- Vi var beleiret av fulle folk

Publisert Publisert

PÅ TORGET: Mye folk i kø. Mange ville inn på Zachariasbryggen. Ifølge Tom Greni hadde flere fått for mye. Foto: TOM GRENI

  • Folk drakk overalt, i båter og på kaien. Under Torgdagen følte vi oss rett og slett beleiret. Det var som Fort Alamo.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Slik beskriver Tom Greni lørdagskvelden da han var på jobb på Zachariasbryggen. Han trekker parallellen til det berømte slaget ved Alamo i Texas i 1836. Den 13 dager lange beleiringen endte med at meksikanske styrker erobret Alamo.

— Nektet flere hundre

178 år senere, sist lørdag, var det Torgdag i Bergen. Tusenvis koste seg i solen, og det gikk pent og pyntelig for seg da BT var til stede på dagtid.

— Vi måtte nekte flere hundre som ville inn på Zachariasbryggen. Mange var overstadig beruset. De hadde drukket hele dagen. Noen hadde sittet i båter, andre hadde drukket på land, sier Greni.

Utpå natten fikk han og kollegene besøk av politi og skjenkekontrollører. Politiet gjennomførte en kontroll av byens utesteder.

TETTPAKKET: Det var fullt på Torget under Torgdagen lørdag. Foto: OVE SJØSTRØM (ARKIV)

— Kjommier. Ha-ha-ha-hø

— Folk sto på kaien ut mot Shetlands-Larsens brygge. Noen drakk øl, andre drakk Jägermeister, noen drakk begge deler. Vi sa til dem at de måtte respektere at vi drev et utested. Da svarte flere: «Ja, klart vi skal respektere det. Vi er jo kjommier», forteller Greni føre han bryter ut i latter.

— Kjommier. Ha-ha-ha-hø. Det var bare helt vilt.

Greni sier han synes det er bra at politiet kontrollerer utelivsbransjen. Han er også tilhenger av at det bør være vakter på steder der det skjenkes alkohol.

— Da blir det lik konkurranse, men jeg lurer jo på hvor politiet var i forkant. Det var nemlig lovløse tilstander på Torget denne dagen. Det skyldtes finværet og Torgdagen. Folk satt i båtene sine og drakk. Og så ville mange inn til oss på Zachariasbryggen. Vi følte det som om vi var beleiret, sier Greni.

- Burde ha grepet inn

Han opplyser at kontrollører fra Skjenkekontoret var innom Zachariasbryggen lørdag kveld. Det samme var politiet.

— Selvfølgelig fant de en person som hadde fått for mye. Det er jo ikke til å unngå. Men jeg mener det er pussig at vi skal straffes for dette når det tillates at det drikkes overalt på Torget denne dagen. Politiet burde ha tatt grep tidligere, men så ender det altså opp med at vi får på pukkelen. Det reagerer jeg på, sier han.

Båter privat område

Bengt Angeltvedt er sjef for politiets patruljeseksjon. Han tar Grenis utspill med fatning.

— Det minner litt om dem som blir tatt i trafikk-kontroll og er ber politiet heller jakte på tyver. Samtidig ser jo vi at ordensvaktene på utestedene gjør en kjempejobb. Jeg skal heller ikke legge skjul på at han kan ha et poeng. Problemet vårt er at vi kan ikke gå om bord i båter og stanse at folk drikker alkohol. Det er nemlig privat område, men drikker de på kaien, kan vi gripe inn, sier Angeltvedt.

Han er klar på at flere av byens utesteder kan bli flinkere på å hindre at folk som er for fulle kommer inn på stedene.

— Det slippes inn folk som burde ha vært avvist i døren. Dette skjedde både natt til fredag og lørdag. Så ser vi at noen ikke er flinke nok til å vise ut dem som er for fulle inne, sier Angeltvedt.

Enig i halvparten

— Politikerne sier det skal være lett å få skjenkebevilling i Bergen og lett å miste den. Er det slik i dag?

— Jeg er enig i halvparten av det du viser til. Så kan du tolke det som du vil.

- Så du mener at for få utesteder fratas bevillingen?

— Vi skal være aktive i tiden fremover sammen med kontrollørene til kommunen. Vi skal støtte opp om dem og forhåpentlig bidra til at kvaliteten på kontrollen blir bedre. Når det sanksjoneres mot utestedene skal det være kvalitet. Mange reagerer først når de innser at de kan tape penger. Og det gjør man, hvis man mister bevillingen.

Angeltvedt bekrefter at det var mange som hadde drukket for mye i Bergen under Torgdagen.

— Men det skjer nå alle helger i året. Jeg er ikke sikker på at denne dagen var verre enn andre, sier han.

Det har ikke lyktes Bt å få kommentar fra Gro Gaarder, som er sjef for Kontor for Skjenkesaker i Bergen kommune.

Deltok du på Torgdagen? Hvordan var det? Si din mening i feltet under!

Tom Greni driver restaurant på Zachariasbryggen. Foto: ODD E. NERBØ (ARKIV)

Publisert