- Steintøft å høre at liv kunne vært spart

Ledd på ledd sviktet mens terroristen satte sine drapsplaner ut i live. — Det er steintøft å høre at liv kunne vært spart, sier Trond Blattmann.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

22. juli-kommisjonen leverte i dag en knusende rapport over norske myndigheter og politiets innsats den skjebnesvangre fredagen. Fra bomben smalt i regjeringskvartalet klokken 15.24 til Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya tre timer og ti minutter senere, sviktet ledd på ledd i politiets innsats.

— Vi ba om en usminket rapport, og det har vi definitivt fått, sier Trond Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli til NRK.

Kunne reddet 27 liv

Spesielt politiaksjonen mot Utøya blir slaktet av kommisjonen. Verdifulle minutter gikk tapt på misforståelser, tekniske problemer og dårlig aksjonsledelse.

I beste fall kunne politiet ha vært i land på Utøya 27 minutter tidligere enn de gjorde, dersom de på et tidlig tidspunkt hadde benyttet seg av tilbudet om å bruke MS «Torbjørn».

I denne perioden ble 27 ungdommer skutt og drept av Breivik.

— Å vite at mange liv kunne vært spart er steintøft å vite . Samtidig er vi glade for at denne informasjonen endelig kommer ut. Kommisjonens funn står i sterk kontrast til politiets egne utsagn i tiden etter 22. juli, sier Blatmann til statskanalen.

Verdifulle minutter gikk tapt

Alexandra Bech Gjørv, 22. juli-kommisjonens leder, karakteriserer politiets tidsbruk som «uakseptabel».

Da den første politiet ankom Utøya kai på landssiden, gikk det 35 minutter før de første tjenestemennene satte fot på Utøya.

Les også

«Planløst og uten styring»

Les også

 Mener helikopteret kunne vært brukt til å skyte fra

Les også

- De frivillige reddet politiaksjonen

— Politiet ankom Utøya senere enn de kunne ha gjort. En raskere aksjon var reelt mulig. Myndighetene sviktet i å beskytte menneskeliv på Utøya, er kommisjonens harde dom over politiet.

Kommisjonen er klar på at det var de frivillige båtfolkene og campingturistene som var avgjørende for at Anders Behring Breivik til slutt ble stoppet.

— De frivillige reddet liv, men også politiets aksjon mot Utøya, slår Gjørv fast.

Trond Blattmann sier mange pårørende er lettet over at deres mistanker endelig blir bekreftet.

— Vi er mange som har trodd og til og med visst at det måtte være mulig å stoppe Breivik tidligere, sier han.

TØFF DAG: Trond Blattmann, leder for støttegruppen for 22. juli-ofre. Foto: JO STRAUBE

Publisert