Mistenker 36-åring for bombetrusler

36-åringen innrømmet trusler mot Værnes tidligere i høst. Nå tror politiet han står bak bombetrussel mot Flesland og flere andre steder i Norge.

Publisert Publisert

flesland inne.jpg

  • Liv Solli Okkenhaug
  • Torunn Aarøy
  • Ørjan Torheim
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tirsdag formiddag ble flere politidistrikter landet over varslet om bombetrusler. Politiet mener at samme person står bak alle telefontruslene.

— Ting tyder på det. Så langt jeg kan se er det snakk om tre-fire trusseltelefoner over hele landet, sier Gustav Landro, leder for operativ seksjon i Hordaland politidistrikt.

Ifølge Landro er det ringt inn en bombetrussel til Bergen lufthavn Flesland via Avinors sentralbord i Bodø. Samtidig skal det være kommet inn bombetrusler mot Universitetet i Tromsø. En mulig trusseltelefon i Follo skal raskt ha blitt sjekket ut som en misforståelse.

- Truet Værnes i september

Tirsdag ettermiddag ble en pressemelding lagt ut på politi.no, der det bekreftes at en og samme person mistenkes for å stå bak truslene.

Follo politidistrikt bekrefter samtidig i en pressemelding at den mistenkte er knyttet til deres distrikt.

— Den mistenkte er en kjenning av politiet, som en tid har oppholdt seg i utlandet. Vi har kontakt med lokalt politi med å lokalisere ham, sier Svein Brage Husdal, politioverbetjent i Follo politidistrikt i pressemeldingen.

Han bekrefter overfor Østlandets Blad at det er samme mann som i september ringte inn en trussel mot Trondheim lufthavn Værnes. Trusselen førte til evakuering av flyplassen, og store forsinkelser i flytrafikken i hele Norge.

TRUSSEL: Trondheim lufthavn Værnes ble evakuert og en storstilt politiaksjon igangsatt etter bombetrusselen i september. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Mannen har selv innrømmet i sosiale medier at det var han som sto bak denne trusselen.

36-åringen forsvant fra en psykiatrisk behandlingsinstitusjon for et halvt år siden, ifølge Dagbladet.

— Uoversiktlig situasjon

Gustav Landro innrømmer at situasjonen fremstår litt forvirrende og uoversiktlig.

— Det kan kanskje virke mer dramatisk enn det faktisk er. Men meldingene genererer såpass mye aktivitet fra politiets side at vi blant annet har brukt systemet for riksvarsling for å alarmere Politi-Norge om truslene, slik at systemet vårt ikke blir overbelastet, sier han.

Trusselen mot Flesland kom litt før klokken 10.30 tirsdag formiddag.

Ikke sammenheng

— Vi prøver å nøste opp i det nå, og kvittere ut meldinger som vi mener er grunnløse. Bombemeldingen på Flesland førte ikke til stenging eller evakuering, sier Landro.

Tirsdag formiddag ble politiet også varslet om funn av en mistenkelig gjenstand på industrianlegget på Mongstad. Her er det slått full alarm, og politiet venter nå på bombegruppen fra Oslo. Politiet setter imidlertid ikke denne saken i sammenheng med bombetruslene som er ringt inn.

Les også

- De har funnet en gjenstand de tror er en bombe

— Vi ser det som en egen sak, atskilt fra trusseltelefonene. På Mongstad er politiet på plass, og minedykkerkommandoen og bombegruppen er kalt ut. Det er etablert egne sikkerhetstiltak på stedet, sier Landro.

Flesland-politiet kan ikke si noe mer om situasjonen på Bergen lufthavn. Morten Ørn er sjef for politiet i Bergen sør, som også har ansvar for Flesland. Han henviser til operasjonssentralen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

David (20) følte han skulle besvime når han måtte snakke foran folk. Så meldte han seg på et kurs.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

  1. BT har spurt lesarane kvar dei føler seg mest utrygge på sykkel. Vi fekk over 1000 svar.

  2. Mann omkom etter å ha blitt truffet av stålbjelke på 500 kilo: – Forferdelig. Det er et sjokk.

  3. Per var tilbake på jobb etter streiken. Det gikk ikke helt knirkefritt.

  4. «Kva er det med mennene som berre går sin veg?»

  5. Siktede har forklart seg om hva som skjedde i leiligheten

  6. Fem nye smittetilfelle i Hyllestad