Så flammene sluke nabolaget sitt

Kjell Hiller og naboene prøvde iherdig å redde husene sine.Til slutt var det så mye flammer over alt at de bare måtte gi opp.

Publisert Publisert

DRAMATISK: Lærdal sentrum ble evakuert da storbrannen var et faktum. Foto: ELIAS DAHLEN

HARD KAMP: Brannmannskapene jobbet på spreng hele natten og store deler av søndag for å få kontroll over flammene. Først søndag ettermiddag meldte de at de var gått over til etterslokking. Foto: ELIAS DAHLEN

elias brann15 gnistregn.jpg

  • Heidi Ryste
  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det var tusenvis av glør og gnister så store som tennisballer som fløy rundt i luften. Flammene kom fra alle sider, og til slutt hadde vi ingen kontroll. Nesten alle husene var overtent, sier Hiller.

Han satt og så på TV, da han fikk beskjed om at de brant i nabolaget hans. Sammen med flere andre naboer begynte han med slukningsarbeidet. De brukte bøtter med vann og brannslukningsapparater.

SKREMMENDE: Kjell Hiller beskriver natten som svært dramatisk og skremmende. Han er glad for at ingen mistet livet i brannen, men aner hva som venter ham og naboene når de kommer hjem til Lærdal. - Det kommer til å bli en vanskelig tid fremover for mange, sier han. Her sammen med sine to døtre. De var hos sin mor i Sogndal da brannen brøt ut. Foto: Privat

De prøvde å redde verdifulle gjenstander og biler. Han evakuerte sine foreldre fra et hus lengre nede i gaten. Flere ganger ba politiet dem om å evakuere, men alle ønsket å bidra i arbeidet. Til slutt var det ikke mulig, og Hiller og naboene ble sendt vekk fra stedet.

— Det var forferdelige arbeidsforhold for brannmannskapene også. Vi så at at de prøvde å slukker flammer en plass, for så å måtte skifte sted, fordi vinden snudde og de fikk flammene rett opp i ansiktet. Jeg tror ingen av oss så for oss hvor alvorlig dette kom til å bli. Det kom rett og slett helt kolossalt ut av kontroll, forteller han.

Les også

Her herjer brannen

Nå er Hiller på Førde sentralsjukehus, hvor han ble flydd til med et Sea-king helikoper i morges. Her får han behandling for røykskader, og har det etter forholdene bra.— Jeg føler meg bra nå, men jeg har pustet inn en del røyk og har nok en del røyk i systemet. Det var til tider i natt at det ikke gikk an å puste. Det var ganske skremmende, sier han.

Vet ikke om han får komme hjem

Han vet ennå ikke hvor røykskadet huset hans er. Han har sett bilder av huset, og vet at ene veggen ser ganske brent ut. Dukkehuset til jentene hans og uthuset er brent ned til grunnen. Den ene veggen skal være kraftig brent. Han bor i Kyrkjeteigen 2, like bortenfor der brannen skal ha oppstått.

— Ingen aner jo hva som venter oss når vi kommer tilbake. Jeg håper å få dra hjem til Lærdal i morgen, men jeg aner jo ikke om jeg får det, sier han.

Hiller er pappa til to jenter på 4 og 7 år. Han er svært takknemlig for at barna var hos sin mor da brannen pågikk.

— De var trygt i Sogndal, og det er jeg så glad for. Alle som blir utsatt for en brann, vil jo bli merket på en eller annen måte. Jeg er utrolig glad for at de slapp å oppleve dette, sier han.

Og det var noen glade jenter som fikk telefon fra sin pappa i dag. Samtidig var de redde og engstelige for det som hadde skjedd.

— Selvfølgelig blir man skremt når man ser alle bildene, og hører hva som skjedd, sier han.

Hiller skryter av helsepersonellet ved sykehuset.

— De har tatt godt vare på oss, og har hatt god kontroll på hele situasjonen. De er utrolig flinke, sier Hiller.

HILLERS HUS: Flere hus brant til grunnen. Takket være brannmannskapene står Hillers hus like helt. Uthuset og dukkehuset til jentene hans er like helt. - Jeg så at brannvesenet gjorde alt for å redde huset mitt. De arbeidet som løver, sier han.

Eksplosjon i bil

Angy Avendano (15) var alene hjemme i Lærdal da hun fikk melding fra svigerinnen sin om at det brant.

— Det kan neste ikke beskrives, det var som i en film, sier hun.

Etter hun fikk meldingen reiste hun seg og så det første huset som brant.

— Det eksploderte en bil, og så tok et annet hus fyr, sier hun.

Sammen med venninnen Amalie Natvik (17), gikk de fra hus til hus og forsøkte å hjelpe folk med å komme seg ut.

Husene til jenten var ikke blant de som brant, men de sier at de kjenner folk i alle husene som brant.

— Lærdal er en liten bygd, og nå er en del av Lærdal borte for alltid, sier Natvik.

Som å puste aske

Jentene beskriver at luften i brannområdet var tett da de beveget seg ute.

— Det føltes som å puste inn aske. Strømmen var gått og det var helt mørkt. Vi så bare ildkuler som fløy gjennom luften, sier jentene.

Amalie Natvik stod like i nærheten av et næringsbygg hvor det var en eksplosjon. Askeskyen som oppstod traff henne, og hun har nå vært på sykehuset for å få behandling for aske på øyet.

Gruer seg til å dra tilbake

I løpet av natten har begge jentene kommet seg til Aurland fjordhotell, sammen med mange av de andre evakuerte fra bygden.

De får ikke reise tilbake i kveld, og det blir ikke skoledag i morgen.

— Jeg gruer meg til å komme hjem. Jeg tror det blir helt forferdelig å komme til Lærdal igjen, sier Avendano.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Sverre (77) måtte flykte: Overnattet i naboens bobil

VAR ALENE HJEMME: Angy Avendano så de første husene som brant. Foto: privat

HILLERS HUS: Flere hus brant til grunnen. Takket være brannmannskapene står Hillers hus like helt. Uthuset og dukkehuset til jentene hans er like helt. - Jeg så at brannvesenet gjorde alt for å redde huset mitt. De arbeidet som løver, sier han.