Rettsmedisiner: - Politiet var trege
Rettsmedisiner Peer Lilleng trodde at politiet ville slå alarm med en gang han varslet om kullosmistanke noen dager etter Helge Irgens' dødsfall i fjor sommer.

I starten av september i fjor rykket politiet ut med krimteknisk bistand for å gjennomgå huset til avdøde Helge Irgens (61) i Sund kommune.
Bakgrunnen var en fersk obduksjonsrapport som slo fast at Irgens hadde dødelige doser kullos og medikamenter i blodet da han ble funnet død i sin egen seng.
Men Gades Institutt slo alarm til politiet allerede 3. juli — litt over en uke etter 61-åringens død.
— Jeg varslet såpass tidlig fordi jeg mente det syntes å være et mistenkelig dødsfall. Jeg hadde en forventning om at politiet ville gjennomføre en grundigere åstedsundersøkelse og utvide sin etterforskning allerede da, sier rettsmedisiner Peer Lilleng til BT.
Ikke rutine
Han var den som gjennomførte obduksjonen av Irgens 26. juni i fjor. Han bekrefter at han allerede da fikk mistanke om at dødsfallet kunne være forårsaket av kullos i et lukket rom. Etter senere å ha sett nærmere på flere av organene, ble han enda sikrere.
Politiet jakter pengemotiv etter Helges død
— Jeg ba derfor Folkehelseinstituttet gjennomføre en kullosanalyse av avdødes blod, noe som ikke er rutine. Vanligvis gjøres slike analysebestillinger kun i tilfeller hvor personer har brent inne, sier Lilleng, som på direkte spørsmål fra BT sier han er overrasket over at politiet ikke gjennomførte en grundig gjennomgang av åstedet før i september.
Nekter straffskyld
Forrige tirsdag ble Irgens' kone (30) pågrepet og siktet for overlagt drap. Politiet mener hun tok livet av sin ektemann gjennom flere år. Selv nekter hun for å ha hatt noe med dødsfallet å gjøre.
Slik utviklet saken seg etter at Irgens ble funnet død i sin egen seng, 25. juni i fjor:
Juni: Obduksjonen foretas 26. juni. Allerede her mistenker Lilleng unaturlig død.
Juli: 3. juli varsler han en krimtekniker, som igjen varsler etterforskningsledelsen.
August: Rundt 17.-18. august kommer analysesvarene fra FHI som bekrefter kullosforgiftning. Konklusjonen blir muntlig videreformidlet til politiet.
September: Den endelige obduksjonsrapporten er klar 4. september og blir oversendt politiet. Her fikk politiet dødsårsaken for første gang skriftlig. Det førte til at politiet iverksatte etterforskning og avhørte enken.
Oktober: Enken blir siktet for falsk forklaring.
November: Kripos blir koblet inn, og får i oppgave blant annet å gjennomgå datautstyr.
- Desember: Enken reiser til Filippinene 4. desember. Hun avklarer dette med forsvareren. Først to og en halv måned senere returnerer hun til Norge.
Holdt kortene tett
Politiet har ikke ønsket å besvare detaljerte spørsmål angående etterforskningen. I forrige uke sendte etterforskningsledelsen ut en pressemelding hvor de blant annet redegjorde for noe av arbeidet med saken.
«Da politiet fikk melding om dødsårsak ble huset undersøkt med bistand fra krimteknisk. Undersøkelsen ble gjort sammen med etterforskere som foretok en taktisk ransaking», het det i pressemeldingen.
Mistenker at Irgens døde i påsatt brann
Politiadvokat Inger-Lise Høyland sier hun ikke kan si noe om politiets tidsbruk.
— Jeg kommer ikke til å kommentere det nærmere. For de pårørende har vi forståelse for at de er i en vanskelig situasjon. Vi har vært veldig bevisste på å holde kortene tett til brystet. Om det var en straffbar handling, risikerte vi at beviser ble ødelagt. Det var så viktig at den siktede ikke fikk kjennskap til at vi etterforsket i det skjulte, sier Høyland.
Vil gi politiet ro
Stig Åkenes Johnsen er bistandsadvokat for Irgens to voksne døtre. Han sier at deres ønske er at politiet skal få etterforske saken. Døtrene har i media vært kritiske til politiets håndtering av saken. På spørsmål om de vurderer å blande inn Spesialenheten for politisaker, sier Johnsen at det er noe de vil vurdere senere.
— Politiet skal få ro til å jobbe med saken. Så får vi vurdere det på et senere tidspunkt, når saken er ferdig etterforsket, sier Johnsen.
Politiet har fra starten av etterforskningen arbeidet etter fire hypoteser: Drap, selvdrap, ulykke eller naturlig dødsfall.
Flere teorier
I fjor høst - og helt frem til januar i år - var politiet i tett dialog med en sakkyndig ved Folkehelseinstituttet. Den sakkyndige, som er ekspert i farmakologi, skal blant annet ha blitt bedt om å ta stilling til om Irgens kunne ha kullosforgiftet seg selv.
Den hypotesen ble til slutt forkastet, og politiet ble etter hvert mer og mer sikre på at andre måtte ha forgiftet Irgens.
Politiets hovedteori er - etter det BT får opplyst - at drapssiktede kan ha dopet ned sin ektemann, plassert en ovn inn på soverommet i 2. etasje, for så å ha lagt et vått håndkle eller lignende over ovnen slik at det oppsto røykutvikling.
Den 30 år gamle filippinske kvinnen ble torsdag i forrige uke varetektsfengslet for fire uker av Nordhordland tingrett. Hun anket på stedet til Gulating lagmannsrett. En kjennelse derfra er ventet tirsdag.