Mann (45) alvorlig skadet etter at fem vogntog og varebil kolliderte i Lærdal

En 45 år gammel mann er alvorlig skadet etter at fem vogntog og en varebil kolliderte på glatt føre på ved Jutlamannen på E16 i Lærdal klokken 01.55 i natt.

KAOTISK: Det var svært glatt på E16 der fem vogntog og en varebil krasjet i Lærdal. SONDRE DALAKER, NRK SOGN OG FJORDANE

– Mannen er sendt i luftambulanse til Sentralsykehuset i Førde. Han er alvorlig, men ikke livstruende skadet, sier operasjonsleder Frode Kolltveit ved Vest politidistrikt.

Fører av en av lastebilene er også sendt til sykehus med ambulanse. Han skal være lettere skadet.

På tvers i veibanen

De seks bilene skal ha kommet fra øst i retning vestover da det ene vogntoget skled og ble stående på tvers i veibanen. Kjøretøyene blokkerte hele veien og dannet køer i begge retninger. Både Borgundtunnelen og Seltatunnelen var stengt.

– Så langt vi kjenner til, er det både norske og utenlandske kjøretøy involvert i ulykken. Hva slags dekkutrustning de har hatt, er det foreløpig for tidlig å si noe om, sier Kolltveit.

Isdannelse i veibanen

Ulykken skjedd like vest for Seltatunnelen på E16. Det skal være store materielle skader på de involverte kjøretøyene.

– Bergingsbil er sendt fra Lærdal for å rydde opp. To av vogntogene er fjernet. Det er vanskelig å si når veien kan åpnes igjen. Vi har ikke fått rapportert snøfall i området, men det er sannsynligvis vann i veien som har fryst til is. Veiene i området er nå strødd, sier operasjonslederen.

Klemt mellom store kjøretøyer

Alle nødetater rykket ut til ulykken. Brann og helse har avsluttet på stedet, men politi og bergingsbil driver opprydning.

– Mannen som er alvorlig skadet, befant seg i varebilen. Bilen ble inneklemt mellom de store kjøretøyene. Skadeomfanget er ukjent, sier Kolltveit.

Helse Førde meldte på Twitter at fem ambulanser, lege, luftambulanse og redningshelikopter ble sendt til ulykkesstedet.

Klokken 06.30 melder politiet at ett vogntog og varebilen fortsatt sperrer veien. Det blir antydet at mye av ryddearbeidet vil være unnagjort innen en times tid.

Like over 07.00 melder Vegtrafikksentralen at man starter manuell dirigering av trafikken etter ulykken.

Klokken 07.50 er Lærdalsdalen igjen åpen for fri ferdsel.