Derfor vil hun avskaffe kongehuset

Som første Høyre-statsråd står Monica Mæland frem som republikaner.

Publisert Publisert

REPUBLIKANER: Næringsminister Monica Mæland (t.v.), her fra tiden som byrådsleder, ville heller ønsket at en president kom til Bergen enn dronning Sonja. Her åpner dronningen Bybanen i Bergen i 2010. Foto: Arkiv

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den tidligere byrådslederen i Bergen, nå næringsminister Monica Mæland, har ofte hatt representasjonsoppdrag sammen med kongelige. Men prinsipielt mener hun at kongehuset burde vært avskaffet, og byttet ut med en republikk.

Eneste statsråd

— Jeg har et prinsipielt standpunkt om republikk som styreform. Det har jeg tilkjennegitt i et intervju, skriver Mæland i en kommentar.

Les også

Slik ser det ut når Bergen blir egen nasjonalstat

Det er i enny bok av DN-kommentator Kjetil Alstadheim, kalt «Republikken Norge», at Mæland står frem som republikaner. Hun er den eneste statsråden i den nåværende regjeringen som offentlig vil tilkjennegi sin republikanske holdning.— Mitt standpunkt om styreform er min personlige mening. Både Høyre og regjeringen er for monarkiet, skriver Mæland i en e-post til BT.

«Grise-harry»

Som Unge Høyre-politiker i 2001 karakteriserte hun kongehuset som «udemokratisk», «antikvarisk» og «grise-harry». I boken tar hun avstand fra formen på uttalelsene, men sier at hun fortsatt mener at Norge burde vært republikk.

I Dagens Næringsliv understreker Mæland at hun ikke har noe imot å sitte ved kongens bord og delta i statsråd på Slottet. Hun vil også delta når landsmøtet til Høyre i helgen utbringer Kongens skål ved landsmøtemiddagen.

— Jeg mener samtidig at Kongehuset gjør en glimrende jobb for Norge og jeg anser ikke spørsmålet om styreform som en aktuell problemstilling. Etter at jeg tiltrådte som statsråd har jeg hatt gleden av å delta på reiser med både kongeparet og kronprinsparet. Jeg har selv sett hvilken imponerende jobb de gjør for landet vårt, og hvor viktig innsatsen er for Norge og norske interesser, skriver hun e-posten til BT.

- Venstrevridd kongehus

Også Per Sandberg, nestleder i Frp, uttaler seg kritisk om monarkiet i den nye boken. Hans begrunnelse vekker mer oppsikt.

— Kronprinsparet opptrer mer og mer som politikere. Det styrker bare mitt standpunkt om at vi ikke burde hatt et kongehus, sier han til DN.

Han anklager også kronprinsparet for ikke å være nøytrale i den politiske debatten.

— Kronprinsparet står for venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål, sier han.

Mæland støtter ikke Sandbergs påstander.

— Kronprinsparet må få lov til å leve sine egne liv. Jeg opplever ikke at de partipolitisk engasjerer seg, sier hun.

Publisert