Det er 22 år siden Gregory Smith auksjonerte bort huset i Bergen og solgte rubbel og bit av eiendeler for å hjelpe gatebarn i São Paulo i Brasil. Siden den gang har Stiftelsen Children At Risk Foundation og Kolibri-sentrene i den brasilianske storbyen hjulpet tusenvis av gatebarn fra slumområder i Brasil.

Innsatsen ble nylig belønnet med World of Children Humanitarian Award for 2014, også omtalt som fredsprisen for barns rettigheter.

«En ære»

- Det var en kjempestor ære å vinne prisen. Prispengene på 75.000 dollar skal brukes til å opprette et fond der avkastningen skal gå til utdanningsstipender for barn fra fattige familier som ikke har råd til vanlig skolegang, sier Smith.

I går kom han rett fra Manila på Filippinene til Aurdalslia skole i Ytrebygda for å delta på det årlige Brasilmarkedet der inntektene går til Children At Risk-prosjektene i São Paulo. Hele skolen sydet av liv, med konserter, fyrverkeri, leker, salgsboder og massevis av aktiviteter.

- Innsatsen til Aurdalslia og nærmiljøet rundt skolen er gull verd. Det er fantastisk at de har støttet oss i over 20 år. I dag er mange av elevene fra de første årene blitt foreldre til en helt ny generasjon barn som viderefører innsatsen for våre prosjekter i Brasil, sier Gregory Smith.

Etter at Aurdalslia skole engasjerte seg i Gregory Smiths arbeid, har en rekke andre skoler og barnehager i Bergensområdet blitt deltakere i samarbeidet med Children At Risk-stiftelsen.

I fjor samlet skolene og barnehagene inn over en million kroner til Brasil-prosjektene. Stiftelsen mottar ingen offentlig støtte.

ALLSANG: De tre yngste på Aurdalslia skole hadde med seg hovedpersonen Gregory Smith da de åpnet Brasilmarkedet. Foto: Elias Dahlen

KultursentreGregory Smith var høyt og lavt under arrangementet på Aurdalslia i går. Han delte ut brosjyrer, sang og danset med de yngste elevene.

Han holdt også foredrag om sentrene i São Paulo, der om lag to tusen barn og unge i dag får hjelp til å takle hverdagen med et mangfold av aktiviteter som omfatter alt fra kunstprosjekter til sportsaktiviteter.

Barna får delta på kultursentrene på ettermiddagen mot at de forplikter seg til skolegang på dagtid.

Utvider til Filippinene

- Du har holdt på i mer enn tyve år med gatebarnprosjekter. Blir du aldri lei?

- Jeg har hatt lyst til å gi opp mange ganger, men når jeg ser så mange mennesker engasjere seg, blir jeg både imponert, ydmyk og inspirert. Man kan ikke løpe fra problemene, men heller søke utfordringene, sier Gregory Smith.

Nå vil han bygge opp nye prosjekter for gatebarn i Filippinenes hovedstad Manila etter samme modell som i Brasil.