Ennå ikke i normal drift etter grunnstøting

MF «Vikingen» står på grunn ved Årsnes fergekai i Kvinnherad. Den ene fergeruten er innstilt inntil videre.

Publisert Publisert
svp://102448

Siste: Fra klokken 21.20 var rute 2 ved Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes i normal rute.

Rute 1 vil inntil videre være innstilt, opplyser Norleds driftsvakt.

Røyk veltet ut

Søndag formiddag veltet det røyk ut fra motorfergen «Vikingen». Den går i rute mellom Årsnes-Varaldsøy-Gjermundshavn i Ytre Hardanger.

- Det er lagt ut en evakueringsbro og fergen blir nå tømt for passasjerer, sa operasjonsleder Frode Kolltveit ved Vest politidistrikt til BT klokken 13.40.

Få minutter senere meldte politiet på Twitter at de 34 passasjerene nå er evakuert fra fergen. De ble deretter transportert til Rosendal fjordhotell.

— Vi venter at slepebåt kommer frem til MF «Vikingen» først rundt klokken 15. Fergen ligger nokså stabilt og det ble derfor besluttet å evakuere passasjerene som har oppholdt seg i salongen på fergen, sier operasjonsleder Kolltveit.

PÅ GRUNN: «Vikingen» står på grunn ved kai på Åsnes. Den fikk motorproblemer søndag formiddag. Foto: 2211-TIPSER

Klokken 16.30 er MF «Vikingen» slept bort, mens rute 2, altså den langt mindre andreferjen, går på sambandet, melder veitrafikksentralen.

I beredskap

Brannvesenet og ambulanse er i beredskap på fergekaien.

— Det er rekvirert en buss til de 34 passasjerene som var om bord. De kan oppholde seg i bussen inntil det er avklart om transport videre, sier Kolltveit.

BT var i kontakt med fergen tidligere og fikk beskjed om å kontakte rederiet.

Regionsjef for ferger i Norled, Inge André Utåker, opplyser at det er 34 passasjerer og et mannskap på seks personer om bord på MF «Vikingen». Fergen har fått motorhavari.

- Forferdelig mye røyk

Passasjerer forteller til BA at det var tilløp til panikk om bord.

— Stemningen er nå rolig og fin. Men det var forferdelig mye røyk og dårlig luft like etter at fergen gikk på moloen, sa Anette Aasheim til BT da hun fortsatt var om bord på fergen. Aasheim er lagleder for et håndball-lag fra Fana IL som hadde vært i Rosendal for å spille kamp.

— Slepetauet røk da de skulle forsøke å dra oss ut første gang. Nå skal de forsøke på nytt snart, får vi vite. Fergen gynger en god del mot ene siden, sier Aasheim.

- Mistet all motorkraft

— Ingen personer er skadet, og det er heller ingen akutt fare. Det er litt sjø ved moloen der fergen ligger, men «Vikingen» er tett. Vi kjenner foreløpig ikke årsaken til fergehavariet, sier Utåker.

Hos vegtrafikksentralen opplyses det at begge fergene på sambandet er innstilt.

— «Vikingen» har mistet all motorkraft og ligger og driver. Den andre fergen i sambandet bistår med å få til et slep av «Vikingen». Fergeavgangene er innstilt på ubestemt tid, opplyser Idar Sangolt, vaktoperatør ved vegtrafikksentralen i Hordaland.

AMK og brannvesen varslet

Politiet fikk melding klokken 11.55 om at fergen hadde problemer.

— «Vikingen» har fått motorstopp. Den ligger og driver ved kai. Det er god sjø, og den har slått mot land, men det er ikke hull i skrog, sier Frode Kolltveit, operasjonsleder i Vest politidistrikt.

Også han opplyser at det er 40 mennesker om bord, 34 av dem er passasjerer.

— Vi har varslet AMK og brannvesen, men det er ingenting som tyder på at det er fare for personskade, sier Kolltveit.

Klokken 12.55 opplyser politiet at en lettbåt er på stedet og at det er rekvirert sivil slepebåt.

svp://102448
Publisert