- Noen må bli skuffet

Politidirektør Odd Reidar Humlegård tror folk godtar at politiet ikke oppklarer tyverier og annen hverdagskriminalitet.

STORE FORVENTNINGER: Politidirektør Odd Reidar Humlegårdmener nordmenn har akeseptert at all kriminalitet ikke kan oppklares.
  • Rune Christophersen
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— At politiet ikke kan oppklare en vinningssak der det ikke finnes spor etter gjerningsmannen, det tror jeg folk har akseptert. Jeg tror det er flere som blir skuffet over at de ikke får hjelp til ordensforstyrrelser, som høy musikk hos naboen eller bråk fra gaten. Det er nok ett av områdene der forventningene til politiet er for høye. Saker som gjelder liv og helse er de viktigste, og der skal samfunnet ha høye forventninger til oss, sier Humlegård.

- Må forklare bedre

- Må folk akseptere at hverdagskriminalitet ikke blir etterforsket?

— De minst alvorlige sakene må vi saldere på, og folk flest forstår nok at politiet ikke kan oppklare dem, men de forventer at vi gjør noen undersøkelser. Der er det nok noen som blir skuffet. Ved simple tyverier, og noen grove, hvor det ikke finnes spor, da blir det ingen etterforskning. Det kan for eksempel gjelde innbrudd i en hytte på fjellet, hvor det ikke finnes spor etter gjerningsmannen. Hvis det er stjålet en gjenstand til 10.000 kroner, så er det ikke god ressursutnyttelse å prioritere det foran saker som gjelder liv og helse.

— Mange av dem som har skrevet til BT, reagerer på at politiet henlegger saker med kjent gjerningsmann. Hva gjør dere for å minske spriket mellom forventninger og realiteter?

— Jeg har selv sett konsekvensene av innbrudd i en bolig. Det er svært alvorlig for en familie å oppleve noe sånt, og det er klart at man blir skuffet hvis politiet ikke tar noen. Da er det viktig å forklare årsaken, for eksempel at politiet har to patruljer tilgjengelig, som er opptatt med viktige saker. Vi har et forbedringspotensial når det gjelder å forklare hva vi gjør og hvorfor. Når man serverer kalde poteter, må man gjøre det med et smil, sier Humlegård.

300 historier

Av de 300 historiene som er publisert på bt.no, handler flest om innbrudd, tyveri og ran (72 innlegg). 61 lesere har fortalt om vold og trusler. Rusmisbruk og trafikkulykker kommer også høyt på listen.

Alle innleggene er tilgjengelig på bt.no/112, der du fortsatt kan fortelle om ditt møte med politiet.

I en meningsmåling som ble offentliggjort av Politidirektoratet denne uken, kommer det frem at 29 prosent på landsbasis har fått en mer negativ holdning til politiet etter terrorangrepet 22. juli.

Les også

Den forkomne mannen (81) gikk i sandaler i denne tunnelen

Les også

På en natt blir syv hus robbet i samme gate. Politiet kommer først etter 34 timer.

Les også

- Noen kan starte butikk med alt de har stjålet fra meg

Les også

Biltyveri henlagt to ganger

Les også

Øyvind er frastjålet fem sykler på fem år

Les også

- Forferdelig tragisk at det gikk så langt

Les også

Voldtektsvitne ble aldri avhørt

Men fremdeles svarer 81 prosent at de har tillit til politiet.

— En del av historiene som kommer frem i BT, innfrir ikke de forventningene vi har til oss selv. Samtidig ligger faktisk norsk politi på Europa-toppen i tillit. Det er et privilegium å bli møtt med så store forventninger fra samfunnet, men det er også en forpliktelse, og noen ganger en bør, sier Humlegård.

Hordaland best i klassen

Ifølge innbyggerundersøkelsen er det befolkningen i Hordaland som er aller mest fornøyd med politiet. 88 prosent svarer at de har ganske stor eller svært stor tillit til Hordaland politidistrikt. 91 prosent svarer at politiet skaper trygghet. 60 prosent mener at Hordaland-politiet er til stede der det skjer, når det skjer. I Sogn og Fjordane svarer 48 prosent det samme.

— Jeg er veldig fornøyd med at vi har så stor tillit blant publikum. Dette er noe vi må jobbe med hver dag for å opprettholde og forbedre. Vi har mange ansatte som hver dag viser at de er tilliten verdig, sier politimester Geir Gudmundsen.

Hva mener du om politisjefens utspill? Si din mening under!

Publisert
BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

  2. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

  3. Går ut mot politiet etter pride-avlysninger: – Åpenbart problematisk

  4. Denne broen stopper flomsikring til 100 millioner

  5. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  6. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned