- Noen må bli skuffet
Politidirektør Odd Reidar Humlegård tror folk godtar at politiet ikke oppklarer tyverier og annen hverdagskriminalitet.

— At politiet ikke kan oppklare en vinningssak der det ikke finnes spor etter gjerningsmannen, det tror jeg folk har akseptert. Jeg tror det er flere som blir skuffet over at de ikke får hjelp til ordensforstyrrelser, som høy musikk hos naboen eller bråk fra gaten. Det er nok ett av områdene der forventningene til politiet er for høye. Saker som gjelder liv og helse er de viktigste, og der skal samfunnet ha høye forventninger til oss, sier Humlegård.
- Må forklare bedre
- Må folk akseptere at hverdagskriminalitet ikke blir etterforsket?
— De minst alvorlige sakene må vi saldere på, og folk flest forstår nok at politiet ikke kan oppklare dem, men de forventer at vi gjør noen undersøkelser. Der er det nok noen som blir skuffet. Ved simple tyverier, og noen grove, hvor det ikke finnes spor, da blir det ingen etterforskning. Det kan for eksempel gjelde innbrudd i en hytte på fjellet, hvor det ikke finnes spor etter gjerningsmannen. Hvis det er stjålet en gjenstand til 10.000 kroner, så er det ikke god ressursutnyttelse å prioritere det foran saker som gjelder liv og helse.
— Mange av dem som har skrevet til BT, reagerer på at politiet henlegger saker med kjent gjerningsmann. Hva gjør dere for å minske spriket mellom forventninger og realiteter?
— Jeg har selv sett konsekvensene av innbrudd i en bolig. Det er svært alvorlig for en familie å oppleve noe sånt, og det er klart at man blir skuffet hvis politiet ikke tar noen. Da er det viktig å forklare årsaken, for eksempel at politiet har to patruljer tilgjengelig, som er opptatt med viktige saker. Vi har et forbedringspotensial når det gjelder å forklare hva vi gjør og hvorfor. Når man serverer kalde poteter, må man gjøre det med et smil, sier Humlegård.
300 historier
Av de 300 historiene som er publisert på bt.no, handler flest om innbrudd, tyveri og ran (72 innlegg). 61 lesere har fortalt om vold og trusler. Rusmisbruk og trafikkulykker kommer også høyt på listen.
Alle innleggene er tilgjengelig på bt.no/112, der du fortsatt kan fortelle om ditt møte med politiet.
I en meningsmåling som ble offentliggjort av Politidirektoratet denne uken, kommer det frem at 29 prosent på landsbasis har fått en mer negativ holdning til politiet etter terrorangrepet 22. juli.
Den forkomne mannen (81) gikk i sandaler i denne tunnelen
På en natt blir syv hus robbet i samme gate. Politiet kommer først etter 34 timer.
- Noen kan starte butikk med alt de har stjålet fra meg
Biltyveri henlagt to ganger
Øyvind er frastjålet fem sykler på fem år
- Forferdelig tragisk at det gikk så langt
Voldtektsvitne ble aldri avhørt
Men fremdeles svarer 81 prosent at de har tillit til politiet.
— En del av historiene som kommer frem i BT, innfrir ikke de forventningene vi har til oss selv. Samtidig ligger faktisk norsk politi på Europa-toppen i tillit. Det er et privilegium å bli møtt med så store forventninger fra samfunnet, men det er også en forpliktelse, og noen ganger en bør, sier Humlegård.
Hordaland best i klassen
Ifølge innbyggerundersøkelsen er det befolkningen i Hordaland som er aller mest fornøyd med politiet. 88 prosent svarer at de har ganske stor eller svært stor tillit til Hordaland politidistrikt. 91 prosent svarer at politiet skaper trygghet. 60 prosent mener at Hordaland-politiet er til stede der det skjer, når det skjer. I Sogn og Fjordane svarer 48 prosent det samme.
— Jeg er veldig fornøyd med at vi har så stor tillit blant publikum. Dette er noe vi må jobbe med hver dag for å opprettholde og forbedre. Vi har mange ansatte som hver dag viser at de er tilliten verdig, sier politimester Geir Gudmundsen.
Hva mener du om politisjefens utspill? Si din mening under!
Mest lest akkurat nå
Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var
Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss
Går ut mot politiet etter pride-avlysninger: – Åpenbart problematisk
Denne broen stopper flomsikring til 100 millioner
Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.
– Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned
BT anbefaler
Mest debattert
Ny byarena kan stå ferdig om få år. Først må de bruke 250 millioner på å fjerne Bygarasjen.
30 prosent av bilene skulle vekk. I stedet har det motsatte skjedd.
Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.
«Skeive skal ikke føle seg som annenrangs borgere i en lat stat»