Her er sjansesløseriet endelig over

Kevin De Bruyne sendte Belgia til kvartfinale og USA hjem etter ekstraomganger.

Kevin De Bruyne banker inn 1-0 i første ekstraomgang. NTB scanpix

BELGIA — USA 2-1 etter ekstraomganger (0-0)

En kvartfinale mot Lionel Messi og Argentina sto på spill i Salvador. Det ble en særdeles underholdende kamp med plenty sjanser, men Belgia trengte ekstraomganger for å få hull på byllen.

USAs keeper Tim Howard sto som en levende vegg, men klarte ikke å stanse Kevin De Bruyne. Romelu Lukaku la på til 2-0, men USA reduserte tidlig i andre ekstraomgang. Dermed var det spenning helt ut.

– Vi skapte 15 sjanser og vant fortjent, men på 1-2 snek angsten seg inn i laget, sier Belgias landslagssjef Marc Wilmots.

Høyt tempo

Belgia gikk ut i hundre og kunne tatt ledelsen etter drøye 40 sekunder. Divock Origi kom alene med keeper, men Tim Howard fikk avverget til corner.

Mye oppmerksomhet ble viet banestormeren som kom seg inn på matten etter et kvarters spill. Sikkerhetsvaktene lot ham ta noen runder før de endelig grep inn.

USA lå høyt med laget og presset på, og kunne fått uttelling etter 20 minutter. Men skuddet fra Clint Dempsey var ikke godt nok.

Dette var en åpen og underholdende kamp. Like etter kom Belgia fem mot tre, og Kevin De Bruyne fikk avslutte fra godt hold. Men skuddet var for dårlig og gikk utenfor.

Det høye tempoet og åpne spillet fortsatte mellom to lag som tenkte offensivt. Men ingen klarte å score i den første omgangen.

Sjansebonanza

2. omgang startet som den første med en stor belgisk sjanse. En heading hadde kurs mot nettmaskene, men USAs keeper Howard fikk slått til corner.

Så, etter 53 minutter, la Vertonghen inn fra venstre. Belgierne sto i kø foran mål, men ingen traff ballen.

Minutter senere headet Origi i tverrligger. Belgia kom stadig nærmere scoring. Dries Mertens var også centimetere unna 1-0. Origi fikk en gratissjanse etter 71 minutter da han fikk stå alene og skyte, men Howard reddet igjen. Kunne USA holde ut dette trykket?

Kvarteret før slutt var det Kevin Mirallas som fikk muligheten, men igjen var Howard redningsmann for USA. Nå fortjente Belgia virkelig en scoring. Hazard forsøkte seg også, med samme resultat.

Så løsnet det

Belgia kjørte på, og Kompany og Fellaini var blant dem som hadde sjansen til å avgjøre. Men det ble ingen mål, og dermed dagens andre 0-0-kamp og ekstraomganger.

Belgia hadde bommet og bommet i løpet av de 90 minuttene, men brukte bare to minutter på å ta ledelsen i første ekstraomgang. Innbytter Romelu Lukaku la til Kevin De Bruyne, og 23-åringen satte ballen nede ved stolperoten. 1-0, fullt fortjent, til Belgia.

På tampen av første ekstraomgang var rollene snudd. De Bruyne slo til Lukaku, som banket inn 2-0. USA var ikke ferdig. Innbytter Julian Green reduserte helt i starten av andre ekstraomgang, og nå var det full spenning igjen.

Dempsey var svært nær scoring og 2-2, men Thibaut Courtois leverte en klasseredning. USA skal ha all ære for sluttspurten, men Belgia er fortjent videre til kvartfinale.

VM-kvartfinalene:

  • Fredag kl. 18: Tyskland - Frankrike NRK1
  • Fredag kl. 22: Brasil - Colombia TV 2
  • Lørdag kl. 18: Argentina - Belgia TV 2
  • Lørdag kl. 22: Nederland - Costa Rica NRK1