- Bjørn West hadde HK like ved

I nærheten av der Bjørn West-hytten brant ned langfredag, hadde geriljasoldatene i Bjørn West sitt hovedkvarter mesteparten av tiden.

Publisert Publisert

STASELIG: Bjørn West-hytten ble bygget av veteraner to år etter krigen. Den har siden vært åsted for svært mange Bjørn West-relaterte samlinger og aktiviteter, og også blitt leid ut til private, foreninger og skoleklasser. Langfredag ble den historiske hytten slukt av flammene. Foto: Erlend Spurkeland/Lindås og Meland brannvesen

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det forteller Arne Berg, daglig leder ved Bjørn West-museet i Matre i Masfjorden.

— Det er forferdelig at hytten nå er nedbrent, sier Berg til bt.no.

- Viktig del av historien

Selv om Bjørn West-hytten formelt ikke har noe med museet å gjøre, er det tett dialog mellom Bjørn West-foreningen og museet. Foreningen eier hytten, og er også representert i styret for museet.

Les også

- Bjørn West-hytten er nedbrent

Selv om Bjørn West-hytten ble bygget etter krigen, fremhever Berg at den er en viktig del av Bjørn West-historien.— Foreningen som eier hytten ble startet av veteraner og drives nå av deres etterkommere. De har hatt veldig mange møter og aktiviteter knyttet til Bjørn West på denne hytten, sier museumslederen til bt.no.

Stakk i brann og forlot

Arne Berg forteller at Bjørn West gjennom størstedelen av sin virketid - fra november 1944 til april 1945 - hadde hovedkvarter på Blauw-hytten. Den lå ikke langt unna der Bjørn West-hytten ble bygget i 1947.

FORTAPT: Dette bildet er tatt langfredag klokken 15.15. Bjørn West-hytten var da fullstendig fortapt. Foto: MAY-IRENE WERGELAND

— Bjørn West-soldatene var mesteparten av sin tid i fjellene i det området. I historiebøkene hører vi mest om Stordalen-området i Masfjorden, der kampene mot tyskerne startet i slutten av april 1945. Men det var i området rundt hytten i Lindås at soldatene var mesteparten av tiden, sier Berg.Ifølge museumslederen var tyskerne oppe for å se etter Bjørn West-soldater ved hovedkvarteret i området rundt Blauw-hytten den 8. april 1945.

— Dagen etter, den 9. april, forlot Bjørn West området. De satte selv fyr på Blauw-hytten og tok med seg det de kunne. Så krysset de Romarheimsdalen og etablerte nytt hovedkvarter ved Stordalen fjellstove i Masfjorden. Der startet kampene mot tyskerne den 27. april, sier Berg.

Håper på gjenoppbygging

Og det skulle bli flere branner: Stordalen fjellstove ble i sin tur brent ned av tyskerne.

Nå håper Berg at Bjørn West-hytten blir gjenoppbygget.

— Jeg ser for meg at det kan bli et samarbeid om gjenoppbyggingen mellom alle som er involvert i Bjørn West. Men eksakt hva som vil skje, vet jeg selvsagt ikke nå.

Publisert