Video øverst: Dette sier turistene

— Hva? Er dette for sikkerheten sin del, sier kvinnen fra Nederland.

Mandag besøkte hun og familien Nigardsbreen i Luster. Sammen med datteren Nina står hun på trygg avstand til breen, der et tysk ektepar søndag mistet livet etter å ha fått en isblokk over seg.

BLÅSER I POLITIBÅND: - Det medfører straffeansvar å bryte en politisperring, sier Trond Hatlenes i Sogn og Fjordane politidistrikt.
JO HJELLE
GITT OPP: - Vi ser folk som bryter sperringene ved breen hver eneste dag. Vi prøver å si fra, men jeg har rett og slett gitt opp, sier brefører Frank Optun Smedegården. Dette bildet er tatt mandag ettermiddag, ett døgn etter at et ektepar omkom ved breen.
JO HJELLE

Imens er ektemannen Jaap og sønnen deres Jelle på god vei forbi tausperringen — i retning isbreen for å sikre seg feriens beste bilde.- Jeg trodde det var for naturen sin del. At man ikke skulle ødelegge området på noe vis, sier Saskia.

Risikerer livet for bildet

Ingen av dem hadde hørt om søndagens dødsulykke før BT snakket med dem. De forstår hvorfor folk krysser grensene for å komme så nær breen som mulig.

— Sikkerheten i et slikt område bør selvfølgelig være høy. Men samtidig er vi turister som vil komme så nær det spektakulære som mulig, forteller Jaap Visser.På en avstand han estimerer til å være omkring ti meter, fikk han og sønnen tatt bildene de var på jakt etter. Å krysse grensen var ikke vanskelig.

— Jeg ville virkelig ha det bildet foran breen, så lysten på det var større enn effekten av tauet, sier familiemannen.

Etterlyser vakthold

Familien Visser ønsker ikke å kritisere sikkerheten ved breen. Likevel mener de at helt andre tiltak måtte vært satt inn, om man skal være sikker på at folk ikke krysser sperringene.

— Noen måtte stått her hele tiden. Alternativt kunne man kun arrangert guidede turer. Det hadde nok hatt en langt større effekt, sier Jaap Vesser. Konen er enig, og savner informasjon om faren.

Det er trolig vår eneste sjanse til å se breen på nært hold

Svetlana Semenova, turist fra Russland

— Når det er så farlig, må de fortelle oss om det. Vi visste det rett og slett ikke, sier hun.

- Lett å bli fristet

Like bortenfor står paret David Negrene Serrano fra Spania og Svetlana Semenova fra Russland.

De har nettopp kommet tilbake fra et nært møte med Nigardsbreen. Bildene til feriealbumet er sikret, om enn med en bismak.

— Jeg synes ikke det er trygt. Men det er kanskje første og siste gang vi er her, så det er trolig vår eneste sjanse til å se breen på nært hold, sier Semenova. I likhet med familien Vesser, stiller Serrano spørsmål ved sikringseffekten av tausperringen.

LYSTEN: - Jeg ville virkelig ha det bildet foran breen, sier familiemannen Jaap Vesser fra Nederland. Cirka ti meter fra iskanten fikk han mandag tatt drømmebildet sammen med sønnen.
JO HJELLE

— Det er bare et tau. Ingen kontrollerer det eller passer på at folk ikke krysser det. Selvfølgelig er det lett å bli fristet til å gå nærmere for å sikre seg et unikt bilde, sier han.

Har gitt opp

Brefører i Jostedalen breførerlag, Frank Optun Smedegård, var sammen med flere av sine kolleger med på redningsaksjonen under den tragiske ulykken søndag. I går var han tilbake på jobb.

— Jeg hørte et voldsomt brak og skjønte med en gang at noe var galt. Jeg ringte en kollega og sa de måtte undersøke situasjonen nærmere, forteller Smedegård. Han har gitt opp å advare dem som bryter sperringene.

— Vi ser folk som gjør det hver eneste dag. Vi prøver å si fra, men jeg har rett og slett gitt opp, sier breføreren.

— Hvor nær de går breen, varierer selvsagt. Men det virker ikke som om folk forstår hvilke naturkrefter vi snakker om her.

Straffbart å bryte politisperring

— Vi henstiller folk som besøker breen til å respektere skiltingen på stedet og ikke passere sperringene som er satt opp, sier operasjonsleder Trond Hatlenes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Han bekrefter at det ble satt opp sperrebånd ved breen på «spesifikt anviste plasser» i 16-tiden mandag, nøyaktig ett døgn etter dødsulykken.

- Gjør de noe straffbart de som går forbi?

— Det blir litt spissfindig i forhold til regelverket, og noe jeg ikke vil uttale meg om. Men klart, er det et politisperrebånd som forteller at det ikke er lov å gå inn, så er det ikke lov å gå inn. Det medfører straffeansvar å bryte en politisperring.

— Men jeg vet altså ikke akkurat hvor disse politisperringene står.

- Har politiet vært ved breen mandag for å passe på?

— Jeg er ikke kjent med at noen av våre folk spesifikt er blitt satt til å holde vakt. Men vi har vært ved breen mandag.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HØYRISIKO: Et titall turister var i 16-tiden mandag helt fremme ved foten av Nigardsbreen - trass i tausperring, fareskilt og politibånd.
JO HJELLE