet natten igjennom. Foto: Eskil Wie

STREIK: Nærmere 30 personer hadde møtt opp til sittestreiken utenfor Bergen tinghus tirsdag. Ifølge Veman Abdulaziz kan de bli sittende lenge. Foto: AUDUN HAGESKAL

  • Audun Hageskal
  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi blir sittende her til vi blir hørt, også av norske myndigheter, sier Ahin Tahir (19). I 21-tiden tirsdag satt hun og et 30-talls andre kurdere med kurdiske flagg i den kalde vinden på Torgallmenningen. Der blir de værende natten igjennom, i protest mot det de mener er passivitet og likegyldighet overfor den beleirede kurder-byen Kobani i Nord-Syria. Aktivistene krever både militær og humanitær innsats fra Norge og andre Nato-land, for å hjelpe de mange tusen kurderne som står i akutt fare for å bli tatt av Den islamske stats (IS) styrker.

— IS har tatt over den østlige delen av Kobani. Tyrkiske militære omringer den andre siden. Byen er hardt presset og vi står på randen av et folkemord, sa Veman Abdulaziz tidligere på dagen.

Situasjonen i den syriske byen har tilspisset seg de siste dagene, og ifølge lokale myndigheter vil opprørere fra IS trolig kunne ta den syriske grensebyen innen kort tid. Det førte til at Abdulaziz og flere andre satte i gang organisering av en sittestreik utenfor tinghuset i Bergen. I går kveld flyttet de seg spontant til Torgallmenningen. Ifølge Abdulaziz kan streiken bli langvarig.

Krever reaksjon fra Norge

— Vi har i dag levert et brev til den norske opinionen, politikere og Stortinget, med krav om å støtte kurdere i kampen mot IS og terror. Vi krever at de skal gripe inn i situasjonen og i tillegg bistå med humanitært arbeid. Vi kommer til å sitte her til vi får et svar og en reaksjon. Om det tar en dag, ti dager eller mer, spiller ingen rolle sier hun.

Nærmere 30 personer hadde møtt opp, da sittestreiken startet klokken 11.

Den nattlige protesten på Torgallmenningen kom i stand spontant, og var ikke avklart med politiet. Men i 21-tiden kom beskjeden om at det var greit for politiet, så lenge demonstrantene ikke forstyrrer den allminnelige ro og orden.

— Så lenge det går rolig for seg, er det greit, sa divisjonsleder og politioverbetjent Stian Myrseth.

- En ensom situasjon

Abdulaziz har daglig kontakt med bekjente i Kobani. Den amerikanske militærkoalisjonen har gjennomført flere luftangrep mot IS-mål utenfor byen. Dette har likevel ikke stanset IS. Dersom gruppen faktisk klarer å ta byen, vil den få kontroll over en lang den av den syrisk-tyrkiske grensen. Ifølge Abdulaziz befinner de i byen seg i en ensom situasjon.

— De får ingen hjelp fra naboland eller Vesten, og sliter med å få tak i mat. Kvinner på 50-60 år har begynt å bære våpen, selv om de aldri har brukt det tidligere. De føler det er den eneste måten de kan forsøke å beskytte seg, forteller Abdulaziz.

KREVER HANDLING: - Den norske stat har vært stille alt for lenge om det som skjer, sier Joan Derbas (t.h.), Ahin Tahir og Onur Aksoy (t.v.). Foto: Eskil Wie

BREV TIL STORTINGET: Veman Abdulaziz overleverte et brev til den norske opinionen, politikere og Stortinget, med krav om å gripe inn i situasjonen. Foto: AUDUN HAGESKAL

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  2. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  3. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  4. Samtalene i busskonflikten fortsetter utover natten

  5. Nye koronatester godkjent av WHO: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  6. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt