Mener Høyre tjener på lav valgdeltakelse

Velgerne flokker seg mer om lokale Høyre-topper enn nasjonale. - Jeg skal ikke tone meg ned i valgkampen, svarer Erna Solberg (H).

Publisert Publisert

erna_2.jpg Foto: Håvard Bjelland

  • Karen Tjernshaugen
  • Heidi Torkildson Ryste
  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tallene Norges statsminister må forholde seg til forteller at Høyre er mye mer populært lokalt enn nasjonalt.

På oppdrag fra Bergens Tidende og Aftenposten har Respons Analyse spurt 1002 personer hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. 24,2 prosent svarer Høyre.Når de samme personene får spørsmål om hva de ville stemt dersom det var kommunevalg i morgen, endrer dette seg. Da spretter Høyre opp til 28,3 prosent. Solberg er ikke overrasket.

— Det har vært hovedregelen for Høyre siden 1991. Dette er en honnør til alle de mange Høyre-ordførerne og Høyre-byrådslederne for den jobben de gjør.

— Hvorfor er det slik?

NETT_Partibarometer.jpg

— Jeg tror det er noen politiske skillelinjer i rikspolitikken som ikke er på kommunenivå. Og så har det noe med vårt sterke ordførerkorps å gjøre, sier Solberg. Hun påpeker at dersom denne kommunevalgmålingen slår til, så er oppslutningen høyere enn deres nest beste resultat noen gang.

Høyt utdannede og eldre

Valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Ørjan Deisz

Valgforsker Frank Aarebrot synes tallene er som forventet. Han forklarer forskjellene med at det er ulik valgdeltakelse ved stortingsvalg og kommunevalg. Ved stortingsvalg er det flere som stemmer.— Deltakelsen er knyttet til utdanning og inntekt. Høyt utdannede og høyinntektsgrupper stemmer oftere ved lokalvalg, og har en større tilbøyelighet til å stemme Høyre. Det samme gjelder eldre, og Høyre gjør det ikke så dårlig blant pensjonistene heller.

— Vil det si at Høyre vil tjene på lav valgdeltakelse ved høstens valg?

— Ja, egentlig.

Skal ikke tone ned

At Høyre nasjonalt gjør det dårligere enn partilagene lokalt vil ikke føre til at statsministeren inntar en mindre profilert rolle i valgkampen.

— Det tenker jeg nok ikke. Det er noen samlende saker som blir viktige, men lokalvalget handler mye om lokale svar på saker som byutvikling eller veiprosjekter. Da er det naturlig at de lokale kandidatene har en stor og viktig rolle, men jeg skal selvfølgelig også ha en betydelig rolle.

Seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse sier forskjellene nasjonalt og lokalt ikke er uvanlige. Han mener målingen kan tyde på at Ap vil gjøre et dårligere lokalvalg enn de gode stortingsmålingene tilsier.

— Men det er usikkert hvor stor forskjellen vil være. Ap har ridd på en bølge som egentlig har vært mest misnøye med regjeringspartiene, og en sånn bølge er litt skummel å surfe på.

Støre sturer ikke

Ap-leder Jonas Gahr Støre ser ingen grunn til å sture over at partiet nå ligger godt under resultatene på over 40 prosent som Ap har hatt på målinger i vinter og vår.

NETT_kommunevalget.jpg

— Om Ap får 33,7 prosent på valgdagen - som er resultatet vi får i kommunemålingen - ville det være vårt beste resultat på flere tiår, sier Støre.Han sier Ap har tatt med i regningen at partiet pleier å gjøre det dårligere i lokale enn nasjonale valg.

— Det er vanskelig å gi noe presist svar på hvorfor det er slik. En del av forklaringen kan være at Ap oppfattes som et tydelig regjeringsalternativ i Norge, men at bildet i kommunene er mer mangfoldig.

Tjener på dette

Valgforsker Bernt Aardal peker på at Høyre og Sp tradisjonelt har gjort det bedre i kommunevalg enn stortingsvalg, mens Ap og Frp har gjort detdårligere i de lokale valgene enn de nasjonale.

— En del av forklaringen er at Frp og Ap i større grad enn Høyre avgir velgere til gruppen «andre», som blant annet består av ulike bygdelister, sier Aardal til Aftenposten.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  4. En av verdens beste forsvant plutselig i 2011. Ni år senere avslører svensken sannheten.

  5. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  6. Da Rimma (84) skjønte at livet gikk mot slutten, reiste hun til sønnen i Bergen. På veien fikk hun korona.