Kvinne løy om voldtekt

Kvinnen sa hun var blitt voldtatt. En bartender på et utested ble avhørt av politiet. Nå er kvinnen dømt for falsk forklaring, selv om bartenderen ikke ønsket at hun skulle straffes.

Publisert Publisert

SEX I SMAUET: Her i dette smauet hadde mannen og kvinnen frivillig sex. Deretter gikk kvinnen på voldtektsmottaket og anmeldte saken for politiet. Foto: PER LINDBERG

FRIVILLIG SEX: Her i dette smauet, opp fra Kong Oscars gate, hadde mannen og kvinnen frivillig sex. Deretter gikk kvinnen på voldtektsmottaket og politiet. Hun sa hun var blitt voldtatt. Foto: PER LINDBERG

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den 21 år gamle studenten fortalte politiet at hun var blitt voldtatt natt til 9. august 2011 i Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum.

Les også

Kvinne nektet for sexmed mann. Så anmeldtehun ham for voldtekt

Til politiet sa hun at hun hadde sett gjerningsmannen bak disken på et navngitt utested. Hun beskrev ham på en måte som gjorde at politiet fant frem til ham. De tok beslag i bartenderens mobiltelefon.

Frivillig samleie

Kvinnen fortalte ikke politiet at hun samme kveld hadde hatt frivillig samleie med mannen, og at hun kjente ham.

4. februar i år kom saken opp for Bergen tingrett.

Kvinnen ble dømt til syv måneder fengsel. Hun må sone fire av dem, mens tre måneder ble gjort betinget, i tråd med aktors påstand.

I retten innrømmet hun at hun hadde drukket alkohol med mannen sommerkvelden i 2011. Ut på natten gjennomførte de et frivillig samleie i Nedre Hamburgersmau.

Ble avvist

Etter å ha hatt sex i smauet, gikk de hver til sitt. Etter kort tid ringte hun og sa hun ville være med ham hjem. Ifølge dommen avviste han imidlertid kvinnen. Hun oppsøkte voldtektsmottaket på legevakten og sa at hun var blitt voldtatt. DNA ble sikret.

På morgenkvisten kontaktet hun politiet. De gikk til det aktuelle utestedet og kom etterhvert i kontakt med mannen som passet til beskrivelsen av den angivelige voldtektsmannen. Han ble opprørt og avviste at han hadde voldtatt henne, men at de hadde hatt frivillig sex sammen.

18. april 2012 henla politiet anmeldelsen. Kvinnen holdt fast på sin forklaring om at hun var blitt voldtatt. Det ble tatt ut tiltale mot henne for at hun hadde innlevert falsk anmeldelse.

— Liten innsikt

Først i retten innrømmet hun at hun dette. Kvinnen forklarte at hun ikke klarte å gå til politiet for å rydde opp i misforståelsene. Hun hadde viklet seg inn i sin egen løgn slik at terskelen for å trekke anklagene ble høy.

Retten mener hun hadde liten innsikt i følgene det kunne få for mannen og liten erkjennelse av sakens alvor.

Anbefalt anmeldelse

Ifølge dommen begrunnet hun det med at hun «hadde vært svært beruset natt til 9. august. Hun hadde kjent noe i bakhodet og mente hun hadde fått en smell, samt at hun var sår / hadde et ubehag i underlivet».

Hun laget seg en historie i hodet sitt om at hun var voldtatt. Dette var bakgrunnen for at hun gikk til legevakten for sikre bevis. Hun ble undersøkt og ble anbefalt å inngi en anmeldelse, forklarte hun i retten.

«Retten finner det skjerpende at tiltalte har hatt flere muligheter til å trekke anklagene, uten at hun gjorde noe for å ordne opp i sine feil».

I dommen fra Bergen tingrett heter det at saken har vært til stor belastning for mannen. Ifølge dommen har han opplevd at hans familie var i tvil på om anklagene var riktige.

Likevel hadde han ikke noe ønske om at kvinnen skulle straffes.

Publisert