Slutter i jobben etter Monika-saken

Polititopp Rigmor Isehaug sier opp. Hun mangler tillit til sentrale personer i Hordaland politidistrikt etter Monika-saken.

Publisert Publisert

SLUTTER: Rigmor Isehaug sier opp lederstillingen i politiet etter den såkalte Monika-saken. Foto: Odd E. Nerbø

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg kan bekrefte at jeg har sagt opp, men ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i min oppsigelse, sier Isehaug til BT.

Hun leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. 18. mars sendte hun oppsigelsen til arbeidsgiveren.

BT har bedt om innsyn og fått den oversendt fra Hordaland politidistrikt. Isehaug har rett til å slutte ved fylte 57 år, men hadde egentlig ikke tenkt det.

- En for stor belastning

«Mine snart 37 år i politietaten har jevnt over vært en arbeidsplass jeg har trivdes i og vil se tilbake på med glede. Imidlertid har siste års hendelser etter hvert blitt en for stor belastning for meg personlig», heter det i oppsigelsen.

«Siste års hendelser (Monikasaken) har gått innpå meg personlig»

Fra Isehaugs oppsigelse

Politioverbetjenten skriver videre at hun hadde tenkt å fortsette i jobben og så frem til at seksjonen ser ut til å få en etterlengtet bemanningsøkning.

Isehaug leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon og var lenge sjefen til Monika-varsler Robin Schaefer.

Det var til Isehaug Schaefer gikk med sin første henvendelse om feilene som var gjort i Monika-saken.

Det er selvsagt en dramatisk beslutning, spesielt med den begrunnelsen hun gir

Olav Valland, politistasjonssjef

«Siste års hendelser (Monikasaken) har gått innpå meg personlig. Jeg sliter med å opprettholde den motivasjonen min stilling krever. I tillegg kjenner jeg at jeg ikke lenger har den nødvendige tillit til ‘systemet’ og enkelte av de personene jeg i fremtiden mest sannsynlig vil måtte samarbeide med. I denne sammenheng vil jeg påpeke at jeg opplever og har opplevd å ha full støtte og oppfølging fra egen driftsenhetsleder, han har min fulle tillit», skriver Isehaug, og henviser dermed til politistasjonssjef Olav Valland.

- Truet med følger

I starten av februar kom Riksadvokaten med knusende kritikk av etterforskningen av Monika-saken.

Få dager senere valgte Isehaug, overfor Politiforum, medlemsbladet til Politiets Fellesforbund, å kommentere Monika-saken for første gang.

Ifølge intervjuet i bladet førte saken etter hvert til at Isehaug ble truet med «personellmessige følger».

Halvannen måned senere avslutter Isehaug sin oppsigelse slik:

«Mine nærmeste medarbeidere fortjener en leder med den riktige motivasjonen og ståpåviljen, den er dessverre fraværende nå.»

«Dramatisk»

Olav Valland, Isehaugs nærmeste leder og sjef for Bergen sentrum politistasjon, sier han har kjent til Isehaugs begrunnelse for å slutte «over en viss periode».

— Det er selvsagt en dramatisk beslutning, spesielt med den begrunnelsen hun gir, sier Valland.

Les også

Politiet om egen skandale: «Beklager dette sterkt»

Han sier det er de totale belastningene Isehaug opplever, særlig knyttet opp mot politidistriktets behandling av forslaget om å gjenoppta Monika-saken, som gjør at hun nå går av.Valland sier det alltid er leit å miste gode medarbeidere, men at han respekterer Isehaugs vurderinger og avgjørelse.

— Hun gjør dette etter en grundig vurdering, sier politistasjonssjefen.

- Opplever du at flere ansatte sliter med motivasjon og tillit i kjølvannet av Monika-saken?

— Den turbulensen som saken har skapt, har nok vært en belastning for flere ansatte i politidistriktet, sier Valland.

Jakter erstatter

Han opplyser at prosessen med å finne Isehaugs erstatter er i full gang - med en søknadsfrist som går ut om halvannen uke.

— Jeg vet ikke hvor mange som har søkt, men håper på mange og gode søkere til en spennende og kjempeviktig jobb, sier Valland.

— Som politimester er det ikke naturlig å kommentere ansattes beslutninger om å tiltre eller fratre stilling(er). Jeg er kjent med Isehaugs oppsigelse. Jeg har forståelse for at Isehaug har oppevd Monika-saken som belastende. Hennes beslutning og den nærmere begrunnelse tar jeg til etterretning. Det er viktig at vi som politidistrikt kan dra lærdom av hennes erfaringer, sier konstituert politimester John Reidar Nilsen i en pressemelding.

Isehaug slutter i jobben i juni.

Publisert

«DRAMATISK»: - Det er selvsagt en dramatisk beslutning, spesielt med den begrunnelsen hun gir, sier Olav Valland, Isahaug nærmeste leder. Politistasjonssjefen i Bergen sentrum understreker at han «respekterer Isahaugs vurderinger og avgjørelse».ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG