Disse studiene er det hardest konkurranse om

Stine Andreassen Rud (21) har fått plass på universitets mest populære studie i Bergen. Rekordmange får nå tilbud om studieplass i Norge.

Publisert Publisert

UIB: Over 7800 får nå tilbud om plass ved Universitetet i Bergen. Profesjonsstudiet i psykologi er det mest populære med 14,7 søkere pr. studieplass.

  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Titusener av både ferske og noe mer erfarne studenter fåri disse dager beskjed om de har kommet inn på drømmestudiet eller ikke.

Tirsdag ble opptakstallene fra Samordna opptak offentliggjort. I år fikk 2789flere tilbud enn i 2015, en økning på ca. tre prosent. Det er rekordhøyt.

Kom inn på prestisjestudie

Allerede på søndag fikk Stine Andreassen Rud (21) vite at hun hadde kommet inn på profesjonsstudiet i psykologi ved Universitet i Bergen (UiB). Dette er studiet det er desidert størst konkurranse om ved universitetet.

Tirsdag ble opptaket lagtut, og en SMS fra Samordna opptak plinget inn på mobilen til Rud.

— Det var mitt førstevalg, så jeg ble veldig glad. Det var dette jeg ville inn på, så for meg er dette veldig stort. Jeg synes det er et kjempespennende fag, sier Rud.

Stine Andreassen Rud (21) Foto: PRIVAT

Rud forteller at hun kom inn med førstegangsvitnemålet.

— For meg er psykisk helse like viktig som fysisk helse. Jeg var opptatt av å gjøre det veldig bra på videregående fordi jeg har visst en stund at det er dette jeg vil, sier hun.

Knallhard konkuranse

Det er første gang profesjonsstudiet i psykologi ved UiB har direkte opptak fra videregående.

Søkertallene viser at hele 14,7 personer konkurrerte om hver av de 87 studieplassene. Totalt var det 1280 som hadde studiet som sitt førstevalg.

— Tallene er høye og vitner om en interesse. At psykologi har kommet inn som programfag i videregående skole kan ha bidratt til den økende interessen, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB.

Fremdeles er medisinstudiet det vanskeligste å komme inn på ved universitetet. Her ligger karaktersnittet på 65,8 for ordinær kvote. De som kommer direkte fra videregående må ha 58,6 i snitt.

Deretter følger profesjonsstudiet i psykologi med et snitt på 63,9 for ordinær kvote og 55,5 med vitnemål fra videregående.

Odontologi er det tredje mest vanskelige studiet å få plass på, med karaktersnitt på henholdsvis 62,3 og 55,3.

Flere vil bli sykepleier

Rekordmange studenter har fått tilbud om studieplasser ved universiteter og høyskoler, melder Kunnskapsdepartementet.

Samordna opptak har sendt ut 91.173 tilbud om studieplasser ved universiteter og høyskoler, ifølge NTB.

— Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Sykepleierutdanningen er spesielt populær. Utdanningsfeltet opplever en økning på 20 prosent flere søknader sammenlignet med 2015, noe Høyskolen i Bergen (HiB) merker godt.

Her er det lange ventelister og karakterkravet har gått opp, skriver de i en pressemelding tirsdag.

«Fysioterapiutdanningen og sykepleierutdanningen har tradisjonelt sett hatt høye søkertall ved HiB, men de siste årene har sosialt arbeid og vernepleierutdanningen blitt stadig mer populær. Det samme gjelder radiografutdanningen», skriver høyskolen.

Velger «fremtidsfag»

Opptakstallene fra Universitetet i Bergen viser imidlertid at flere studenter velger «fremtidsfag».

Her får nå over 7800 søkere tilbud om studieplass fra høsten.

Studier i teknologi, helse og utdanning – i tillegg til praktiske mediefag – har flest søkere, skriver de i en pressemelding.

— Det er flott at vi kan tilby etterspurte studier som støtter opp om endringer i samfunnet og behov for ny kompetanse, sierSamdal.

Ned og opp på NHH

Norges Handelshøyskole (NHH) er den nest mest populære utdanningsinstitusjonen i Norge. Bare Politihøgskolen hadde flere søkere, viste tall fra april.

Ved NHH har karaktersnittet gått ned med 0,5 poeng 53,4 til 52,9 for søkere fra videregående. Dette skjer samtidig som handelshøyskolen har opprettet 20 nye studieplasser. Som et prøveprosjekt tar høyskolen derfor opp 470 bachelorstudenter i 2016.

— På bakgrunn av dette, og problemene i norsk økonomi, hadde vi forventet at poenggrensene ville gå ned i år. Vi er derfor glade for at nivået holder seg stabilt, sier rektor ved NHH, Frøystein Gjesdal i en pressemelding.

For de som ikke søkte med førstegangsvitnemål har det nåløyet blitt litt mindre. Her har kravet gått opp med 0,2 poeng fra 56,3 til 56,5.

NHHs innfridde ikke målsettingen sin om en kvinneandel på 40 prosent for første gang på flere år. I 2016 var 39 prosent av kandidatene som ble tatt opp kvinner.

— Vi har hatt tilfredsstillende kvinneandele i en årrekke. Årets nedgang viser at dette er et område vi fortsatt må prioritere høyt, sier Gjesdal.

- Jeg er veldig spent

Den vordende psykologistudenten Stine Andreassen Rud har allerede skaffet seg leilighet i sin nye hjemby.

— Jeg har fått meg en liten leilighet ved Torggaten. Jeg er veldig spent på studiestart og på å bli kjent med byen, sier hun.

Å flytte hjemmefra tar kvinnen fra Østfold med ro.

— Jeg har bodd lengre hjemmefra enn Bergen tidligere, i fjor høst jobbet jeg i Brasil. Bergen er en flott by, så jeg gleder meg egentlig mest.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Lange køer i begge retninger på E39. E16 stengt i Vaksdal.

  2. To menn pågrepet etter knivstikking på Laksevåg

  3. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  4. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  5. Elisabeth (30) klarte ikke bestemme seg for husfarge. Så hun tok alle.

  6. Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene