Fire lagt inn på sykehus med synlige byller og sår

NERVESYKDOM: Det er meldt om utbrudd av nervesykdommen botulisme blant sprøytemisbrukere i hovedstaden. Folkehelseinstituttet (FHI) er varslet om fire tilfeller av klinisk sannsynlig botulisme hos personer som hadde injisert heroin intramuskulært. De syke oppholder seg vanligvis i rusmiljøet i Oslo.
  • Det kan være svært farlig, i verste fall dødelig uten behandling, opplyser Folkehelseinstituttet.
  • Henrik Arneberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Både Oslo-politiet, Oslo kommune og Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for urene partier heroin i hovedstaden. Foreløpig er fire personer blitt innlagt på sykehus siden jul.

Kommunen og smittevernoverlegen i Oslo har varslet alle institusjoner og tiltak for rusmiddelmisbrukere.

— Det første tilfellet ble oppdaget i julen. Det siste ble bekreftet i forrige uke. Alle de fire er eldre, injiserende heroinister som kjøper narkotika og oppholder seg i Oslos rusmiljø, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking ved FHI til Aftenposten.

Varslet av nabokommune

Botulisme er en alvorlig sykdom med nervelammelser, som skyldes giftstoffer. Symptomer på botulisme er ofte dobbeltsyn, svelgevansker, vanskeligheter med å puste og/eller øyelokkslammelser.

FHI ble først varslet av en av Oslos nabokommuner, men opplyser at alle pasientene som er innlagt, er en del av rusmiljøet i hovedstaden.

— Injiseringen har skjedd intramuskulært, og alle de fire har alle synlige byller og sår. Det som skjer, er at botulismesporene formerer seg i musklene. Det dannes bakterier som produserer gift og påvirker nervesystemet, forklarer Rønning.

— Det kan være svært farlig, i verste fall dødelig uten behandling. Pasientene kan få respirasjonssvikt, da store deler av nervesystemet kan lammes, legger avdelingsoverlegen til.

Har varslet andre land

FHI har varslet internasjonalt om den mulig forurensede heroinen.

— Vi varslet internasjonalt allerede etter det første tilfellet ble oppdaget. Hvis det er snakk om forurenset heroin, skjer dette mest sannsynlig ved at stoffet er blitt forurenset via jordsmonnet der den produsert. Det kan være snakk om partier som er spredd i Norge eller andre land i Europa. Men vi vet ikke hvilken vei partiet har kommet. Dette er utrolig vanskelig å påvise. Rådet til brukerne er å røyke fremfor å injisere heroin, sier Rønning.

Høsten 2013 var det et utbrudd med fire bekreftede og tre sannsynlige tilfeller av sårbotulisme hos stoffmisbrukere i Oslo og Vestfold.

Det er tidligere rapportert om klynger med tilfeller av sårbotulisme både i Norge og andre europeiske land, blant annet England, Tyskland, Sveits og Irland. Man har mistenkt at smittekilden har vært forurenset narkotika eller forurensede kanyler.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

  2. Omkommet mann hentet ut fra fjellside etter syv timer

  3. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  4. Kåre (60) ble skutt og drept: – Et så godt menneske treffer man bare en gang i livet

  5. Her ligger Odda sjukehus på lager i Romania. Endelig fikk de bruke det.

  6. Superstjernene takker Bergen. – Ville ikke vært her uten dere.