• Jeg tror dette var en alvorlig vekker for alle som skal kjøre bil i russetiden, sier Are Haukås, russepresident ved Knarvik vgs.

Denne uttalelsen serverer han etter at han sammen med rundt 400 russ og folkehøyskoleelever i Nordhordland torsdag ettermiddag var vitne til en heftig bilkrasj og gripende beretninger fra tre personer som har vært involvert i alvorlige trafikkulykker i regionen.

— Det er tøft å høre så sterke historier fra førstehåndskilder som har opplevd bilulykker. Inntrykkene vil nok sitte i en stund, sier Odd Eirik Legernes, kompisen til russepresidenten.

Full utrykning

Stuntet utenfor Nordhordlandshallen i Knarvik startet med en simulert trafikkulykke. En personbil ble heist 28 meter over bakken, for deretter å treffe asfalten med en fart tilsvarende 80 kilometer i timen.

Like etter var alle blålysinstanser på plass med fulle sirener og startet redningsarbeidet av en person og en dukke inne i et annet vrak som var plassert like ved krasjstedet. Få minutter senere var også luftambulansen på plass.

Trafikkulykkeinfo3.jpg
ADRIAN SØGNEN

— Det gir inntrykk å oppleve det kraftige smellet og redningsarbeidet på nært hold, sier de to russeguttene.

I amfetaminrus

Ottar Hammersland var en av dem som fortalte sin historie i en nesten fullsatt Knarvik kirke etter seansen utenfor.

I ruset tilstand kom han over i feil kjørebane i Hjelmåstunnelen og kolliderte med en 36 år gammel trebarnsfar, som mistet livet.

Trafikkulykkeinfo2.jpg
ADRIAN SØGNEN

— Jeg kjørte i amfetaminrus og husker ingenting av selve ulykken. Da jeg våknet på Haukeland sykehus, trodde jeg ikke på det som ble fortalt meg. At jeg hadde drept et menneske, fortalte 33-åringen.

Hammersland ble dømt til to år og to måneders fengsel, og er ferdig sonet i disse dager.

Skrev «Unnskyld»

— Foreldrene mine ble så skuffet at vi mistet kontakten for en stund. Jeg mistet vennene mine, jeg mistet jobben og fikk store psykiske problemer. Men verst var det å tenke på den store sorgen jeg hadde påført familien til den omkomne. Til slutt klarte jeg å skrive et brev til familien, med overskriften «Unnskyld».

I brevet skrev Hammersland blant annet: «Jeg klarer nesten ikke å leve lenger på grunn av all den sorgen jeg har påført dere og alle andre ... Bare tanken på at det var min feil, at det var mitt rusproblem, som har forårsaket så mye sorg, det er helt ufattelig».

Klart budskap

I kirkerommet var det aldeles stille. Ikke en lyd. Noen tørket tårer, andre gråt stille. Budskapet fra Ottar Hammersland og to andre personer var sterk kost for uherdede kropper, som snart skal starte russefeiringen med festing og bilkjøring.

— Budskapet mitt er enkelt. Kjør for all del ikke i ruset tilstand. Ta heller en drosje til Bergen, om det så koster 5000 kroner. Eller ring en edru venn eller kompis og spør om de kan kjøre. Gjør for all del ikke som jeg gjorde.

Arrangementet i Knarvik var det tiende i rekken, i regi av trafikkfaglig samarbeidsutvalg i Lindås kommune. Så stor oppmerksomhet er det blitt rundt dette årlige russearrangementet at representanter fra andre kommuner var til stede for å lære av opplegget.

Odd Eirik Legernes (til venstre) og russepresident Are Haukås ved Knarvik videregående skole fikk nytt perspektiv på trafikkulykker under onsdagens demonstrasjon.
ADRIAN SØGNEN