Pass opp, nå kommer høststormen

Søndag falt trær over ende flere steder i Bergen. Den kommende uken skal det blåse opp på nytt. – Husk å sikre hagemøblene, oppfordrer meteorologen.

Publisert Publisert

TRAFF BILEN: Et tre veltet over en parkert bil ved Årstad kirke søndag ettermiddag. Foto: Cathrine Krane Hansen

Minst tre steder i Bergen falt trær over ende søndag, trolig som følge av sterk vind. Ved Landåshallen blåste det friskt da et tre falt over gangveien ved hallen som akkurat da var åpen for små barn.

– Heldigvis ble ingen skadet. Flaks, mener Stian Sætveit, som fotograferte trevelten.

Klokken 16.50 meldte Jon-Morten Forland i Vaktsentralen i Bergen kommune at området rundt Landåshallen er så godt som sikret.

– Idrettsservice vil ta over mandag og fjerne resten, sier Forland.

Ny trevelt

Ved Vaktsentralen kom det i tillegg til treet på Landås, en bekymringsmelding fra Jonas Lies vei på Kronstad.

– Det kom varsel om et tre som kanskje kan velte. Vi har folk på vei for å sjekke og eventuelt sikre treet, sa Forland klokken 14.

Vel en time senere meldte politiet at et tre hadde veltet over strømlinjer og en bil i nærheten av Årstad kirke. Politi og mannskap fra BKK rykket ut til stedet.

Tre kvarter senere meldte 110-sentralen om nok en trevelt. Denne gangen ved Ulsetskogen i Åsane, der et tre hadde falt over et garasjetak.

INGEN SKADET: Dette treet veltet mens det var åpen hall for små barn i Landåshallen. Foto: Stian Sætveit

Tropiske stormer

Vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vêrvarslinga på Vestlandet bekrefter at søndagen var vindfull.

– Det er god vind fra sør-øst, og den kan man nok kjenne godt på Landås. Trevelt var nå voldsomt, men vi har jo varslet sterk kuling utsatte steder. Vinden dreier på sør-vest søndag kveld, og da vil den gradvis minke, sa Andersen til BT søndag ettermiddag.

Hun lover en relativt rolig og normal mandag. Men så tuller været seg til igjen.

– Tirsdag, og særlig onsdag og natt til torsdag, blir det helt klart mye vind.

– Dere varsler storm på Vestlandet?

– Ja, særlig på kysten av Sogn og Fjordane. Vi kan også vente kraftige vindkast i Hordaland. Dette er rester av tropiske stormer.

JOBBER: Ved 16-tiden var mannskap fra BKK og politi i ferd ned å fjerne treet ved Årstad kirke. Veien ble stengt mens arbeidet pågikk. Foto: Cathrine Krane Hansen

19 grader?

– Er det på grunn av disse at Yr melder 18 og Storm 19 grader i Bergen på tirsdag?

– Det kommer mye varm luft og det blir forbigående varmt. Tirsdagen blir god temperaturmessig. Det vil være perioder med regn, men formiddagen ser litt lettere ut. Det er vanskelig å anslå hvor tropiske stormer plasserer seg, men det blir helt klart mye vind utover uken.

– Så man bør ta inn hagemøblene?

– Ja, hvis de ikke er tatt inn, bør man i hvert fall sikre dem. Det er ingen tvil om at høsten nå er kommet, sier Andersen.

På grunn av usikkerhet rundt de tropiske stormene, anbefaler hun folk å følge godt med på værvarselet. Især hvis man skal ut i båt.

– Det er et farlig og ustabilt vær. Og det er veldig vanskelig å si nøyaktig hvor det rammer.

Foto: Cathrine Krane Hansen

Publisert