Bybanen fraktet 9,4 millioner i 2014

Passasjertallene i Hordaland fortsetter å vokse, men datokjøring kan sprenge kapasiteten.

Publisert Publisert

SILD I TØNNE: Tall fra Skyss viser at kollektivtrafikken forsetter å vokse. Nesten 10 millioner reiser tok Bybanen i 2014. Foto: Tor Høvik

  • Lars E. Måseide
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kollektivreisende i Hordaland fortsetter å øke, viser nye tall fra Skyss. Bybanen hadde alene 9,4 millioner enkeltreiser.

— Det er en vekst i kollektivtilbudet i alle deler av fylket. Vi tar en større markedsandel av de reisende, og det viser at vi har gjort ting riktig. Det er bra for fremkommeligheten og miljøet, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

Økning på 3,6 prosent

Det var 1,8 millioner flere enkeltreiser i 2014, sammenlignet med året før. Totalt reiste 53 millioner passasjerer kollektivt i hele fylket.

— Årsakene til dette er flere, men den største forskjellen er at tilbudet til de reisende har blitt bedre. Det er blant annet flere busser og flere bybaner enn tidligere. For første gang på lenge ser vi også en høyere vekst i Hordaland totalt enn i Bergen, selv om de største passasjertallene selvsagt er i bergensområdet.

Usikker på kapasiteten

Kommunen vurderer for øyeblikket å innføre datokjøring i Bergen på grunn av forurensingsnivået. Fylkesordføreren er usikker på om dagens kollektivtilbud vil takle konsekvensene av en eventuell datokjøring.

Les også

Slik blir straffen for dato-snikene

— Erfaringer fra tidligere viser at det har gått bra, men vi er nok avhengige av at en del velger å dele bil til og fra jobb også. Vi håper at det skal gå bra om det blir innført, men det vet vi ikke helt sikkert før vi tester det. Vi må i tilfellet se nærmere på å øke tilbudet hvis det blir et behov, men slike ting har også en kostnad, sier han.

Forventer fortsatt vekst

Passasjertallene i fylket har økt jevnt siden 2009. Nilsen sier de forventer at denne trenden bare vil vokse i årene som kommer.

— Vi skal gjøre tellinger fremover for å kartlegge dagens kapasitet og behov for fremover. Det må sies at om kapasiteten i kollektivtilbudet må økes i fremtiden, så krever det større ressurser til Fylkeskommunen. Foreløpig får vi glede oss over disse tallene, og så ta utfordringene etter hvert som de kommer, sier han.

Publisert