— Unna vei, her kommer elgen med munnbind!

Christina Holmefjord er blid og oppspilt, men også en smule nervøs når dyrene på Universitetsmuseet denne uken flyttes ut av bygget. Hun er konservator og prosjektleder og har ansvar for at alt går som smurt.

Den majestetiske elgen er surret inn i plast og har ganske riktig fått munnbind over den svære mulen. Slik er den godt beskyttet mot regn og støv når den skal heises ut og ned av bygget og inn i en konteiner, før den kjøres til museets nye magasiner. Geviret sneier nesten borti en lavthengende spekkhogger, en diger månefisk og flere svære hvalskjelett når skogens konge trilles ut av bygget.

— Jeg er sjeleglad vi slipper å ta ned hvalene, det hadde vært et mareritt. Restaureringen av skjelettene er vi ferdig med og Hvalsalen er fredet, så de blir hengende. Men alle de andre dyrene må ut, sier Holmefjord.

Rundt henne svermer det med refleksvestkledde arbeidere i hjelm og vernestøvler som plasserer elgen i en konteiner før den heises ut over Muséplassen. Mange hender trengs når rundt 60 dyr skal fraktes ut av bygget. Første last ble fraktet til lageret mandag, og da ble blant annet museets elefant fraktet ut. Det fikk prorektor Anne Lise Filmreite med seg.

— Først kom en kronhjort og en ku, og så elefanten med snabelen først. Det er ganske spektakulært, sier Fimreite.

Rett i frysen

Ifølge Holmefjord og de andre syv konservatorene som har jobbet med utstillingsevakueringen de siste fire årene, var det på høy tid at dyrene fikk komme ut.

— Noen av disse har ikke vært ute på over 150 år, siden åpningen i 1865. Det er jo ikke normalt at de skal stå utstilt så lenge. Mange av dem hadde det rett og slett ganske dårlig nå, sier konservatoren.

Alle dyrene skal først fryses ned, for å kvitte seg med eventuelle skadedyr og bakterier. Så plasseres de i topp moderne magasiner med lavt oksygeninnhold.

— Det er først og fremst for å forebygge brann. Det er ikke mulig å tenne en fyrstikk der inne, så lavt er oksygennivået. I tillegg blir luftkvaliteten mindre gunstig for skadedyr, forklarer Holmefjord.

TOMME ROM: Tirsdag begynte den store flytteprosessen av rundt 60 dyr som siden åpningen i 1865 har stått utstilt i Universitetsmuseets lokaler. -Det er rart å se alle rommene tomme, uten dyr. I barndommen var jeg ofte her med besteforeldrene mine, sier Christina Holmefjord (i blå hjelm), konservator og prosjektleder.
Odd E. Nerbø

Venter på penger

Hvor lenge dyrene skal stå i magasinene før de igjen kan flotte seg på Muséplassen, vet ingen sikkert.

— Det er jo renovering av Norges eldste museumsbygg vi holder på med her. Byggearbeidet som allerede er i gang, skjer i sørfløyen, kjent som aulaen. Neste steg er renovering av selve museumsbiten. Det er ferdig prosjektert, så det kommer bare an på når pengene kommer, sier museumsrådgiver Jo Høyer.

Men pengene kom ikke med i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Museumsdirektør Henrik von Achen innrømmer det vekker litt bekymring for forsinkelse.

— Det er klart vi er litt skuffet over at pengene ikke kom med i forslaget, men vi har fremdeles håp for at det kommer med i det endelige budsjettet når det vedtas, sier von Achen.

Museumsdirektøren er enig med konservatorene at det var på høy tid å flytte dyrene og restaurere museumsbygningen.

— Dette er en enormt tidkrevende prosess, så vi måtte bare sette i gang. Om vi hadde ventet med å gjøre noe til det ble satt av penger i statsbudsjettet, hadde vi ikke rukket å bruke pengene det bestemte året. Nå håper vi at pengene kommer i 2015, slik at vi kan gjenåpne museet i 2018, sier han.

— For befolkningen i Bergen er det ille om vi må holde stengt lenge. Og for et museum er det jo ingenting som er verre en å holde stengt, sier museumsdirektøren.

Prorektor Filmreite forteller at rektor Dag Rune Olsen skal møte politikere i Oslo denne uken for å diskutere saken.

— Byens barn fortjener å elefanten tilbake på museet, ikke bare flagrende i luften, sier hun.