Sommeren 2008 omkom 20 år gamle Christer Jebsen Hermansen i en MC-ulykke i Fanaveien. Seks år etter, er moren fremdeles preget av hendelsen.

— Det er veldig sårt å miste noen, og det vil alltid være et stort tomrom etter Christer, sier Leni Christine Jebsen og ser ned i bordet.

Danset tango

Jebsen forteller at familien var i sjokk etter ulykken, og at det tok lang tid før de klarte å komme seg videre.

— Jeg husker spesielt uken etter begravelsen. Alle hadde reist og huset var helt tomt. Jeg sto på kjøkkenet og klarte ikke engang å lage en pose med tomatsuppe. Jeg kollapset på kjøkkengulvet og forsto at vi bare måtte komme oss vekk. Sammen. Det gjorde godt, sier hun og legger til:

— Det å være i sorg er så krevende. Det er akkurat som å løpe maraton hver eneste dag. Etter hvert går sorgen over i savn, men det er ikke nødvendigvis lettere.

Jebsen skulle ønske folk var flinkere til å ta vare på dem som mister en av sine nærmeste. Selv fikk hun høre at det var godt at hun var så sterk, og at dette derfor ville gå bra.

— Det er utrolig sårt å miste en du er glad i. Da er det godt å vite at noen bryr seg. Selv danset jeg mye tango etter at Christer døde. Det var godt å kunne være i en lang klem uten å si noe, sier hun og legger til

— Det er viktig å se hele personen som går gjennom dette. Ingen er så sterk at man tåler å miste noen uten hjelp, støtte og omsorg.

Hjertefred-refleks

Da Christer døde, skjønte familien at det ville bli mye blomster. Men familien fant ut at de heller ville ha penger til et fond de opprettet for sønnen hos Trygg Trafikk.

— Vi ønsket å gjøre noe meningsfylt ut av noe som opplevdes som meningsløst.

Refleks: Denne refleksen ble for første gang delt ut under Hjertefred sitt arrangement i Nygårdsparken i fjor. - Hele familien synes det var riktig å bruke pengene til Christer sitt fond på å lage denne refleksen, sier Leni Christine Jebsen.
Gidske Stark

Frem til i fjor lette familien etter rett formål til bruk av fondet. De fant det i Hjertefred. Hjertefred er en frivillig organisasjon som hvert år har et arrangement for å minnes de vi har mistet.

— Da arrangør Heidi Gaustad Hølleland fortalte at hun ønsket å dele ut reflekser under arrangementet i Nygårdsparken, visste jeg at det var dette vi skulle bruke pengene på.

Foran henne på bordet ligger det en vifte av refleksbånd med små rød hjerter på. Inne i hjertet er det en fredsdue. På høyre side står det: «Hjertefred». På den andre siden: «Gjør en forskjell. Vær synlig - bli sett».

— Det er jeg og datteren min som har laget teksten. Den er så viktig for oss. Hadde Christer blitt sett, hadde han kanskje overlevd.

- Som et eventyr

«Hjertefred» ble første gang arrangert i Sandvika for ni år siden av kunstneren Björg Thorhallsdottir, etter at hun mistet ektemannen. Jebsen sier hun skulle ønske at hun visste om Hjertefred da Christer døde. I fjor samlet Hjertefred Bergen nærmere 1000 mennesker i Nygårdsparken. Årets arrangementet er søndag 2. november.

— Det er helt magisk å være der. Parken blir lyst opp av fakler og små lys, og er full av barn og voksne som er samlet for å minnes noen de har mistet. Det er som et eventyr, sier hun og legger til:

— Det er et sted hvor man kan trekke pusten og slippe masken. Det er også godt å senke skuldrene med noen som har opplevd noe lignende. Hjertet får litt ro den kvelden, og man får krefter til å gå videre.