«Vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet»

Ordene som felte PST-sjef Janne Kristiansen

  • Rune Christophersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

PST-sjef Janne Kristiansen trakk seg i natt som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, etter å ha røpet at den norske Etterretningstjenesten har agenter i utlandet.

Ordene falt under gårsdagens høring i Stortingets 22. juli-komite, etter et spørsmål fra SV-representanten Akhtar Chaudhry.

Nedenfor er ordvekslingen mellom Chaudhry og Kristiansen. Hele referatet er lagt ut på Stortingets nettsider.

Akhtar Chaudhry (SV): Takk for gode redegjørelser.

Jeg har et par spørsmål til sjef PST. Det ene – og du startet fantastisk i analysen – nemlig at vi må vite hvor viljen ligger, hvor sterk den er for å avdekke om det er evne der, og ikke minst for å avverge. Vi har en PST sentralt plassert i Oslo. Det finnes medarbeidere i 27 politidistrikter. Kunne du gi meg en kort beskrivelse av hvor mange av våre medarbeidere som finnes sentralt i Oslo, og hvor mange vi har rundt omkring i landet?

Janne Kristiansen: Vi har i underkant av 400 medarbeidere på DSE, og vi har også ansvaret for Oslo politidistrikt. Så har vi i 26 distrikter i landet for øvrig 125 medarbeidere. Så har vi også en representant på Svalbard, som er det 27. Akhtar Chaudhry: Så er det slik at jeg hørte sjef PST i går, da du la fram din ugraderte trusselvurdering. Du var veldig tydelig på at det er mennesker som reiser rundt i verden, og som er motivert til å ta «training» og diverse i terrorhandlinger. Vi vet at det er bl.a. i Afghanistan, i nærliggende områder, osv. Da er det interessant å vite hva slags kontakt PST har med de respektive lands etterretningstjenester. Jeg mener å huske at du tidligere, på et eller annet tidspunkt, sa at vi ikke har noen kontakt med Pakistan, f.eks., når det gjelder utveksling av informasjon. Har vi det nå? Og hva slags tilknytning har vi?

Janne Kristiansen: Vi har samarbeid med mer enn 60 lands sikkerhets— og etterretningstjenester i PST. Vi har et nært og godt samarbeid med våre naboer, de nordiske land, og vi har det særlig med USA, England og Tyskland. Men når det gjelder spørsmålet om samarbeidet med Pakistan, er det ikke riktig av meg å svare på det på det nåværende tidspunkt. Det er ikke et land som vi per dags dato har offisielt samarbeid med. Dette er noe departementet til enhver tid må godkjenne. Vi har hele tiden fokus på nye samarbeidspartnere, men vi har også via E-tjenesten, de som er i utenlandstjenesten, et godt og nært samarbeid – dvs. det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, vi har jo nært samarbeid med E-tjenesten.

Akhtar Chaudhry: Jeg blir litt nysgjerrig. Pakistan er en del av det bildet som vi bør være opptatt av når det gjelder terrorbekjempelse. Hva er PST-sjefens – på en måte – faglige vurdering? Bør ikke vi ha kontakt, ikke minst en tett og god kontakt med Pakistans etterretning?

Janne Kristiansen: På generelt grunnlag skal de forskjellige landene vi samarbeider med, hele tiden vurderes. Jeg vil ikke si noe spesielt om det landet du snakker om. Vi må også vurdere samarbeid med forskjellige land ut fra deres forhold til menneskerettigheter og annen grunnleggende lovgivning. Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet.

Publisert
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Frykter strøm­prisene tvinger henne til å slutte. – Jeg er desperat.

  3. Varsler styrtregn i natt: – Det blir mye vann

  4. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  5. E16 i Arna gjenåpnet

  6. Lang kø for fjerde dose