Lyste opp byen mot pels

Helene Seim (16) og venninnene vil ha slutt på pelskrager i jakker og på hetter. Derfor tente de fakler lørdag kveld.

Publisert Publisert

DEMONSTRERTE: Helene Seim (16), Synnøve Åslid (16) og Vilde Ellingsen (15) demonstrerte mot pels i Bergen sentrum lørdag kveld. - Altfor mange går i klær med pels, sier Ellingsen. Foto: Eirik Brekke

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Pels skal være på dyr og ikke på klærne til mennesker. Det er på tide at det blir forbudt, sier 16-åringen.

Hun får støtte fra venninnen Vilde Ellingsen (15).

— Det unødvendig mange som fremdeles går rundt med pels på klærne sine. Det er teit, sier hun.

STORT OPPMØTE: Rundt 200 mennesker demonstrerte lørdag kveld. Denne uken fremmet MDG forslag om å avvikle pelsnæringen og forby import.

De var to av rundt 200 mennesker som hadde møtt opp for å gå i fakkeltog mot pels i Bergen. I 14 norske byer hadde folk i dag samlet seg for å kjempe for en nedleggelse av industrien med slagord som «Pels for pelsdyr» og «Et liv i bur er et liv i tortur». Det er ellevte året at fakkeltoget blir arrangert.

Foreslår nedleggelse

Denne uken fremmet Miljøpartiet De Grønne et forslag på Stortinget om å legge ned pelsdyrnæringen og forby import av pels. Det er første gang det forelås et importforbud på Stortinget.

— Jeg håper at vi får gjennomslag. Jeg tror at folk flest er i mot dette, men Høyre og Frp virker ikke like interessert. Jeg mener næringen er unødvendig og at de produserer et unødvendig produkt, sier Ingrid Fjellberg i MDG.

NOAH-aktivist Madelein Kvalvågnes mener også at det er på høy tid at næringen legges ned.

— I fjor utløp 10-årsfristen politikerne hadde satt seg for å avvikle pelsnæringen. Den nye landbruksministeren gikk raskt ut og nærmest «fredet» næringen. Jeg tenker at fakkeltoget er viktig fordi det viser det enorme engasjementet som finnes mot pelsdyroppdrett og det sender et tydelig signal om at mange ikke vil ha denne typen dyremishandling i Norge, sier hun.

— Tung kamp

16 år gamle Seim og vennene er positivt overrasket over hvor mange som stilte opp i demonstrasjonen, til tross for mye regn lørdag. De var ikke i tvil da de så arrangementet på Facebook.

POPULÆR PELSJAKKE: Canada Goose-jakken har vært en favoritt i årevis blant nordmenn, men har fått hard kritikk for å bruke pels i kragen fra coyoter som er fanget i feller ved hjelp av fotsakser. Jakken er også fylt med gåse-og andedun. Foto: Arkiv

— Det er fantastisk å se mye folk og det veldig fint å se på alle faklene. Jeg tror flere og flere er i mot denne industrien. Folk er mer opplyste, tror Seim.

Under markeringen var det blant annet appeller fra Unge Venstre, NOAH, MDG og AUF.

— Vi i Arbeiderpartiet ser det etiske konsekvensene av denne industrien. Jeg tror vi har en lang og tung kamp foran oss, men den skal vi ta. At alle vi er samlet her i dag viser et stort engasjement, sier Oda Marie Villanger, leder i Sotra og Øygarden AUF.

Dyrevelferdsloven, vedtatt i 2009, sier at «Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel».

I statsbudsjettet fra 2015 kuttes subsidiende til oppdrett med 5.4 millioner.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Politiet om brannen: – Vi mistenker at den er påsatt

  2. Slutt på enveisgåing i Oppstemten og Stoltzen

  3. «Nok-er-nok»-generalen frikjent av Frp. Nå krever Padøy unnskyldning fra partiet.

  4. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  5. – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

  6. Går Bjørn på rett side av Fjellveien her?