Ukrainsk alpinist drar hjem fra OL i protest

Legger ansvaret for blodbadet i Kiev hos president Viktor Janukovitsj.

Publisert: Publisert:

PROTESTERER: Bohdana Matsoska og far og trener Oleg Matsoskij nekter å konkurrere mer i OL i protest mot måten president Viktor Janukovitsj har svart på demonstrasjonene i Kiev på. Foto: SKJERMDUMP FRA FACEBOOK

Det er alpinisten Bohdana Matsotska som nekter å konkurrere for Ukraina under resten av Sotsji-OL. Det for å markere avstand fra myndighetenes behandling av demonstrantene i hjemlandet. Det skriver kyivpost.com.

Matsoska har deltatt i super-G og storslalåm, og skulle også vært med i slalåmrennet på fredag.

— I solidaritet med de som protesterer og kjemper på barrikadene, og som en protest mot de ulovlige reaksjonene mot dem og uansvarligheten til presidenten, så nekter vi å delta mer i OL i Sotsji, skriver Bohdana Matsotskas far og trener Oleg på Facebook.

De siste dagene har volden i forbindelse med demonstrasjonene i hovedstaden Kiev tiltatt, med sju drepte på tirsdag alene. Torsdag morgen ble ytterligere ti sivile drept da væpnede demonstranter angrep sikkerhetsstyrkene til president Viktor Janukovitsj.

Ansvaret for at demonstrasjene ikke er fredelige, men har utviklet seg til det som beskrives som et blodbad, legger Matsotska og hennes trenerfar på president Janukovitsj og hans metoder for å slå ned på kritikerne.

— Vi er ekstremt sinte på president Viktor Janukovitsj for hans siste handlinger. I stedet for å løse konflikten gjennom forhandlinger, slik vi hadde håpet på, har han druknet det siste håpet vårt for nasjonen i blod, skriver Oleg Matsotskij.

De største demonstrasjonene har foregått og foregår i Kiev, hvor flere hundre tusen har vært involvert. Også i andre deler av landet pågår det gatekamper mellom demonstranter og myndighetene.

Far og datter poengterer også at volden slett ikke er i tråd med de olympiske fredsidealene.

Uroen har ulmet i Ukraina helt siden president Viktor Janukovitsj takket nei til en samarbeidsavtale med EU i november. Han vendte seg i stedet mot et samarbeid med Russland. Russland - som er vertsnasjon for OL - har fått kritikk fra europeisk hold for sin innblanding i konfliktene i Ukraina.

Uroen i Ukraina

  • EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.
  • Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.
  • Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.
  • Opposisjonen krever nyvalg før de vil avslutte demonstrasjonene og okkupasjonen av flere offentlige bygninger i sentrum av Kiev.
  • De siste tre månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet.
  • I slutten av januar var det meldt om fem drepte demonstranter i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.
  • 28. januar gikk statsminister Mykola Azarov og hans regjering av.
  • 6. februar lovet president Viktor Janukovitsj å gjennomføre en grunnlovsreform.
  • 18. februar steg tallet på døde med ytterligere sju, mens 150 ble skadd i nye voldelige sammenstøt. Samme ettermiddag sendte det ukrainske utenriksdepartementet ut en pressemelding der de uttalte at ukrainske sikkerhetsstyrker vil komme med omfattende tiltak dersom protestene mot regjeringen ikke blir avsluttet innen klokken 18.00 (klokken 17.00 norsk tid).
Publisert: