Ulykkesveien mellom øst og vest

De farligste strekningene på E16 er i Aurland og Lærdal.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

«En drosje legger seg ut i venstrefilen for å kjøre forbi et par biler. Drosjen får skrens og treffer autovernet i 90 kilometer i timen. Bilen snurrer rundt i luften og lander et godt stykke lenger borte, der den blir truffet av en annen personbil.»

Dette var 2000-tallets første alvorlige ulykke på E16 i Hordaland og Sogn og Fjordane. Siden har det vært over 90 andre. 25 personer har mistet livet, 100 er blitt hardt skadet.

Ulykken skjedde natt til søndag 23. januar 2000, og ble omtalt i BT dagen etter.

Les også

Dødsveien som stadig tar liv

Varierende ulykkesrisiko

Hovedveien mellom Oslo og Bergen er en spektakulær reise gjennom høye fjell, dype fjorder verdens lengste veitunnel. Veien er også den fjerde mest ulykkesbelastede i landet, og den verste i Hordaland etter E39.

De to vestlandsfylkene står for halvparten av ulykkene på E16 på landsbasis i denne perioden.

Ulykkesrisikoen langs veien varierer stort. Øverst på denne siden kan du følge veien kilometer for kilometer, og se nøyaktig hvor ulykkene skjer — og hvor risikoen er størst.

Det er tettest mellom ulykkene i bergensområdet, men trafikkmengden rundt byen er så stor at ulykkesrisikoen i realiteten er ganske lav. Det er først på grensen mot Vaksdal at risikoen begynner å stige.

Les også

Kjør Vestlandets verste strekning

Aller farligst i Lærdal

I Voss kommune er det også flere steder med forholdsvis høy risiko, mens Aurland og Lærdal har de farligste partiene av E16 på Vestlandet.

Aller verst er det øst i Lærdal. På den siste milen før fylkesgrensen er ulykkesrisikoen mer enn fem ganger så høy som mellom Åsane og Arna, og ti ganger så høy som i Fløyfjellstunnelen. Her er imidlertid trafikkmengden så lav at én ulykke gir store utslag på risikoen.

Ingen mistet livet i ulykken ved Eidsvågtunnelen for elleve år siden, men fire personer ble merket for livet:

«Tilstanden er kritisk for en 27-årig kvinne som var passasjer i drosjen. Hun ble funnet bevisstløs i veibanen med alvorlige hode— og brystskader. Drosjesjåføren satt fastklemt og måtte skjæres løs. Han brakk ryggen. To andre passasjerer i drosjen pådro seg nakkeskader.»

Publisert

Les mer om dette temaet