Redningsaksjon for gisler på Filippinene

Tre Abu Sayyaf-opprørere er drept i en redningsoperasjon på den filippinske øya Jolo, der nordmannen Kjartan Sekkingstad holdes som gissel, melder DPA.

Publisert Publisert

Kjartan Sekkingstad har vært holdt som gissel siden september. Foto: Privat

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

16 soldater ble skadd i skuddvekslingen med omtrent 200 Abu Sayyaf-opprørere i byen Patikul på Jolo, omtrent 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila, opplyser det filippinske forsvaret onsdag.

Styrkene deltok i en redningsaksjon for å frigjøre Sekkingstad og filippineren Marties Flor, som har vært holdt som gisler i jungelen på Jolo siden september, ifølge det tyske nyhetsbyrået.

Det er så langt ikke kommet meldinger som tyder på at gislene er funnet eller frigitt.

Flere aksjoner

Styrkene fra den 45. infanteribataljonen tok også kontroll over flere leire i Talipao, som ligger lenger sør på øya, ifølgeInquirer. Leirene hadde plass til omtrent 150 personer.

– Operative styrker fortsetter å gjennomsøke området, sier militærtalsmann Filemon Tan.

Mandag skrevavisenat 5.000 soldater deltok i aksjoner i tre ulike byer i Sulu-provinsen der øya Jolo ligger.

  • Filippinene bekrefter drap på canadisk gissel
  • Ber for sitt liv i ny video

Likviderte gisler

Sekkingstad og Flor ble tatt som gisler sammen med blant andre canadierne John Ridsdel og Robert Hall, som opprørerne likviderte forrige uke. De islamistiske opprørerne truer også med å drepe Sekkingstad og Flor.

Fire malaysiske sjømenn som ble bortført av geriljaen i april, er siden løslatt. Familiene deres har sagt at de betalte 25 millioner kroner i løsepenger for å få dem tilbake, noe filippinske myndigheter har benektet.

Norske myndigheter har i likhet med canadiske og filippinske myndigheter avvist Abu Sayyafs krav om løsepenger og mener at det vil oppmuntre til flere bortføringer dersom det blir kjent at slike krav innfris.

Følger situasjonen

Utenriksdepartementet sier de følger situasjonen på Filippinene nøye, men ønsker ikke å kommentere saken i detalj av hensyn til gislenes sikkerhet.

– Vi fortsetter arbeidet for å bidra til en fredelig løsning. De to gjenværende gislenes liv og helse må ha førsteprioritet, uansett løsning, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til NTB.

Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte oppfordret tirsdag gisseltakerne om å overgi seg og frigi de gjenværende gislene.

– Dommens dag kommer for Abu Sayyaf. Overgi dere uten betingelser og frigi gislene, ellers vil vi kjempe mot dere, sa Dutere, ifølgeThe Philippine Star.

Saken oppdateres

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Motspillerne liker ikke den typen

  2. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

  3. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller

  4. Thomas Seltzer dro til hjem­landet USA for å finne ut hva som skjedde med «the American dream». Han fant et mareritt.

  5. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  6. To nye smittet i Øygarden