MISFORNØYD: Terje Dalland lurer på hvordan Statens Vegvesen klarer å stenge veien mellom Arna og Nesttun samtidig som de stenger tunnelene mellom Åsane og Bergen sentrum.

— Hvordan er det mulig å stenge alle veiene samtidig?

Terje Dalland er kritisk til Statens Vegvesen. Natt til onsdag og torsdag denne uken stenger de nemlig Brattlandstunnelen, og dermed veien mellom Nesttun og Arna.

Klokken 22 stenger de, og åpner ikke igjen før klokken 5.30. Dermed må Dalland, som slutter på kveldsskiftet klokken 22, kjøre en lang omvei.

For Dalland jobber i Indre Arna og bor på Apeltun, en tur som vanligvis tar en knapp halvtime. Men når snarveien til Nesttun stenger, må han kjøre den lange veien via Åsane og Bergen sentrum.

Stenger fire tunneler

Men det som gjør Dalland engasjert er at Vegvesenet disse dagen også har veiarbeid i tunnelene mellom Åsane og Nygårdstangen i Bergen sentrum. Tirsdags kvelden går det greitt for Dalland, da stenger de tunnelene bare i nordgående løp.

Men onsdags kvelden stenger Vegvesenet både Glaskartunnelen, Eidsvågstunnelen og Fløyfjellstunnelen i retning Bergen sentrum. Dermed må Dalland kjøre gamleveien fra Åsane og gjennom hele Bergen sentrum før han kan kan kjøre mot hjemlige trakter i Bergen sør.

Det er en tur som, ifølge kartprogrammet til amerikanske Google, vil ta en time. Altså dobbelt så lang tid som han vanligvis bruker.

— Hvordan klarer de å stenge alle hovedveiene og bare ha en, eneste løsning for å komme fra A til B? Hvordan er det mulig for Statens Vegvesen å gjøre noe sånt. Riktig nok er det om natten, men folk i dag jobber døgnet rundt, sier han.

En liten innrømmelse

— Vi har en ambisjon om å ikke stenge to parallelle linjer samtidig, sier Arild Hegrenæs, seksjonsleder i vegseksjonen for Bergensområdet i Statens Vegvesen.

Han tar ikke uten videre selvkritikk på at han onsdagen skaffer Dalland en ekstra 20 minutts rundtur på gamlevegen i Åsane. Han mener det er en fordel for bilistene at de tar alle tunnelløpene samtidig, og at de gjør det om natten.

— Alternativet er at en må kjøre deler av gamleveien forskjellige netter, så jeg vil ikke si at det er så hakkende galt at vi tar tunneller som ligger etter hverandre, sier han, før han slipper ut en aldri så liten innrømmelse:

— Men akkurat det med Brattlandstunnelen burde ikke være samtidig som de andre.

— Hvordan vil det gå med tungtransporten når dere stenger E39 mellom Åsane og Bergen sentrum?

— Tungtransporten kan kjøre både gjennom Bergen sentrum og rundt Eidsvågsneset. Det er ingen begrensninger der, sier han.