Ny BT-måling: Høyre fester grepet om Hordaland

Høyre styrker stillingen som Hordalands største parti, mens Senterpartiet faller som en stein etter vårens fremgang.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

Med en oppslutning bare én tidel fra 30 prosent, troner Erna Solberg igjen øverst i sitt eget hjemfylke når det er under en måned igjen av valgkampen.

Det viser resultatene fra Respons Analyses hordalandsmåling, tatt opp like før helgen. Målingen ble offentliggjort på valgfesten på Festplassen tirsdag.

Høyre går frem 2,8 prosentpoeng fra tilsvarende måling i juni. Det ville gitt partiet fem av de 15 faste mandatene fra fylket, like mange som ved forrige valg, men ett flere enn i junimålingen.

– Dette er et veldig bra resultat for oss, høyere enn på flere tidligere målinger. Men jeg tar imot alle velgere, sier Solberg. Tirsdag møtte hun de åtte andre listetoppene i Hordaland til debatt på Festplassen.

– Gjerdesitterne kommer ned

– Trolig er det gjerdesittere i Høyre som kommer ned. Der hadde Høyre en større fiskedam enn for eksempel Ap, mener professor Frank Aarebrot.

Gjerdesittere er betegnelsen på velgere som tidligere har stemt Høyre, men som i de siste målingene har svart «vet ikke». Erfaringsmessig er slike velgere mye lettere å vinne tilbake, enn velgere som tidligere har stemt på et annet parti.

Professor Johan Giertsen, som driver nettstedet pollofpolls.no, peker på at Høyre har stor lojalitet blant tidligere velgere.

– Og i motsetning til mange andre fylker ser det ikke ut som om Høyre lekker velgere til Senterpartiet i Hordaland, sier han.

Frp på stedet hvil

Samtidig må Høyre se regjeringspartner Frp falle med 2,1 prosentpoeng. Mandatet som Høyre vinner går dermed på bekostning av Frp.

Frp har likevel en oppslutning som er identisk med valgresultatet i Hordaland i 2015, et valg som ble regnet som godt for partiet.

– Dette viser at mange ønsker at vi skal fortsette i regjering, mener Frps listetopp Helge André Njåstad.

Mer bekymringsverdig for statsministeren er derfor trolig tilstanden til støttepartiene Venstre og KrF.

KrF går litt opp fra juni, men er et stykke fra valgresultatet for fire år siden. Venstre ligger fortsatt helt på kanten av sperregrensen. Terje Breivik er inne på Stortinget i denne målingen, men marginene er ørsmå.

– Dette tyder ikke på noen mobilisering for Venstre. De vil neppe klare sperregrensen nasjonalt hvis de bare får 4,4 prosent i Hordaland, sier Aarebrot.

Venstre-velgere går til Høyre

Terje Breivik ser likevel positivt på resultatet.

– Dette er et godt utgangspunkt for oss. Husk at valgkampen nettopp er begynt. Vi skal klare å vokse de neste fire ukene, sier han.

Bakgrunnstallene viser at relativt mange tidligere Venstre-velgere nå har gått til Høyre, mens nesten ingen har gått motsatt vei.

– Dermed kan Høyre-velgere i Erna Solbergs hjemfylke bidra til at Venstre ryker under sperregrensen, med de konsekvensene det får nasjonalt, påpeker Giertsen.

I ytterste konsekvens kan altså tilstrømningen fra Venstre til Høyre bidra til å sende Venstre under sperregrensen – og Solberg ut av regjeringskontoret. Det har derfor vært spekulert i om Høyre-velgere vil stemme taktisk på Venstre når valgdagen kommer.

– Jeg mener velgerne skal stemme på den politikken de er mest enig i, sier Solberg.

Men hun legger til:

– Dersom de liker Venstres politikk, så skal de ikke være i tvil om at jeg oppfatter Venstre som en god støttespiller på borgerlig side.

Les også

BTs Sympatibarometer: Se hvilke partier som ikke kan fordra hverandre

Luften ut av Sp-ballongen?

På rødgrønn side kan Ap notere seg for en liten fremgang, selv om partiet er godt under nivået fra i fjor høst da Ap var fylkets desidert største parti med 32 prosents oppslutning.

Mest oppsiktsvekkende er likevel Senterpartiets vekst og fall det siste året. Fra 4,4 prosent i september i fjor, svevde partiet høyt på titallet i februar. Siden har det blitt to tilbakeslag, og nå er Sp nede på 5,6 igjen.

– Når man har en tendens fra juni til august, vil den ofte fortsette frem mot valget. Senterpartiet var nok fullmobilisert i vår. Når de andre partiene kommer senere i gang med sin mobilisering, kan jo Sp synke på målingene uten å miste en eneste velger, sier Aarebrot.

Giertsen peker på at Sp ikke har hentet en eneste hjemmesitter i denne målingen, samtidig som det kommer få fra andre partier.

SV har sistemandatet i denne målingen. Det betyr at partileder Audun Lysbakkens plass langt fra er så sikker som det kunne se ut som tidligere i år.

– Nei, vi har en jobb å gjøre. Men det skal vi klare, sier Lysbakken.

– Levd livet i Hordaland

Aps førstekandidat, Magne Rommetveit, hadde den kanskje mest utfordrende oppgaven på valgfesten, i duell med statsminister Erna Solberg og i panel med andre profilerte partiledere som Lysbakken (SV) og Knut Arild Hareide (H) og nestleder Breivik (V).

– Hva som er forskjellen på oss? Nei, hun har jo menn med pistol som passer på seg, mens jeg står her og putler, spøker Rommetveit bak scenen.

Han medgir at det kan være utfordrende å skulle stå opp mot så mange nasjonalt kjente politikerfjes.

– Men jeg har levd livet mitt her i Hordaland, mye mer enn Erna har. Jeg tror jeg kjenner fylket bedre enn dem som må konsentrere seg om nasjonale og internasjonale spørsmål, sier han.

En liten fremgang til tross, Rommetveit er ikke helt fornøyd med målingen.

– Nei, vår ambisjon er å gå mer opp fra forrige valg og få inn minst fem mandater. Så nå skal vi kjempe for vår femtekandidat, Leif Sande fra Nordhordland, sier sunnhordlendingen.

Ap kan trøste seg med at svært mange av velgerne deres fra 2013 ser ut til å sitte på gjerdet nå, noe som betyr at de kan hentes ned.

Sprikende målinger

Giertsen understreker at det er store sprik i målingene i Hordaland, noe som gjør det vanskelig å peke på klare tendenser.

– Det skyldes at byråene bruker ulike metoder når man vekter målingene. Noen vekter mot lokalvalget i 2015, andre mot stortingsvalget i 2013. I Hordaland var det store forskjeller mellom de to valgene, sier han.

Å vekte målingen betyr at byråene gir noen partier større andel og noen partier mindre andel, for å rette opp skjevheter i utvalget. Skjevheten testes mot hva folk sier at de stemte ved forrige valg, sammenlignet med valgresultatet.

På denne BT-målingen fra Respons Analyse er mandatfordelingen fra Hordaland nøyaktig den samme som etter stortingsvalget i 2013, som ble en borgerlig triumf.

– De rødgrønne bør nok vinne mandater i fylker som Hordaland og Rogaland dersom de skal klare å vinne valget nasjonalt, tror Giertsen.

Publisert