– Svært lenge siden vi så mindreårige på gaten

Ifølge Utekontakten er barn i gateprostitusjon noe som hører til de absolutte sjeldenhetene.

Publisert:

ØSTEUROPEERE: Joachim Bjerkvik, enhetsleder i Utekontakten, sier de en vanlig kveld observerer seks til ti østeuropeiske prostituerte på og i nærheten av Lido-hjørnet i Bergen. Foto: Rune Meyer Berentsen (arkiv)

To rumenske jenter på 16 og 17 år skal ha blitt fraktet til Bergen for å drive med sexsalg, slik BT fortalte onsdag.

Den eldste av jentene ble i november 2014 oppdaget av politiet på Lido-hjørnet i Bergen. I samtaler med politiet bekreftet tenåringen at hun solgte sex.

To menn fra Romania, 47 og 23 år gamle, er siktet og tiltalt for grov menneskehandel av jentene.

Les også

Politiet: – Jente (17) ble tvunget til å selge sex på Lido-hjørnet

PÅ HJØRNET: Her på Lido-hjørnet i Bergen ble en 17 år gammel, rumensk jente utnyttet til sexsalg, mener politiet. Bildet er tatt torsdag kveld sist uke. BTs fotograf fikk da sex-tilbud fra flere tilsynelatende voksne kvinner. Foto: Odd E. Nerbø

– Markedet endret seg

Joachim Bjerkvik, enhetsleder i Utekontakten i Bergen, sier gateprostitusjonen for lengst har flyttet seg til sentrumskjernen. Tidligere skjedde det stort sett langt ute i Strandgaten og i C. Sundts gate.

Lido-hjørnet og området i umiddelbar nærhet fremstår nå som det nye kjerneområdet for de gateprostituerte, ifølge observasjoner og registreringer gjort av Utekontaktens feltarbeidere.

– Markedet endret seg i årene etter at sexkjøpsloven kom i 2009. Flere fikk også LAR-behandling og bolig. Fra å være dominert av norske, rusavhengige kvinner, og etter hvert afrikanske, ble det et større innslag av østeuropeiske kvinner på gaten. Og de trakk stadig nærmere sentrum, sier Bjerkvik.

Han sier de har god oversikt over gatebildet.

– Barn som selger sex på gaten er det lenge siden vi har observert. På Lido-hjørnet en vanlig kveld er det nå østeuropeiske, voksne kvinner som står, fra cirka 20-tiden om kvelden og til utestedene stenger. Det dreier seg på det jevne om seks til ti kvinner.

Alarmklokker

Bjerkvik sier alle alarmklokker ringer om de skulle registrere antatt mindreårige på strøket.

– I den grad vi mistenker det, at barn er i en omsorgs-, mishandlings- eller menneskehandelsituasjon, så kontakter vi med en gang Barnevernvakten, eventuelt politiet.

For Utekontakten handler uteprostitusjonen mest om smittevern og å ivareta kvinnenes helse, blant annet gjennom utdeling av kondomer og voldsalarmer.

Bjerkvik er mer bekymret for at de ikke har full oversikt over innendørsmarkedet for sexsalg.

– Noen av disse kvinnene tar kontakt med oss, men det er mest for å få utdelt kondomer. Ellers har vi lite kontakt med dem.

Publisert: