Løser oppgaver best etter mensen

Hvis kvinnelige studenter kunne velge, er beste tidspunkt for å ta eksamen en uke etter menstruasjon, ifølge en doktorgrad.

KJØNNSFORSKJELL: Dette er målinger av hjerner i hvile. Også da er det høyere aktivitet i fremre del av kvinnehjernene (frontallappen), som kommuniserer med bakre deler av hjernen (parietallappen). De gule feltene betyr høyere aktivitet. Foto: UiB
  • Kari Pedersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Forskjellen på mann— og kvinnehjernen er nemlig størst når østrogennivået er på topp, konkluderer stipendiat Helene Susanne Hjelmervik ved Universitetet i Bergen.

Forrige uke disputerte Hjelmervik for doktorgrad med en avhandling om kjønnsforskjeller i bruk av hjernen og hvordan kvinnehjernen påvirkes av kjønnshormoner.

På topp etter mensen

Kjønnsforskjellen er tydelig, viser undersøkelsene hun har gjort. Og den er størst når nivået av østrogen er på topp en ukes tid etter mensen. Da aktiverer kvinner sterkest frontallappene i fremre del av hjernen når hun løser en oppgave. Hun tenker seg bedre om, tyder resultatene.

Under menstruasjonen er denne effekten lavest.

For å undersøke kjønnsforskjellene har Hjelmervik tatt bilder av hjerneaktiviteten til 16 kvinner og 15 menn, både mens de har hvilt og når de har fått en konkret oppgave å løse.

Kvinnene ble testet på tre tidspunkt i menstruasjonssyklusen:

Under menstruasjonen, når nivået av kjønnshormoner er lavest.

Når østrogennivået er på topp en drøy uke etter mensen.

Når både progesteron- og østrogennivået er høyt i neste fase av syklusen.

Les også:

Les også

Den lille forskjellen

Kvinner lytter, menn ser

Forsøkspersonene tok på seg øretelefoner og fikk lydstimuli på begge ørene. Siden språksenteret ligger på venstre side av hjernen, vil folk automatisk oppfatte bedre lydene de får i høyre øre.

Så ble de bedt om å oppfatte lydene i venstre øre.

— Ble de kvinnelige forsøkspersonene da bedre enn menn til å oppfatte lydene i venstre øre?

— Ja, og det føyer seg godt inn i hva vi vet fra før. Kvinner gjør det generelt bedre på verbale oppgaver som å liste opp flest mulig ord på en bestemt bokstav, mens menn skårer høyere på enkelte visuelle tester som å mentalt rotere figurer. Her blir kvinner tregere. Forklaringen kan være at de involverer frontallappene i sterkere grad.

Flere forbindelser

Bilder som er tatt av de hjernene som ble satt til å løse oppgaver har tydelige kjønnsforskjeller. Kvinnehjernene viser høyere aktivitet fremme i frontallappene, som er viktige for evnen til å overstyre en automatisk respons.

Også i hvilemodus var det mer aktivitet fremme i de kvinnelige hjernene, og dessuten høyere grad av forbindelse mellom ulike hjerneområder.

— Hvordan føyer dine funn seg inn i det vi fra før vet om manns- og kvinnehjernen?

— Litteraturen sier at kvinner - når de er fokusert - tar i bruk begge hjernehalvdeler samtidig, mens menn i større grad bruker en hjernehalvdel om gangen. Dette fant jeg bare i begrenset grad. Forskjellen er størst i bruken av frontallappene.

Hjelmervik er forsiktig med å trekke vide konklusjoner av hjerneundersøkelsene hun har gjort.

Les også:

Les også

Kvinner som har eggløsning vil ha machomenn. Kvinner på p-piller vil ha snille menn.

Best med god søvn

— Vi har gjort et begrenset forsøk med en type problemløsning, og jeg synes det er farlig å si noe mer om forskjeller mellom menn og kvinner. Men det er åpenbart en forskjell, og siden kvinnehjernen blir påvirket av hormoner, tyder det på at forskjellen ikke bare er innlært, men har en biologisk komponent.

Hjelmervik er utdannet nevroviter og har som stipendiat vært knyttet til Institutt for biologisk og medisinsk psykologi.

Når det gjelder eksamenstidspunkt har Hjelmervik en viktig tilføyelse å komme med:

— Men andre faktorer som en god natts søvn er nok viktigere, sier hun med et smil.

Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne skadet etter sammenstøt i sentrum

  2. Dette kan bli byens nye hotell

  3. Fortsatt munnbind på fly

  4. Utestedene rydder dansegulv og jobber dobbeltskift. – What, skjer det allerede?

  5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  6. 11-åringen løp på kjempetid